Διεθνή

Το χρονοδιάγραμμα των προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία

Περί τα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), εφόσον βεβαίως το SPD αποφασίσει την ερχόμενη Παρασκευή να συμμετάσχει στις διερευνητικές επαφές.

Με τα σημερινά δεδομένα, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων προκειμένου να συζητηθούν οι βασικές αρχές και την Παρασκευή το SPD θα αποφασίσει εάν θα μπει σε διερευνητικές συνομιλίες ή όχι. Σε περίπτωση θετικής απόφασης, υπολογίζεται ότι την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνάντηση σε διευρυμένο κύκλο, με αντικείμενο τις θεματικές ενότητες και το χρονοδιάγραμμα. Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες και περίπου δύο εβδομάδες μετά το SPD θα διοργανώσει συνέδριο στο οποίο θα αποφασιστεί εάν πρέπει να περάσουν στο επόμενο στάδιο, εκείνο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να ψηφίσουν και επί του ενδεχόμενου αποτελέσματος των συζητήσεων, πριν δηλαδή από την υπογραφή της κυβερνητικής συμφωνίας. Εάν καταψηφίσουν, υπάρχουν τρεις επιλογές: είτε νέα προσπάθεια για συνασπισμό «Τζαμάικα», είτε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε νέες εκλογές.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή