Οικονομία

6,1 εκατομμύρια βεβαιώσεις ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet

873F266E7BB226C87D438B063644D389.jpg Τα νέα εκκαθαριστικά πληρωμής του ΕΝΦΙΑ με τις 6 δόσεις αλλά χωρίς τις εκπτώσεις, μπορούν ήδη πλέον να δουν στο Taxisnet  οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων. Μέχρι αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκδοση και ανάρτηση των 6,1 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών, τα οποία θα αντικαταστήσουν σταδιακά εκείνα με τις 5 δόσεις που είχαν αναρτηθεί στις 30 Ιουλίου και που  οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τα αναζητήσουν μπαίνοντας στο ίντερνετ και στην ιστοσελίδα www.gsis.gr με τους προσωπικούς τους κωδικούς.
 
Τα νέα εκκαθαριστικά αυτά θα πρέπει να τα πληρώσουν οι 9 στους 10 φορολογουμένους μέσω τραπέζης, έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο για περίπου 700.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι δικαιούνται διάφορες εκπτώσεις και απαλλαγές, τα εκκαθαριστικά αυτά δεν είναι και τα οριστικά αλλά θα αλλάξουν και πάλι.
 
Συγκεκριμένα:
-Για όσους δικαιούνται έκπτωσης επειδή έχουν ακίνητο στις 4.000 περιοχές όπου είχαν γίνει λάθη επειδή δεν δεν ισχύει σε αυτές ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξία ακινήτων, τα θηριώδη εκκαθαριστικά θα αλλάξουν σε μία εβδομάδα. Αυτοί δεν θα πρέπει να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ πριν τις 22 Σεπτεμβρίου, γιατί μόλις τότε (ή και 2-3 ημέρες αργότερα)  και θα εμφανιστεί στο taxisnet το σωστό εκκαθαριστικό με τη μείωση φόρου.
 
-Για όσους έχουν ακίνητα στην Κεφαλονιά ή άλλες σεισμόπληκτες περιοχές ή και σε μη ενεργούς πολεοδομικά οικισμούς, θα εκδοθούν επίσης ξανά νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ στις 22 Σεπτεμβρίου και θα αναρτηθούν στην φορολογική μερίδα τους στο taxisnet.
 
-Για όσους δικαιούνται εκπτώσεις ως χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία 80% και άνω κλπ, το εκκαθαριστικό τους θα αλλάξει τον Οκτώβριο.  Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ως τις 30 Σεπτεμβρίου να πληρώσουν πρώτα την «φουσκωμένη» α΄δόση του ΕΝΦΙΑ (χωρίς τις εκπτώσεις) και μετά από νέα ανακοίνωση (και διαδικασία που θα καθοριστεί τις επόμενες εβδομάδες) θα μπορούν να πληρώσουν μειωμένες τις επόμενες δόσεις, από τις οποίες θα αφαιρεθεί και το υπερβάλλον ποσό που θα έχουν πληρώσει στις 30 Σεπτεμβρίου.

-Για όσους έχουν διατηρητέα ακίνητα ή ξενοδοχειακά κτίρια, θα πρέπει να πληρώσουν επίσης την αυξημένη α΄δόση και από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο θα μπορούν να πληρώνουν χαμηλότερες.

Ανάλογα με τα ποσά φόρου που θα βεβαιωθούν στην τελική εκκαθάριση (αυτή που ήδη γίνεται αυτές τις ημέρες αν δεν δικαιούνται μειώσεων ή σε εκείνης της άλλης εβδομάδος ή σε εκείνες του Οκτωβρίου) θα καθοριστεί και σε μέχρι πόσες δόσεις θα μπορούν να προβούν στην εξόφληση του ΕΝΦΙΑ που του βαρύνει.
 
Οι καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των δόσεων είναι οι εξής:
• 1η δόση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.
• 2η δόση έως τις 31 Οκτωβρίου 2014.
• 3η δόση έως τις 28 Νοεμβρίου 2014.
• 4η δόση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
• 5η δόση έως τις 30 Ιανουαρίου 2015.
• 6η δόση έως τις 27 Φεβρουαρίου 2015.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία