Οικονομία

60 εκατ. ευρώ όφελος για τους καταναλωτές από τη διασύνδεση των νησιών

DD6EE04400EA73DAE667A7CA0347C16A.jpg Έπειτα από 20 χρόνια αναβολών «πέφτουν» σήμερα στις 10 το πρωί οι υπογραφές των συμβάσεων μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των αναδόχων κοινοπραξιών για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα- αφού πρώτα έλαβαν και την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Από τα έργα, συνολικού κόστους περίπου 250 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα υπάρξει όφελος για τους καταναλωτές ύψους 60 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Τα νησιά είναι η Σύρος, η Μύκονος και η Πάρος και μέσω του τελευταίου νησιού θα τροφοδοτούνται οι Νάξος, Αντίπαρος και Μικρές Κυκλάδες. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι τέλους του χρόνου και αναμένεται το έργο να ολοκληρωθεί σε 22 μήνες. Σημειώνεται ότι η συζήτηση για τη διασύνδεση των νησιών γίνεται εδώ και 20 χρόνια, καθώς η υλοποίηση συναντούσε εμπόδια, κυρίως λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για περιβαλλοντικούς λόγους.

Το πρώτο έργο για την κατασκευή υπογείων και υποβρυχίων καλωδιακών διασυνδέσεων 150 kV Τήνου-Σύρου, Σύρου-Μυκόνου, Σύρου-Πάρου και για το τερματικό καλώδιο 150 kV στην Τήνο, συνολικού προϋπολογισμού 85 εκατ. Ευρώ, που αναλαμβάνουν τα Ελληνικά Καλώδια. Η ιταλική εταιρεία Prysmian αναλαμβάνει την υπόγεια και υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση 150 kV μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, ύψους 95 εκατ. ευρώ.

Για τον υποσταθμό ζεύξης 150 kV στο Λαύριο και τους τρεις υποσταθμούς στα νησιά Σύρο, Πάρο και Μύκονο ανάδοχος είναι η γαλλική Alstom Grid. Επίσης, για ένα υποέργο στη Σύρο, με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ, μειοδότρια είναι η σύμπραξη των ελβετικών ABB AE- ABB AB.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία