Πολιτική

Αδιέξοδο στις συνομιλίες Αναστασιάδη-Τατάρ για το Κυπριακό

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εμμένει στη θέση για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού με αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας

Κανένα δείγμα που να δημιουργεί ελπίδα διάρρηξης του αδιεξόδου, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών, δεν προέκυψε από τις σημερινές επαφές του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εμμένει στη θέση για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού με αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά, θεωρεί πως οποιαδήποτε προσπάθεια επιχειρηθεί θα πρέπει να είναι συνέχεια της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά, με παράλληλο τερματισμό των μονομερών ενεργειών της τουρκικής πλευράς ιδίως στο Βαρώσι.

Ο Κόλιν Στιούαρτ μετά την συνάντηση του με τον Τατάρ, δήλωσε πως πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, «εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο προς τα εμπρός για μια πολιτική διαδικασία» και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο μερών. Ο κ. Στιούρτ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα «αν σκοπεύει να συμπεριλάβει στην έκθεσή του την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της ισότητας στην Κύπρο» με την έννοια της αναγνώρισης κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων.

Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε πως συζήτησαν την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον κόσμο, ως θεμέλιο για την εξεύρεση τρόπου, ώστε να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού. Σε ερώτηση αν το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στα Βαρώσια θα περιληφθεί στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Κ. Στιούαρτ απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι όλες οι εξελίξεις επί του εδάφους καταγράφονται με λεπτομέρεια στις εκθέσεις του Α.Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι η αντίδραση του ΟΗΕ εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πυρκαγιές και αλληλεγγύη

Ο Κ. Στιούαρτ μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ευχαρίστησε για τη στήριξη των Ελληνοκυπρίων προς τους Τουρκοκύπριους κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στα κατεχόμενα πριν λίγες μέρες, λέγοντας πως με τη βοήθεια αυτή καταδεικνύεται το βασικό σημείο για την Κύπρο που αφορά την αλληλεγγύη μεταξύ των Κυπρίων, όταν στη δεδομένη στιγμή υπήρξε η άμεση και αναμφίβολη βοήθεια από τους Ελληνοκύπριους προς τους Τουρκοκύπριους. Μετά τη συνάντηση με τον Ε. Τατάρ αναφερόμενος και πάλι στην πυρκαγιά και στη βοήθεια που παρασχέθηκε στην τουρκοκυπριακή πλευρά είπε ότι ήταν «μια εξαιρετική απεικόνιση της αλληλεγγύης μεταξύ των Κυπρίων όταν προκύπτει κάτι τέτοιο. Και ναι, μιλήσαμε για την ανάγκη οικοδόμησης μεγαλύτερων δεσμών σε όλο το νησί, οικονομικών, κοινωνικών και ούτω καθεξής».

Όπως είπε, η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ίσως το ένα σημαντικό στοιχείο που λείπει αυτή τη στιγμή και μας εμποδίζει να προχωρήσουμε στο Κυπριακό.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος σε γραπτή δήλωση του ανέφερε πως στη συνάντηση ο Πρόεδρος τόνισε την έντονη ανησυχία του από τα νέα τετελεσμένα που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά και την απαράδεκτη ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης και όσων την εκπροσωπούν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική