Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουμε την 2η χαμηλότερη τιμή στην Ε.Ε. στα PCR

«Θέλετε να λαϊκίσετε χωρίς να πάρετε την ευθύνη» είπε στην αντιπολίτευση ο υπουργός Ανάπτυξης – Το πλαφόν των 47 ευρώ εξασφαλίζει την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας και λογικό κέρδος για τα διαγνωστικά εργαστήρια, πρόσθεσε

Τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή στα Pcr τεστ μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος τόνισε παράλληλα πως το πλαφόν των 47 ευρώ διασφαλίζει την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας και εξασφαλίσει το λογικό κέρδος για τα διαγνωστικά εργαστήρια.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού απέδωσε την κριτική της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις τιμές των μοριακών τεστ σε «λαϊκισμό» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλετε να λαϊκίσετε χωρίς να πάρετε την ευθύνη. Μιλάτε τώρα για συνταγογράφηση. Όμως το πλαφόν που βάζουμε εμείς δεν έχει σχέση με την συνταγογράφηση που αποτελεί θέμα του Υπουργείου Υγείας. Βάλαμε λοιπόν πλαφόν και δεν επιτρέπουμε σε κανένα να πάει πάνω από τα 47 ευρώ».

Πώς διαμορφώθηκε το πλαφόν των 47 ευρώ

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν διάφορους Δήμους της χώρας να προμηθεύονται μοριακά τεστ σε αρκετά χαμηλότερες τιμές ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε «Όπως όλοι γνωρίζουμε οι τιμές λιανικής δεν είναι ίδιες με τις τιμές χονδρικής. Για παράδειγμα ο ΕΟΔΥ αγοράζει εκατομμύρια PCR σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που αγοράζουν οι Δήμοι μιας και οι δεύτεροι παίρνουν κάποιες χιλιάδες τεστ. Τι πάει να πει αυτό; Ότι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους οι Δήμοι; Αυτά είναι αυτονόητα».

Σε άλλο σημείο είπε πως «η τιμή των 47 ευρώ διαμορφώθηκε γιατί θεωρήσαμε θεμιτό κέρδος για ένα μικρό εργαστήριο τα 10 ευρώ. Αν κατεβάζαμε κι άλλο την τιμή τα μικρά εργαστήρια δεν θα διενεργούσαν τεστ και θα υπήρχε πρόβλημα».

Ο ίδιος δεσμεύτηκε την ερχόμενη εβδομάδα να δώσει στην δημοσιότητα ενδεικτικές τιμές ανά εργαστήριο ενώ επανέλαβε «είμαστε από τις χώρες που βάλαμε πλαφόν για να μην επιτρέψουμε τιμές μοριακών με 90 και 100 ευρώ. Έχουμε μια μέση τιμή που είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη. Η πιο χαμηλή είναι της Κύπρου. Όλοι οι άλλοι είναι πάνω από εμάς». 

Παράλληλα, ο υπουργός απάντησε και στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση περί άστοχων δηλώσεων για τα μοριακά τεστ που διενεργούνται στην Κύπρο λέγοντας: «Δεν υπάρχει διπλωματικό θέμα με την Κύπρο. Μίλησα με τον ομόλογό μου και του εξήγησα τι ακριβώς εννοούσα».

Τέλος, απαντώντας στον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Σαρακιώτη για την λειτουργία της ΔΕΗ είπε: «Το να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΕΗ αποτελεί θράσος. Η εταιρεία σύμβουλος που διορίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει στην έκθεσή της πως αν συνεχίσει η ίδια πολιτική (του ΣΥΡΙΖΑ) η ΔΕΗ θα κλείσει. Ήρθαμε εμείς αλλάξαμε πολιτική και η ΔΕΗ πάει καλά. Απαγορεύεται να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΕΗ μετά την τόση καταστροφή που της προκάλεσε».


Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική