Διεθνή

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον ένας νεκρός από ισχυρή έκρηξη στην Καμπούλ

1351435D65262D6A3309B54E8C13B5B6.jpgΜεγάλη στήλη καπνού υψώνεται πάνω από την πόλη

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το πρωί την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου, ενώ μια στήλη λευκού καπνού έχει υψωθεί πάνω από την Καμπούλ.

Η αιτία της έκρηξης δεν έγινε αμέσως γνωστή. Από την έκρηξη καταστράφηκαν αυτοκίνητα πάνω στην κύρια οδό του αεροδρομίου κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, οι σειρήνες της οποίας ήχησαν. Αυτόπτης μάρτυρας είδε να κείτεται το πτώμα τουλάχιστον ενός ένστολου ξένου.
Ασθενοφόρα έσπευσαν επιτόπου σε διάστημα μερικών λεπτών μετά την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 πμ.

Η έκρηξη αυτή σημειώνεται ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιπάλων στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου που διεκδικούν τη νίκη σ’ αυτή τη σημαντική αναμέτρηση από την οποία θα προκύψει ο διάδοχος του Χαμίντ Καρζάι.

Ο υποψήφιος Αμπντάλα Αμπντάλα δήλωσε και πάλι χθες, Δευτέρα, πως νίκησε τον Άσραφ Γάνι, διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι ο έλεγχος των ψηφοδελτίων θα επιτρέψει να αρθεί σύντομα το εκλογικό αδιέξοδο.

Το αδιέξοδο μεταξύ των δύο υποψηφίων σχετικά με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου τροφοδοτεί τους φόβους για πολιτικο-εθνοτικές βιαιότητες σε μια χώρα η οποία εξακολουθεί να είναι εύθραστη και να απειλείται από την εξέγερση των Ταλιμπάν, έπειτα από περισσότερο από μια δεκαετία μαζικής δυτικής στρατιωτικής επέμβασης.

Οι ΗΠΑ αναμένουν τον επίσημο διάδοχο του Χαμίντ Καρζάι για να υπογράψει μια διμερή συμφωνία ασφαλείας με την οποία θα διατηρηθεί μια αμερικανική στρατιωτική παρουσία μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο τέλος του χρόνου.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή