Διεθνή

Αγγλογερμανικό «όχι» σε συμμετοχή σε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

101FC79906BB818BC072016EC6D81478.jpgΝωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να διατάξει εξάπλωση των βομβαρδισμών στη Συρία. Σημειώνεται πως η Μόσχα προειδοποίησε πως τυχόν επιδρομές σε συριακό έδαφος χωρίς την άδεια της Δαμασκού ή την έγκριση του ΟΗΕ θα συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας απέκλεισαν το ενδεχόμενο να μετάσχουν οι χώρες τους σε αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως έχει δώσει το «πράσινο φως» για βομβαρδισμούς σε συριακό έδαφος.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο ότι δεν έχει ζητηθεί από τη Γερμανία να συμμετάσχει σε μια τέτοια επιχείρηση. «Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν μας ζητήθηκε κάτι τέτοιο και δεν θα το κάνουμε», υπογράμμισε.

Ο Βρετανός ομόλογός του Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι το Λονδίνο «στηρίζει πλήρως την προσέγγιση των ΗΠΑ για τη συγκρότηση ενός διεθνούς συνασπισμού» εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, χαρακτηρίζοντας την οργάνωση αυτή «βαρβαρική».

Αρχικά σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει αποκλείσει τίποτα» όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τον συνασπισμό, όμως όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του ΙΚ στη Συρία, ο Χάμοντ απάντησε:

«Θέλω να είμαι σαφής. Η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει σε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Ήδη κάναμε αυτή τη συζήτηση στο κοινοβούλιο μας πέρσι και δεν θα αναθεωρήσουμε αυτήν τη θέση».

Ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι το νομικό περιβάλλον και το τι μπορεί να επιτραπεί σε στρατιωτικό επίπεδο στη Συρία και το Ιράκ διαφέρουν κατά πολύ.

Σημειώνεται πως η Μόσχα προειδοποίησε πως τυχόν επιδρομές σε συριακό έδαφος χωρίς την άδεια της Δαμασκού ή την έγκριση του ΟΗΕ θα συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή