23 Σεπτεμβρίου 2021

Αγία Σοφία: Ισπανική… τάπα στον Τσαβούσογλου

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας σε κοινές τους δηλώσεις τον άδειασε λέγοντας πως  «πρέπει να διατηρηθεί το πνεύμα αυτού του μνημείου ως κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα» 

Το “δάσκαλό” του και μάλιστα Ισπανό φαίνεται πως βρήκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με την Ισπανίδα ομόλογό του, η τελευταία άδραξε την ευκαιρία και “άδειασε” ταυτόχρονα την Τουρκία για την Αγιά Σοφιά.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονθάλεθ τόνισε πως “πρέπει να διατηρηθεί το πνεύμα αυτού του μνημείου ως κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα”.

“Είναι το κοινό σπίτι για όλους τους Χριστιανούς, Ορθόδοξους και Καθολικούς και τους μουσουλμάνους και αντιπροσωπεύει την κληρονομιά της ανθρωπότητας” υποστήριξε ενώπιον του κ. Τσαβούσογλου η κ. Γκονθάλεθ, επιμένοντας ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να διατηρηθεί ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μετά από διάλογο της Τουρκίας με την UNESCO.

Εμφανώς αιφνιδιασμένος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε αρχικά να αποδώσει την σαφή τοποθέτηση της ισπανίδας ομολόγου του σε “παρεξήγηση”, αλλά στη συνέχεια χαρακτήρισε “λάθος” την άποψη να παραμείνει η Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε αντίθεση με την μετατροπή του σε τζαμί, δείχνοντας προς το μέρους της ομολόγου του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.grΠολιτική