30 Νοεμβρίου 2022

Αγορές υπό το άγρυπνο βλέμμα των λοιμωξιολόγων – Σε επαγρύπνηση για συνωστισμό και μέτρα

 Ο ελάχιστος αριθμός, ωστόσο, επιχειρήσεων που θα επανεκκινήσουν από την Κυριακή τη λειτουργία τους κινητοποιεί τους λοιμωξιολόγους, καθώς τυχόν φαινόμενα συνωστισμού θα σημάνουν άδοξα το τέλος των χριστουγεννιάτικων αγορών

Με το βλέμμα των ειδικών στραμμένο έξω από τα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια αναμένεται να κυλήσουν οι πρώτες ημέρες εφαρμογής των μέτρων για τα Χριστούγεννα, καθώς κάθε άλλο παρά εφησυχασμένοι δηλώνουν οι επιστήμονες, αν και το σχέδιο εξόδου προς τις γιορτές που επεξεργάστηκε και παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση είναι κάτι περισσότερο από συντηρητικό.

Ο ελάχιστος αριθμός, ωστόσο, επιχειρήσεων που θα επανεκκινήσουν από την Κυριακή τη λειτουργία τους κινητοποιεί τους λοιμωξιολόγους, καθώς τυχόν φαινόμενα συνωστισμού θα σημάνουν άδοξα το τέλος των χριστουγεννιάτικων αγορών.

Υπό αυτό το πρίσμα, «έτσι όπως είμαστε τώρα, φοβάμαι να ανοίξει το οτιδήποτε» τόνισε στο Θέμα 104,6 ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, χωρίς να κρύψει τη δυσφορία του για την επιλογή να επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια.

«Μέσα στην πανδημία συζητάμε για κομμωτήρια, δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα, με ξεπερνά», σχολίασε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος μάλιστα υπαινίχτηκε ότι θα ήταν αναγκαία μια διεπιστημονική προσέγγιση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ώστε να είναι διαχειρίσιμο όλο το φάσμα της καθημερινότητας».

«Χρειάζεται και άλλη μια οπτική γωνία της κοινωνίας με ανθρώπους που μελετούν για παράδειγμα την κίνηση στην πόλη. Δεν φτάνουν οι γιατροί, δεν μπορούν να διαχειριστούν τι θα γίνει με τα λεωφορεία και τα καταστήματα», επισήμανε.

Ρεβεγιόν ούτε κατά διάνοια

Εξίσου επιφυλακτική ως προς την επανεκκίνηση της οικονομίας εμφανίστηκε και η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, ξορκίζοντας κάθε σκέψη περί χριστουγεννιάτικης χαλάρωσης μπροστά στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

««Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για να προχωρήσουν στο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Στην επόμενη εβδομάδα μετά το άνοιγμα μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και μετά θα λέμε “γιατί άνοιξαν τα μικρά μαγαζιά”» περιέγραψε η κ. Παγώνη, ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν πρέπει να ανοίξουν οι εκκλησίες για τον κόσμο». «Όταν έχουν 100 θανάτους την ημέρα δεν μας απασχολεί πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν» επισήμανε η ίδια, καταλήγοντας πως «το πρόβλημα είναι πώς θα ξεκινήσουμε να κάνουμε τα εμβόλια».

Κλειστές πόρτες

Ακόμη πιο κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, καθώς μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό να μην ξεκινήσουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. «Τίποτα δεν είναι δεδομένο, εξαρτάται απ’ ό,τι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία» σημείωσε ο Καθηγητής και πρόσθεσε ότι ««Με δεδομένη τη διασπορά στην κοινότητα δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση. (Η πανδημία) μπορεί να ξαναφουντώσει». «Η εισήγησή μας ήταν να μην αυξηθεί η κινητικότητα μπορούν να ανοίξουν μικροπράγματα, με επιτήρηση, όπως μικρά βιβλιοπωλεία με ηλεκτρονικές παραγγελίες. Ανοιχτή πόρτα μαγαζιού με τίποτα, δεν είναι δυνατό να δούμε τέτοιες σκηνές», κατέληξε.

Το ημερολόγιο των Χριστουγέννων

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση:

Κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν:

 1. λιανεμπόριο
 2. σχολεία
 3. εστίαση
 4. διασκέδαση
 5. ψυχαγωγία
 6. χιονοδρομικά κέντρα
 7. χειμερινά θέρετρα
 8. εμπορικά κέντρα και mall

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου

 1. Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, αλλά προαιρετικά, ενώ θα είναι διαθέσιμα και τα είδη που είχαν αποσυρθεί, όπως παιχνίδια.
 2. Εκκίνηση του συστήματος click away για την αγορά, δηλαδή παραλαβή από εξωτερικό χώρο του εμπορικού καταστήματος προπληρωμένης παραγγελίας, με το αποδεικτικό πληρωμής ανά χείρας, με διάρκεια μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. – Κωδικός 2 στο 13033
 3. Διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, ενώ παραμένει υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13033 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου για τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

 1. Άνοιγμα κομμωτηρίων σε όλη τη χώρα, μόνο με ραντεβού από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. – Κωδικός 2 στο 13033
 2. Άνοιγμα των βιβλιοπωλείων με διευρυμένο ωράριο, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. – Κωδικός 2 στο 13033

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου

Τριήμερη υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου και Τρίτη 6 Ιανουαρίου

 1. Λειτουργία των εκκλησιών, με 9 άτομα σε κάθε ενορία και έως 25 άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς.
 2. Ματαίωση της τελετής αγιασμού των υδάτων.

Σε περίπτωση, ωστόσο, καταστρατήγησης του νέου πλαισίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε πως «θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε αυτή τη διαδικασία».

Δώρα μέσω κλικ – ClickAway

Διευκρινίσεις έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και για τον τρόπο λειτουργίας του «click away», η οποία θα εξελίσσεται με τα εξής βήματα:

 1. Παραγγελία πελάτη μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστηματος POS εκτός του καταστήματος.
 2. Παραλαβή από το κατάστημα με ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση ανά χείρας που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του.
 3. Επιτρεπτός αριθμός ατόμων στην αναμονή έξω από το κατάστημα μέχρι 9 άτομα και σε απόσταση δύο μέτρων καθένας.
 4. Επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, θα δέχονται τις παραγγελίες τηλεφωνικά.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας εμπορικής επιχείρησης στο σύστημα είναι η επιχείρηση να διαθέτει είσοδο- έξοδο σε δρόμο και έτσι εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα.Πολιτική