SelectedΠολιτική

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μητσοτάκη στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ -«Στόχος μας είναι 900 νέα λεωφορεία το 2025»

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο αμαξοστάσιο των ηλεκτρικών λεωφορείων στου Ρέντη πραγματοποίησε νωρίς το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί, στην έναρξη της βάρδιας, το αμαξοστάσιο της Ο.ΣΥ. στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, όπου ενημερώθηκε για το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου των οχημάτων των αστικών συγκοινωνιών αλλά και για τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ο.ΣΥ. Στέφανο Αγιάσογλου και συνομίλησε με οδηγούς των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων.

«Σήμερα κάνουμε ένα πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα για να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για περισσότερα και καλύτερα καινούργια λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

 Κυκλοφορούν ήδη τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία-900 μέχρι το 2025

Ήδη, όπως είπε ο κ. Υπουργός, κυκλοφορούν τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη -140, για την ακρίβεια, στην Αθήνα και 110 στη Θεσσαλονίκη- και έπονται ακόμα πολλά περισσότερα. Με βάση τον προγραμματισμό του Υπουργείου, στην Αθήνα μέχρι το τέλος του 2025 θα κυκλοφορούν συνολικά 900 καινούργια λεωφορεία.

Ο στόχος μας λοιπόν είναι διπλός: αφενός να προχωρήσουμε στην πλήρη αντικατάσταση του στόλου των παλιών λεωφορείων με σύγχρονα λεωφορεία, τα οποία έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι όλα φιλικά προς το περιβάλλον, διαθέτουν επαρκή κλιματισμό, διαθέτουν πλήρη προσβασιμότητα για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Και νομίζω ότι οι πολίτες οι οποίοι ήδη έχουν μπει σε αυτά τα λεωφορεία διαπιστώνουν την πολύ μεγάλη αλλαγή στην ποιότητα της μετακίνησής τους.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι τα λεωφορεία τα οποία βλέπετε σήμερα να κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους της Αθήνας χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι και αυτή μια ακόμα απάντηση των προτεραιοτήτων που δίνει η κυβέρνηση στον τρόπο διαχείρισης πολύ σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων».

Μητσοτάκης: Στόχος να αυξηθεί και η συχνότητα των δρομολογίων

«Ο σκοπός μας, όμως, δεν είναι μόνο να αντικαταστήσουμε τον στόλο των λεωφορείων, είναι να αυξήσουμε και τη συχνότητα των δρομολογίων. Γι’ αυτό μίλησα για περισσότερα και καλύτερα λεωφορεία, διότι κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να δώσουμε έμφαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ξεκινώντας με τα λεωφορεία, και να βελτιώσουμε συνολικά την ποιότητα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Είναι μια ακόμα, θα έλεγα, απόδειξη της έμφασης που δίνει η κυβέρνηση στην καθημερινότητα των πολιτών. Και είμαι σίγουρος ότι το Υπουργείο αλλά και ο ΟΑΣΑ και ο ΟΑΣΘ θα τηρήσουν απόλυτα το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουμε θέσει, έτσι ώστε οι πολίτες πολύ σύντομα να δουν μια σημαντική αλλαγή, μια σημαντική αναβάθμιση στην ποιότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Σταϊκούρας: Πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια έχουμε καινοϋργια λεωφορεία

«Όταν πριν από περίπου έναν χρόνο αναλάβαμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μία από τις πρώτες εντολές που λάβαμε από τον Πρωθυπουργό, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και να πετύχουμε καλύτερους όρους βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, για πρώτη φορά στην ιστορία των αστικών συγκοινωνιών και για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, έχουμε καινούργια λεωφορεία, 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Λεωφορεία τα οποία εξυπηρετούν με καλύτερους όρους τους πολίτες, ουσιαστικά δεν έχουν καθόλου θόρυβο, βελτιώνουν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και είναι απολύτως προσβάσιμα από το σύνολο της κοινωνίας».

Αυτό όμως είναι ένα πρώτο βήμα, οφείλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Και μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουμε ολοκληρώσει το σύνολο της ανανέωσης του στόλου των λεωφορείων στους δρόμους της Αθήνας.

Έπονται τα 300 λεωφορεία φυσικού αερίου 18 μέτρων και 12 μέτρων, 100 και 200 αντίστοιχα, το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, 211 λεωφορεία στους δρόμους της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής τους επόμενους μήνες και ταυτόχρονα το νέο leasing το οποίο κάνει ο ΟΑΣΑ στην Αθήνα, εκτός του νέου διαγωνισμού των 700 λεωφορείων.

Άρα, μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει ανανεωθεί πλήρως ο στόλος των λεωφορείων στην Αθήνα και θα έχουμε βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα του πολίτη», ανέφερε από την πλευρά του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Λίγο μετά την επίσκεψή του ο πρωθυπουργός μίλησε στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα σας.

Άκης Παυλόπουλος: Νωρίς, νωρίς.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Από εδώ, στο αμαξοστάσιο στον Ρέντη.
Δημήτρης Οικονόμου: Για να δείτε πώς είναι το πρωινό ξύπνημα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς.
Δημήτρης Οικονόμου: Πώς είναι να ξυπνάς τόσο νωρίς, κ. Πρόεδρε. Κι εσείς νωρίς ξυπνάτε, αλλά όχι τόσο όσο εμείς.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κι εμείς νωρίς ξυπνάμε, κ. Οικονόμου.
Δημήτρης Οικονόμου: Βλέπουμε μια στροφή τις τελευταίες μέρες: μία στα θέματα της υγείας, μία στα θέματα της κίνησης και της μετακίνησης, στα θέματα της ακρίβειας, που επίσης δίνετε μεγάλη έμφαση. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι αυτό είναι λόγω του μηνύματος των ευρωεκλογών;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νομίζω ότι περιμέναμε, κ. Οικονόμου, τις ευρωεκλογές για να δρομολογήσουμε μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης, που είναι η μεγάλη έμφαση που δίνουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς και συγκεκριμένα στη γρήγορη αντικατάσταση όλου του στόλου των παλαιών λεωφορείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πολλές φορές είχα πει ότι η εικόνα των λεωφορείων μας είναι μια εικόνα που δεν ταιριάζει σε μία σύγχρονη ευημερούσα χώρα, ευρωπαϊκή χώρα, στον 21ο αιώνα. Γιατί θέλω να σας θυμίσω ότι τα τελευταία νέα λεωφορεία είχαν ενταχθεί εδώ, στο στόλο των λεωφορείων της Αθήνας, το 2009. Άρα, ακριβώς την εποχή που ξεσπούσε η μεγάλη οικονομική κρίση. Σήμερα είμαστε στο 2024 και για πρώτη φορά κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία και, όπως είπα και πριν, έπονται πολλά περισσότερα. Άρα, μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουμε συνολικά 900 καινούργια λεωφορεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Λεωφορεία τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον και κυρίως είναι προσβάσιμα για όλες και για όλους. Και αναφέρομαι προφανώς στους συμπολίτες μας με αναπηρία. Νομίζω ότι αν κάνετε και εσείς ένα ρεπορτάζ και δείτε το πριν και το μετά και την ικανοποίηση των πολιτών -για το αυτονόητο, τονίζω, αλλά μερικές φορές στη χώρα μας το αυτονόητο είναι το ζητούμενο-, αλλά και των οδηγών, γιατί τα λεωφορεία αυτά θέλω να θυμίσω ότι είναι καινούργια, άρα είναι και πολύ πιο ασφαλή. Ολοκληρώνουμε και τις υποδομές φόρτισης και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να μπορούν τα λεωφορεία αυτά, όταν δεν κινούνται, να φορτίζουν πολύ γρήγορα και να ξαναβγαίνουν στους δρόμους.
Δημήτρης Οικονόμου: Τέλος του 2025, δηλαδή, θα είναι όλα έτοιμα, κ. Πρόεδρε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τέλος του 2025 είναι έτοιμη η πρώτη φάση τη ανανέωσης, με 900 καινούργια λεωφορεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Και έπεται ακόμα ένας μεγάλος διαγωνισμός για 700 πρόσθετα ηλεκτρικά λεωφορεία, ο οποίος πρόθεσή μας είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Όπως βλέπετε όμως η έμφαση…
Άκης Παυλόπουλος: Με συγχωρείτε. Ολοκληρώστε παρακαλώ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Βλέπετε ότι η έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας είναι συνεχής.
Άκης Παυλόπουλος: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι δέσμευση αυτής της κυβέρνησης και σε αυτόν τον στόχο θα επιμείνουμε.
Άκης Παυλόπουλος: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, αν είστε στο σημείο εκείνο -γιατί είδαμε την αιφνιδιαστική επίσκεψή σας στο Λαϊκό Νοσοκομείο, σήμερα στο αμαξοστάσιο, προφανώς θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες το επόμενο διάστημα, που θα δίνουν το μήνυμα, θα στέλνουν το μήνυμα ότι η βασική προτεραιότητα πια είναι η καθημερινότητά του πολίτη;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νομίζω ότι κάνουμε, κ. Παυλόπουλε, κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό το οποίο κάναμε εδώ και πέντε χρόνια. Αυτό το οποίο βλέπετε αυτή τη στιγμή είναι να υλοποιούνται στην πράξη δεσμεύσεις και προγραμματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Δεν εμφανίζονται ξαφνικά 250 λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας, αν δεν έχει προηγηθεί μία πολύ συστηματική προεργασία.
Και θέλω επίσης να θυμίσω ότι τα λεωφορεία αυτά τα οποία βλέπετε τώρα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο, όπως γνωρίζετε, έχει πολύ αυστηρά ορόσημα προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που μας έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να γίνουν οι σχετικές εκταμιεύσεις και να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις τις οποίες το Ταμείο Ανάκαμψης δρομολογεί.

Επομένως, η στροφή στην καθημερινότητα, στα μικρά και στα μεγάλα προβλήματα του πολίτη, είναι η πρώτη υποχρέωση αυτής της κυβέρνησης και θα επαναλάβω την πολύ μεγάλη σημασία την οποία δίνουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Πιστεύω ότι πολύ σύντομα σε όλους τους πολίτες που τα χρησιμοποιούν η εικόνα θα είναι ορατή, γιατί θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Άμα δείτε τους απόλυτους αριθμούς, θα διαπιστώσετε ότι τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχει μία πτώση στη χρήση και των λεωφορείων και του Μετρό, και αυτή σε έναν βαθμό δικαιολογείται από το γεγονός ότι δυστυχώς οι ποιότητες των υπηρεσιών που παρείχαμε δεν ήταν αυτές που θα περίμεναν οι πολίτες.

Αυτό αλλάζουμε, λοιπόν. Θέλουμε να «σπρώξουμε» τους πολίτες προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά προφανώς δεν μπορούμε να το κάνουμε με λεωφορεία σαράβαλα τα οποία δεν έχουν την απαραίτητη συχνότητα δρομολογίων.

Δημήτρης Οικονόμου: Άρα, θα σας δούμε και άλλα πρωινά, κ. Πρόεδρε, αυτό καταλαβαίνουμε, σε επισκέψεις σας σε άλλους χώρους, φανταζόμαστε. Σας περιμένουμε και ένα πρωινό εδώ, ακόμα και αιφνιδιαστικά, -εμείς εδώ θα είμαστε, δεν φεύγουμε-, για να μιλήσουμε για ευρύτερα πολιτικά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να σας έρθω αιφνιδιαστικά και στο στούντιο.
Δημήτρης Οικονόμου: Σας ευχαριστούμε πολύ, κ. Πρόεδρε.
Άκης Παυλόπουλος: Είστε ευπρόσδεκτος.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα σας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected