24 Μαΐου 2020

Αίτημα για ένταξη στην ΕΕ θέλει να καταθέσει, το 2020, η Ουκρανία

24B1CC26FCE6F1722315D6542B6E6F3B.jpgΠαράλληλα, σύμφωνα με διάταγμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διέταξε το προσωρινό κλείσιμο των ουκρανο-ρωσικών συνόρων για την «κίνηση αυτοκινήτων, πεζών και [πλοίων]».

Αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να καταθέσει, το 2020, η Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η ουκρανική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το αίτημα για ένταξη στην Ε.Ε. θα είναι ουσιαστικά η κατάληξη ενός σχεδίου 60 μεταρρυθμίσεων και προγραμμάτων, «που θα προετοιμάσει την Ουκρανία για να καταθέσει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε έξι χρόνια».

Παράλληλα, σύμφωνα με διάταγμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διέταξε το προσωρινό κλείσιμο των ουκρανο-ρωσικών συνόρων για την «κίνηση αυτοκινήτων, πεζών και [πλοίων]», προσθέτοντας μάλιστα πως η μεθόριος μπορεί να κλείσει και «για άλλες μορφές» μετακινήσεων και μεταφορών, εάν κριθεί απαραίτητο.

Στόχος του κλεισίματος των συνόρων είναι να διακοπεί η φερόμενη ροή οπλισμού από τη Ρωσίας στους ρωσόφιλους αντάρτες που επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε ανώτερη πηγή των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ίδια πηγή τόνισε πως τα νέα μέτρα ασφαλείας δεν έχουν ακόμα τεθεί σε εφαρμογή, αλλά θα εφαρμοστούν «σύντομα».

Δεν έχει αποσαφηνιστεί πάντως το πώς το Κίεβο θα κατορθώσει να κλείσει τα συνοριακά περάσματα στις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, όπου μεγάλο τμήμα της μεθορίου ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες.

Οι κινήσεις Ποροσένκο υπογραμμίζουν τη σταδιακή στροφή του Κιέβου μακριά από τη Μόσχα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση του Κρεμλίνου.Διεθνή