Πολιτική

Ακάθεκτη η Τουρκία: Η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αποτελεί απειλή, δεν αλλάζουμε γνώμη

Πρόκειται για την πρώτη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας μετά την συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης – Νωρίτερα η Λιβύ επικύρωσε τη συμφωνία, ενώ η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό πλοίο στη Λιβύη 

Στον ρυθμό των προκλήσεων εξακολουθεί να  βρίσκεται η Τούρκία, αψηφώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις για αποφυγή εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.  Η Λιβύη επικύρωσε τη συμφωνία με την Τουρκία και προτού «στεγνώσει» το μελάνι η Άγκυρα προχωρά στην εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας, καθώς σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό πλοίο στην Κρήτη. Από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύουν πως συμφωνία με τη Λιβύη δεν αντίκειται στο δίκαιο της θάλασσας και πως η Τουρκία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή και γι'αυτό έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Μηνύματα έστειλε τώρα και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ τονίζοντας ότι  η συμφωνία με τη Λιβύη «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα, ούτε παρενοχλεί τα δικαιώματα και το δίκαιο των άλλων χωρών».

Παράλληλα, ο Τούρκος αξιωματούχος επισήμανε: «Το πιο εύκολο πράγμα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι η ακριβοδίκαιη και σύμφωνα με το δίκαιο κατανομή κάθε είδους πηγής ενέργειας και πλούτου. Εφόσον δεν γίνεται κάτι τέτοιο, εμείς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε καμία διαφορετική απόφαση».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική