Πολιτική

Αλέξης Πατέλης: «Σε 2 χρόνια η Ελλάδα ανέβηκε 10 θέσεις στην προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+»

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, επισημαίνει ότι την τελευταία διετία η χώρα μας έχει σημειώσει θεαματική πρόοδο σε ό,τι αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+. Συγκεκριμένα, ο κ. Πατέλης σημειώνει ότι «η Ελλάδα ανεβαίνει δέκα μονάδες σε δύο χρόνια στην ετήσια κατάταξη της ILGA-Europe για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων. Είναι 13η από 49 χώρες στην Ευρώπη, υψηλότερα από Γερμανία, Αυστρία και Ιρλανδία».

Η ILGA-Europe είναι το ευρωπαϊκό παράρτημα της παγκόσμιας οργάνωσης International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association. Σύμφωνα με την τελευταία και επικαιροποιημένη εκδοχή του, ο νέος χάρτης της ILGA πιστοποιεί τη βελτιωμένη επίδοση της Ελλάδας κατά 10 μονάδες μέσα σε δύο χρόνια, από τότε δηλαδή που άρχισε να εφαρμόζεται η Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Ο σχετικός δείκτης από 47% το 2021 πήγε στο 52% το 2022, για να φτάσει φέτος στο 57%. Η χώρα μας είναι πλέον η 13η σε σύνολο 49 χωρών στην Ευρώπη όσον αφορά τη νομική προστασία και την εφαρμογή πολιτικών υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών, ψηλότερα από χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιρλανδία.

Η βελτίωση της κατάταξης που πέτυχε η Ελλάδα οφείλεται στην εφαρμογή μίας σειράς πολιτικών, από την απαγόρευση των «θεραπειών» μεταστροφής μέχρι τον νέο νόμο για την προστασία των ίντερσεξ παιδιών από επιβλαβείς επεμβάσεις. Στην έκθεση που δημοσιεύει για τη χώρα μας η ILGA αναφέρει, μεταξύ άλλων, στα θετικά τις νομοθετικές βελτιώσεις που έχουν συντελεστεί, την κατάργηση αιμοδοσίας για τους ομοφυλόφιλους καθώς και τα προγράμματα κατάρτισης των δημοσίων υπαλλήλων που εφαρμόζει το Εθνικό Κέντρο Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, επισημαίνει περιπτώσεις ομοφοβικών και τρανσφοβικών κρουσμάτων καθώς επίσης και προβλήματα που αντιμετωπίζουν ομόφυλες οικογένειες λόγω της απουσίας του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική