Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Ο σερβικός Τύπος εκθειάζει τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το Κόσοβο

Τον σερβικό Τύπο απασχολεί σήμερα ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, καθώς εκτενείς είναι οι αναφορές στην ομιλία του, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Η απόφαση για το Μοναστήρι Ντέτσανι δεν αρκεί, να ακυρώσει το Κόσοβο τις απαλλοτριώσεις» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος των περισσότερων δημοσιευμάτων, αποτιμώντας θετικά την στάση του Αλέξη Τσίπρα, που μίλησε εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς.

«Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σήμερα σε ομιλία του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η εφαρμογή της απόφασης του ου Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Πρίστινα για το Μοναστήρι Dečani δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής για την ένταξη του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ότι είναι επίσης απαραίτητο να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις σχετικά με τις απαλλοτριώσεις και την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων», σημειώνει χαρακτηριστικά η Politika.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η στρατηγική των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις είναι καλή για να χτίζει πολιτικές καριέρες, αλλά έχει κόστος στις ζωές των ανθρώπων και στο μέλλον τους», τονίζεται στην ανταπόκριση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Τanjug.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει απτή πρόοδος σε σχέση με αυτά τα θέματα. Δηλαδή τουλάχιστον: πρώτον να περάσει νόμος για τις απαλλοτριώσεις που να εξασφαλίζει τις εγγυήσεις των συστάσεων Αχτισάαρι και δεύτερον το Κόσοβο να καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις για τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο πλαίσιο του μοντέλου που κατέθεσε η ΕΕ τον Οκτώβριο 2023.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική