29 Νοεμβρίου 2020

Αλουμίνιο: Ο σύγχρονος εχθρός του σπέρματος

4CA59D663B1CA5CE5AEDD032340F5D50.jpgΠρόσφατη μελέτη συνδέει την αυξημένη παρουσία αλουμινίου στο σπέρμα με την ανδρική υπογονιμότητα.

Η έκθεση στο αλουμίνιο μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου  για την ποιότητα του σπέρματος και της ανδρικής γονιμότητας, σύμφωνα με μια νέα βρετανογαλλική επιστημονική έρευνα.

Ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Κιλ και των γαλλικών πανεπιστημίων τηςΛιόν και της Σεντ Ετιέν που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αναπαραγωγικής τοξικολογίας”Reproductive Toxicology”, ανέλυσαν δείγματα σπέρματος που είχαν δώσει 62δωρητές σε κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Με ειδικό μικροσκόπιο επιβεβαιώθηκε η παρουσία του αλουμινίου μέσα στο σπέρμα γενικά, αλλά και μέσα σε επιμέρους σπερματοζωάρια. Η ανάλυση έδειξε ότι όσο περισσότερο αλουμίνιο υπήρχε, τόσο πιο αραιό ήταν το σπέρμα, δηλαδή τόσο λιγότερα σπερματοζωάρια περιείχε.

Η μέση συγκέντρωση αλουμινίου στο σπέρμα των δωρητών ήταν πολύ υψηλή (339μιλιγκράμ ανά λίτρο), ενώ σε μερικούς άνδρες ξεπερνούσε ακόμη και τα 500 μιλιγκράμ ανά λίτρο.

«Έχει υπάρξει σημαντική μείωση στην ανδρική γονιμότητα και στην ποιότητα του σπέρματος σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει αυτή την εξέλιξη με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως αυτοί που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα», δήλωσε ο Κρίστοφερ Έξλεϊ, επικεφαλής της μελέτης.

«Η έκθεση των ανθρώπων στο αλουμίνιο έχει αυξηθεί σημαντικά την ίδια περίοδο και οι παρατηρήσεις μας για τη σημαντική μόλυνση του ανδρικού σπέρματος με αλουμίνιο δείχνουν ότι η ουσία αυτή αποτελεί πιθανό παράγοντα που επηρεάζει την αναπαραγωγική γονιμότητα»,πρόσθεσε.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) πατήστε εδώ.Υγεία