19 Αυγούστου 2022

Αμετανόητος ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρησε να στήσει νέα σκευωρία με μίζες και ορυχεία

 

Έβαλαν για μια ακόμα φορά στο στόχαστρό τους, μέσω του Σταύρου Παπασταύρου, τον Αντώνη Σαμαρά, ανασύροντας παλιά και αρχειοθετημένη υπόθεση – Ποια είναι η πραγματικότητα

Νέα σκευωρία αλα Novartis, με φαιδρές μεθόδους και αστεία τεχνάσματα επιχείρησε να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκτελεστικοί του βραχίονες, αποδεικνύοντας πως, παρά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα «μαγαζιά» και τα «παραμάγαζα» που λειτουργούσαν στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αυτοί παραμένουν αμετανόητοι

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα Μέσα που την υποστηρίζουν έβαλαν για μια ακόμα φορά στο στόχαστρό τους, μέσω του Σταύρου Παπασταύρου, τον Αντώνη Σαμαρά, ανασύροντας παλιά και αρχειοθετημένη υπόθεση, που την εμφάνισαν ως νέα μεγάλη «αποκάλυψη – βόμβα».

Ο λόγος για την κατάθεση που έδωσε στις 15.10.2015 στον τότε επίκουρο εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ Ι. Δραγάτση, η κυρία Αρτεμις Νιάρου, 24χρονη υπάλληλος ελβετικής ιδιωτικής εταιρείας που ασχολείται με θέματα διαφθοράς.

Η συγκεκριμένη μάρτυρας κατέθεσε με μεταφραστή και υποστήριξε πως το γραφείο της εντόπισε τον Στ. Παπασταύρου σε μια έρευνα που έκανε για ιδιώτη – πελάτη του οποίου όμως δεν αποκάλυψε το όνομα. Η ίδια παρέθεσε ένα πλέγμα εξωχώριων εταιριών και προσώπων υποστηρίζοντας ότι λειτουργούσαν ως ενδιάμεσοι και αχυράνθρωποι. Σκοπός της ήταν να ακυρωθεί η αγοραπωλησία ενός ορυχείου στα Σκόπια από την GLOBAL OPPORTUNITIES LIMITED, που επεδίωκε να το αγοράσει σε πολύ χαμηλή τιμή.

Στη σελ 2 της κατάθεσής της η κυρία Νιάρου λέει: “Με βάση αυτά πιστεύω οτι προκύπτει σχέση του Σταύρου Παπασταύρου με το ίδρυμα “GLOBAL OPPORTUNITIES LIMITED” στο σημείο αυτό σας καταθέτω το από 12-10-2015 σχετικό σχεδιάγραμμα με την διασύνδεση των εταιρειών και των εμπλεκομένων προσώπων”.

 


katathesi2

 


katathesi2

 


kimeno_katathesi

Στο ανεπίσημα αυτό χειρόγραφο σχεδιάγραμμα, όπου αποτυπώνονται, με βελάκια, κουτάκια και κεφαλάκια, φυσικά πρόσωπα και σχέσεις τους με διάφορες εταιρίες, υπάρχει μία σημείωση που έχει τοποθετηθεί παραπλεύρως της εταιρίας “FAIRWINDS ASSETS INCORPORATED”, που αναφέρει: “ΕΥΡ 2,6 εκατομμύρια στάλθηκαν στον Παπασταύρου, που ήταν ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, μέσω της Fairwinds Assets. Πιστεύεται (It is believed) οτι η εταιρία χρηματοδότησε την εκλογική καμπάνια του Σαμαρά τον Ιανουάριο 2015”

Αυτός είναι ο «σεισμός», που, από τις 22/6/2020, την ημέρα δηλαδή των συγκλονιστικών αποκαλύψεων από τους διαλόγους Παπαγγελόπουλου – Μιωνή, ανακάλυψαν τα φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ και έσπευσαν να αναδείξουν με κάθε τρόπο τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ισχυρίζονται έκτοτε σε κάθε ευκαιρία οτι δήθεν η περίπτωση αυτή δεν έχει σχέση με τη συνολική αρχειοθέτηση της υπόθεσης Μιωνή – Παπασταύρου ή ότι το σχεδιάγραμμα είναι νέο στοιχείο και δεν έχει διερευνηθεί απο την Δικαιοσύνη.

Το protothema.gr δημοσιεύει σήμερα όλα τα έγγραφα που δείχνουν ότι:

– η κατάθεση έγινε, μετά από διαβίβαση επιστολής από το ΣΔΟΕ (με. Αρ. 3361/8-10-2015) προς το γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, ο οποίος και παρήγγειλε έρευνα.

-Κατά την ημέρα λήψης της κατάθεσης, την 15-10-2015, ο Ι. Δραγάτσης θέτει την υπόθεση υπόψιν του κ Ζαγοραίου και την διαβιβάζει στον Εισαγγελέα Πλημ/κων Αθηνών, λόγω αρμοδιότητας και στη συνέχεια αυτή πήγε στην αρμόδια Εισαγγελία Διαφθοράς, συσχετιζόμενη με τις λοιπές ανοιχτές υποθέσεις που αφορούσαν τον κ Παπασταύρου.

 


ypopsin_zagoreoy_2

Στο διαβιβαστικό έγγραφο του ΣΔΟΕ, ο Ι. Δραγάτσης σημειώνει, με σφραγίδα, ημερομηνία και υπογραφή, επί λέξη: «ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΝΟΡΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕΤΑ ΣΧΕΤΙΚΩΝ (ΑΡΤΕΜΙΣ ΝΙΑΡΟΥ)» … Δηλαδή συνυπέβαλλε και το σχεδιάγραμμα!

– Στις 18.6.2019, δύο μήνες πριν την αρχειοθέτηση Σαμαρά για την υπόθεση Novartis και μετά απο σχεδόν 4 έτη ερευνών, όπου η υπόθεση πέρασε από 4 Εισαγγελείς και συσχετίστηκε με την ερευνόμενη από την κυρία Ελένη Τουλουπάκη υπόθεση κατά ΜΙΩΝΗ, ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ κλπ, αυτή τέθηκε συνολικά στο αρχείο. Μάλιστα στη σχετική πράξη αρχειοθέτησης, που υπογράφουν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Στ. Μανώλης και Χρ. Ντζούρας, αναφέρεται οτι:

α) στην αρχική δικογραφία, που σχηματίστηκε, με αφορμή την από 19-8-2015 επιστολή Φιλιππάκη, συσχετίστηκαν σταδιακά, μέχρι και την 18/12/2017, επιπλέον έγγραφα σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και

β) “δεν προέκυψαν, απο το σύνολο του προανακριτικού υλικού (δηλ αρχικού και συσχετιζομένων) ενδείξεις σύνδεσης των υπο διερεύνηση φυσικών προσώπων με συγκεκριμένο αδίκημα Διαφθοράς ή με πράξη νομιμοποίησης εσόδων απο τέτοιο βασικό αδίκημα, ενώ δεν καταγγέλθηκε και συγκεκριμένη (κατά χρόνο τοπο και λοιπές περιστάσεις) τέτοια πράξη¨. Σύμφωνα δε με το υπ’ αριθμ. 4041/2019 πιστοποιητικό πορείας της υπόθεσης, όπως αυτή συσχετίστηκε, ο Στ. Παπασταύρου δεν κρίθηκε καν αναγκαίο να δώσει εξηγήσεις.

 


arxiothetisi-1

Στις 27.2.2020 η κυρία Τουλουπάκη διαβίβασε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλή την πράξη αρχειοθέτησης, μαζί με κάθε μορφής σχετικό έγγραφο και υλικό. Η διαβίβαση έγινε προκειμένου να απαντήσει σε καταγγελίες του κ. Σάμπυ Μιωνή ο οποίος κατάθεσε στην προανακριτική μια ημέρα νωρίτερα

 


katathesi_nea

Στις 22.6.2020 και υπο τον πολιτικό σάλο που σήκωσε το ηχητικό Μιωνή – Παππά και οι διάλογοι της ΕΥΠ με το ζεύγος Καμμένου και τον κ. Παπαγγελόπουλο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τα έγγραφα που απο τον περασμένο Φεβρουάριο είχε στείλει η κυρία Τουλουπάκη και ήταν από τότε σε πλήρη γνώση τουλάχιστον του μελών τους, που συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή. Αποσιώπησαν δηλαδή ότι πρόκειται για ελεγμένο και αρχειοθετημένο φάκελο, επικαλέστηκαν επιλεκτικά αποσπάσματα και τα εμφάνισαν ως δήθεν νέα «καταγγελία» στην εισαγγελία Διαφθοράς. “Ποιοι τα πήραν;” έσπευσε να αναρωτηθεί ακόμα και ο δικηγόρος, στέλεχος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Σπύρος Λάππας ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για “δωροδοκία”. Μέχρι και ο Παπαγγελόπουλος προσπάθησε να βρει σε αυτό σανίδα σωτηρίας, ισχυριζόμενος ότι η «στοχοποίηση» του ήταν αντιπερισπασμός, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί αυτή η ¨βόμβα».

Η ΑΥΓΗ μιας άλλης σκευωρίας….

Την 23/6/2020 η εφημερίδα ΑΥΓΗ κυκλοφορεί με τίτλο: “Καταγγελία – βόμβα στην Προανακριτική – 2,6 εκατ. μίζα στη ΝΔ Σαμαρά”. Στη σελίδα 8 σημειώνει: “Ύποπτες συναλλαγές που ακουμπούν τη ΝΔ, τον Α. Σαμαρά και τον Σταύρο Παπασταύρου, αποκαλύπτει κατάθεση Ελληνοελβετίδας, η οποία απεστάλη χθες στην πραονακριτική επιτροπή της Βουλής από την Εισαγγελία Διαφθοράς. ”. Στην ίδια σελίδα δημοσιεύεται το διαβιβαστικό έγγραφο του ΣΔΟΕ, όπου σημείωσε ενέργειες ο Ι. Δραγάτσης, το οποίο χαρακτηρίζει ως “το έγγραφο με την κατάθεση της Ελληνοελβετίδας που απεστάλη στην Προκαταρκτική της Βουλής”.

 


avgis

Ωστόσο, απο την ανάγνωση του δημοσιεύματος και των πραγματικών στοιχείων προκύπτει ότι η εφημερίδα απέφυγε να δημοσιεύσει το σύνολο του επίμαχου εγγράφου και απέκρυψε την σημείωση του τότε εισαγγελέα Ι. Δραγάτση από την οποία προκύπτει ότι το σχεδιάγραμμα δεν είναι νέο στοιχείο, αλλά βρίσκονταν από το 2015 στην δικογραφία, συσχετίστηκε, εκτιμήθηκε και αρχειοθετήθηκε. Επιπροσθέτως, για λόγους εντυπώσεων στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι η κατάθεση Νιάρου διαβιβάστηκε στην Βουλή στις 22.6.2020, αν και βρισκόταν στο κοινοβούλιο απο τις 27-2-2020, μαζί με το σύνολο της δικογραφίας και με την απο 4-1-2019 σχετική ανάλυση του ΤΔΟΕ της ΕΛΑΣ σε ψηφιακή μορφή. Στο ίδιο μοτίβο, η κατάθεση της 24χρονης ερευνήτριας χαρακτηρίστηκε «καταγγελία – βόμβα» αν και η ίδια δεν ανέφερε το παραμικρό για διακίνηση χρημάτων ενώπιον των ανακριτικών αρχών.

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία της αρχειοθετημένης δικογραφίας είναι αδιάσειστα και δεν επιδέχονται ερμηνειών. Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να ανασύρει τον φάκελο, να τον εμφανίσει ως δήθεν νέο στοιχείο και αποκάλυψη και να δείξει για μια ακόμα φορά ότι ποδηγετεί κάθε έννοια κράτους δικαίου, προκειμένου να συκοφαντήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Γιατί αυτό έγινε την ίδια ημέρα των τρομερών αποκαλύψεων για το παραδικαστικό κύκλωμα και το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ, μόλις δηλαδή το “μαγαζί” πήρε φωτιά;

Ακόμα και αν υποτεθεί ότι το επιτελείο της Κουμουνδούρου επιχείρησε να ρίξει προπέτασμα καπνού στις συνταρακτικές αποκαλύψεις για το στήσιμο της σκευωρίας Novartis και στους διαλόγους του παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ, η απόπειρα μάλλον ήταν εξ αρχής υπονομευμένη, καθώς δεν μπορεί να “κουκουλωθεί” μια σκευωρία με μια νέα.

Στην συνέχεια βέβαια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσιογραφικές τους πηγές άρχισαν να τροποποιούν το αφήγημά τους. Παραδέχθηκαν ότι η υπόθεση είναι παλαιά και αρχειοθετημένη, ισχυρίστηκαν όμως ότι κατέφθασαν δήθεν νέα στοιχεία ή ότι αυτή δεν διερευνήθηκε επαρκώς.Πολιτική