13 Μαΐου 2021

Αναγνώριση γενοκτονίας των Αρμενίων: Ο Ερντογάν σιωπά, ο Καλίν «γαβγίζει»

Εντείνονται οι τουρκικές αντιδράσεις για την κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει ως «γενοκτονία» τους διωγμούς των Αρμενίων από την Τουρκία, στις αρχές του περασμένου αιώνα.

«Βράζει» η τουρκική ηγεσία μία ημέρα μετά τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει πει προς το παρόν το παραμικρό ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, προχώρησε σε νέα επίθεση κατά του προέδρου των ΗΠΑ, γνωστοποιώντας παράλληλα μία απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, για …ιστορική έρευνα σχετικά με τους διωγμούς των Αρμενίων στις αρχές του περασμένου αιώνα. 

Όπως έγραψε στο Twitter: “Ο πρόεδρος μας ζήτησε να συσταθεί μία κοινή ιστορική επιτροπή για να ερευνήσει τα γεγονότα του 1915, αλλά αυτοί που φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια με έγγραφα, δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση μας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε μία ανήθικη στάση, αγνοώντας τα γεγονότα”

O ίδιος ο Ερντογάν δεν έχει αντιδράσει δημοσίως, ωστόσο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αζερμπαΐτζάν Ιλχαμ Αλίεφ, αμέσως μετά από την ανακοίνωση της αμερικανικής Προεδρίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Σύμφωνα με την Χουριέτ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να κρατήσουν κοινή στάση για το ζήτημα – άλλωστε, είναι γνωστό ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι σε σύγκρουση με την Αρμενία  για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η πρόσφατη πολεμική αναμέτρηση των δύο χωρών, με την συμμετοχή και της Τουρκίας στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, ολοκληρώθηκε με σφαγές Αρμενίων που αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τις περιοχές τους. 

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, διαβιβάζοντας την «έντονη αντίδραση» της Τουρκίας για την κίνηση της Ουάσινγκτον.Πολιτική