Πολιτική

Ανακινούν θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη

Την ώρα που η Τουρκία απειλεί ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, γνωστοί κύκλοι διακινούν την ανθελληνική προπαγάνδα – Οι προσπάθειες βρίσκεται σε απόλυτη σύμπλευση με το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή 

Κλίμα επιχειρούν να φτιάξουν οι γνωστοί τουρκόφρoνοι κύκλοι στη Θράκη διακινώντας συστηματικά και συντονισμένα την ανθελληνική προπαγάνδα της Αγκυρας περί ύπαρξης «τουρκικής μειονότητας» τη στιγμή που η Τουρκία απειλεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Το τελευταίο διάστημα και σε απόλυτη σύμπλευση με το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή οι δημόσιες παρεμβάσεις τους για δήθεν καταπάτηση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως ρητά έχει καθοριστεί στη Συμφωνία της Λωζάνης, έχουν πολλαπλασιαστεί. Στόχος τους να εκθέσουν την χώρα μας διεθνώς ως κράτος που καταπιέζει μειονοτικούς πληθυσμούς με εθνοτικά και όχι θρησκευτικά χαρακτηριστικά τροφοδοτώντας με ψευδοεπιχειρήματα την επιθετική ρητορική των γειτόνων μας, οι οποίοι πλέον αμφισβητούν ανοιχτά την εθνική υπόσταση της Ελλάδας από τον Εβρο έως το Καστελόριζο.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στους τουρκικούς σχεδιασμούς για την ανακίνηση μειονοτικού ζητήματος στη Θράκη διαδραματίζει το «Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας»(DEB), η πρόεδρος του οποίου, Τσιγδέμ Ασάφογλου, προχώρησε προ ημερών σε μία πρωτοφανή πρόκληση. Η κυρία Τσιγδέμ ως εκπρόσωπος «της συντριπτικής πλειοψηφίας της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης» εγκάλεσε μέσω βιντεοσκοπημένης δήλωσής της την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου γιατί κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Θράκη δεν συναντήθηκε μαζί της. Προχωρώντας ακόμα παραπέρα η πρόεδρος του DEB έφτασε στο σημείο να υποδείξει στην πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «η αγνόηση της αλήθειας και του πραγματικού δεν εξυπηρετεί σε κανέναν, παρά μόνο περιθωριοποιεί την αλήθεια και το πραγματικό».

Επικαλέστηκε απειλές για τη ζωή της

Η συνέχεια είναι πιο ενδιαφέρουσα, αφού η κυρία Τσιγδέμ επικαλούμενη απειλές κατά της ζωής της μετά τη δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου βίντεο ζήτησε την υποστήριξη της Ελεύθερης Ευρωπαϊκής Συμμαχίας, του σχηματισμού, που εκπροσωπείται με 9 βουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο και διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το μειονοτικό κόμμα.

Η ανακοίνωση δεν άργησε να έρθει υιοθετώντας πλήρως την τουρκική προπαγάνδα: «Το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας αντιπροσωπεύει την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα. Αγωνίζονται για έναν δημοκρατικό και ειρηνικό διάλογο με κρατικούς φορείς για την επίλυση των πολλαπλών αδικιών και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Αυτά τα αιτήματα για διάλογο συνεχίζονται να αγνοούνται μέχρι στιγμής όπως, αποδεικνύεται και από την έλλειψη επαφής από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τους ιδίους κατά την τελευταία της επίσκεψη. Μετά την κυκλοφορία του βίντεο, ξεκίνησε μια εκστρατεία αρνητικών και προσβλητικών ειδήσεων σχεδόν σε 100 ΜΜΕ εναντίον του ΚΙΕΦ και της προέδρου του, συμπεριλαμβανομένων απειλών με θάνατο και συκοφαντιών καθώς και ρατσιστικά σχόλια για την Μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Ως Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία υποστηρίζουμε το ΚΙΕΦ και τα δημοκρατικά τους αιτήματα. Είμαστε ενάντια σε κάθε είδους βίας ή κακοποίησης κατά της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα και απαιτούμε τον τερματισμό της εκστρατείας αρνητικών και προσβλητικών ειδήσεων κατά του ΚΙΕΦ και της πρόεδρο του».


thraki_anakoinwsi

Ο ρόλος της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης»

Στο μεταξύ, τη σκυτάλη των προκλήσεων παρέλαβε ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης, «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης-ABTTF», Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού. Πρόκειται για την οργάνωση, με έδρα την Γερμανία και γραφεία στις Βρυξέλλες, που «εκπροσωπεί την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης σε διεθνές επίπεδο», λειτουργώντας ως το μακρύ χέρι της Άγκυρας στα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της οργάνωσης σχολιάζοντας την ομιλία της στην Κομοτηνή ισχυρίστηκε ότι η πρόεδρος της Δημοκρατίας προκαλεί!

«Αν και απαγορευόταν δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο πληθυσμός που εγκαταστάθηκε στην περιοχή από την Θράκη της Τουρκίας και την Ανατολία κατά την Ανταλλαγή των Πληθυσμών μαζί με τους Έλληνες της περιοχής έχουν ιδιαίτερο ρόλο ως προστάτες των συνόρων. Δυστυχώς, η πρόεδρος προκαλεί με αυτή τη δήλωση».

Το ύφος των παραπάνω δηλώσεων είναι σαφές ότι εναρμονίζεται πλήρως με τον επιθετικό τρόπο εκφοράς της τουρκικής ατζέντας διεκδικήσεων εις βάρος της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα. Όπως στην περίπτωση της διαρκούς προσπάθειας αναγνώρισης«τουρκικών» σωματείων και συλλόγων της Θράκης από τις ελληνικές δικαστικές αρχές. Στις 25 Μαΐου το εφετείο Θράκης απέρριψε τα αιτήματα αναγνώρισης του «Πολιτιστικού Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Νομού Ροδόπης» και της «Ένωσης Νεολαίας Μειονότητας Νομού Έβρου». Το ίδιο δικαστήριο έχει απορρίψει και το αντίστοιχο αίτημα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».

Καταγγέλλουν «συστηματικές διακρίσεις εδώ και δεκαετίες»

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» να αναφερθεί σε «συστηματικές διακρίσεις εδώ και δεκαετίες» που αντιμετωπίζει «η τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης, στην Ελλάδα που ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης» . Άλλωστε, ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Να κορυφωθεί η ρητορική στα διεθνή φόρα περί μειονοτικού ζητήματος στην Ελλάδα με τον Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού να δηλώνει:«Αιτούμαστε από τη χώρα μας την Ελλάδα, η οποία συνεχώς υπερηφανεύεται ότι αποτελεί«λίκνο της δημοκρατίας», να εφαρμόσει άμεσα τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με τις τουρκικές ενώσεις της Δυτικής Θράκης και να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης».


thraki_tweet

Σε κάθε περίπτωση, στη συντονισμένη αυτή προσπάθεια εντάσσεται και το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο δίκτυο Al Jazeera με τον προκλητικό τίτλο: «Δυτική Θράκη, αμφισβητούμενος χώρος: Οι Τούρκοι της βορειοανατολικής Ελλάδας». Στην παραγωγή αυτή περιγράφονταν «οι διακρίσεις εις βάρος της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη» με τον πρόεδρο της«Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» και την κυρία Ασάφογλου να δίνουν τον τόνο της προπαγάνδας μέσω των συνεντεύξεων τους.

Ειδήσεις σήμερα: 

Φωτογραφία: Δείτε πώς η 35χρονη παρακολουθούσε σε real time την Ιωάννα με το κινητό της

Νεκρός 75χρονος που καταπλακώθηκε από τρακτέρ στην Τρίπολη

Χαϊδάρι: Μεγάλη ανθρωπιστική εκδήλωση για να χειρουργηθεί και να περπατήσει η μικρή Σοφία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική