6 Φεβρουαρίου 2023

Αναστασιάδης: Η μορφή λύσης του ΟΗΕ δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση – Είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία

Απορρίπτωντας εκ νέου την προσπάθεια της Τουρκίας να προωθήσει θέμα λύσης δύο κρατών στην Κύπρο

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα πως η μορφή λύσης του Κυπριακού παραμένει εκείνη που εισηγούνται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι παράμετροι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου και το ανακοινωθέν της 25ης Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφερόταν στην διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία απορρίπτωντας εκ νέου την προσπάθεια της Τουρκίας να προωθήσει θέμα λύσης δύο κρατών στην Κύπρο. Είπε ακόμα ότι στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, εάν η Τουρκία έρθει αποφασισμένη για μια λύση που θα προστατεύει το σύνολο των κατοίκων της Κύπρου, δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων, δεν βλέπει τι θα αποτελέσει το πρόβλημα για να εξευρεθεί λύση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι ακόμα δεν έχει τύχει ενημέρωσης για την επίσκεψη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στην Τουρκία, αλλά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε συνεννοηθεί πως θα τύχει ενημέρωσης εντός των ημερών.

Ερωτηθείς τι θα θέσει ενώπιον της Υφυπουργού Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου με την οποία θα έχει συνάντηση αργότερα σήμερα, είπε ότι θα θέσει τις ξεκάθαρες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως τέθηκαν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και προς κάθε συνομιλητή. «Δηλαδή, ότι η λύση παραμένει εκείνη που εισηγούνται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και οι παράμετροι του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, με βάση και την ανακοίνωση της 25ης Νοεμβρίου 2019, όταν είχαν συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ υπό την αιγίδα του, και τον κ. Ακιντζί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ φαίνεται να έχει χαμηλές προσδοκίες από την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε αρχικά ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει, σημειώνοντας ότι οι προσδοκίες εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της Τουρκίας.Πολιτική