Πολιτική

Αναστασιάδης: Ο Ακιντζί επιβεβαιώνει ποιος φταίει για το ναυάγιο στο Κυπριακό

Ο Μουσταφά Ακιντζί, είχε δηλώσει πως στόχος της Τουρκίας είναι η προσάρτηση του ψευδοκράτους, όπως έπραξε η Ρωσία με την Κριμαία, μετά την κατάληψη και κατοχή της ουκρανικής χερσονήσου

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας συνέντευξη του τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, στην εφημερίδα Γενί Ντουζέν, ανέφερε ότι είναι “αρκούντως αποκαλυπτική, τόσο για τους διαχρονικούς στόχους της Τουρκίας όσο, όμως, και για τους λόγους που οδήγησαν στο ναυάγιο της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά». Ο Μουσταφά Ακιντζί, είχε δηλώσει πως στόχος της Τουρκίας είναι η προσάρτηση του ψευδοκράτους, όπως έπραξε η Ρωσία με την Κριμαία, μετά την κατάληψη και κατοχή της ουκρανικής χερσονήσου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος στην γραπτή δήλωση του, σημειώνει πως, «την ίδια ώρα, με όσα δηλώνει ο κ. Ακιντζί για τη συμφωνία του Βερολίνου, καταδεικνύει πως δεν έπαψα από την επομένη, κιόλας, της αποτυχίας της Διάσκεψης για την Κύπρο το 2017, να επιδιώκω την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».

Ταυτόχρονα, σημειώνει ο Νίκος Αναστασιάδης, διαψεύδονται και τα όποια αφηγήματα ήθελαν να αποδίδουν την αποτυχία στο Κραν Μοντανά και μέχρι σήμερα, στη δική μας πλευρά.

Επιθυμώ, τονίζει ο Πρόεδρος, να επαναλάβω την αποφασιστικότητα και την πολιτική μου βούληση να συνδράμω στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών, όχι όμως με βάση τα προαπαιτούμενα που αξιώνει ο κ. Τατάρ ή η Τουρκία.

«Είναι δυνατός ένας νέος κύκλος συνομιλιών στη βάση του κοινού εδάφους, όπως καθορίζεται από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, αλλά και από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνων που καθορίζουν και τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα» καταλήγει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική