3 Δεκεμβρίου 2022

Αναστασιάδης στη Ν. Υόρκη προς ομογένεια: «Κρατήστε τη σημαία της Ελλάδας και της Κύπρου μας ψηλά»

Να κρατήσουν τη σημαία και τα ιδανικά της Ελλάδας και της Κύπρου ψηλά, κάλεσε χθες βράδυ τους ομογενείς ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι στο τέλος ο επιμένων νικά και θα επικρατήσει δικαιοσύνη.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, στη Νέα Υόρκη, που έγινε παρουσία δεκάδων ομογενών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, «έχω ανάμικτα συναισθήματα απόψε. Είναι η τελευταία φορά που προσφωνώ τους καταξιωμένους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό, που έχουν προκόψει, που έχουν διαπρέψει, που έχουν στηρίξει την πατρίδα τους με ανιδιοτέλεια, μακριά από φιλοδοξίες και οποιεσδήποτε επιδιώξεις. Ανθρώπους που τους διέκρινε ο πατριωτισμός, η αγάπη για την Κύπρο μας, για αυτό και δεν μπορεί παρά ένα από τα συναισθήματα μου να είναι η μεγάλη ευγνωμοσύνη και οι θερμές ευχαριστίες που αισθάνομαι την ανάγκη να διατυπώσω. Σας ευχαριστώ από καρδιάς, όπως και όλη η Κύπρος αισθάνεται.

Μας τιμάτε, μας έχετε ενισχύσει, ο αγώνας μας χωρίς τη δική σας συμβολή θα ήταν ενδεχομένως πολύ πιο δύσκολος».

Πρόσθεσε ότι χωρίς τη συμβολή της ομογένειας, Κυβερνήσεις όπως αυτή των ΗΠΑ δεν θα είχαν την πολιτική που έχουν έναντι της Κύπρου και δεν θα υπήρχε η θωράκιση από πλευράς αμερικανικής Κυβέρνησης, όπως και συμμαχίες με γείτονες χώρες.

Επεσήμανε ακόμα ότι «η δεκαετία δεν ήταν εύκολη. Αντιμετωπίσαμε εξαρχής σωρεία προβλημάτων. Μια χώρα υπό χρεοκοπία. Με δυσκολίες τόσο στο οικονομικό όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο υπήρχε η αμφισβήτηση κατά πόσο ήμασταν σε θέση να είμαστε μέλη της ΕΕ.

Σε σύντομο χρόνο καταφέραμε να ανατρέψουμε και τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομίας, αλλά και τις δυσμενείς εικόνες που είχαν δημιουργηθεί.

Δεν είμαι εδώ για να πολιτικολογήσω και πολύ περισσότερο για να ασκήσω την όποια κριτική στους προκατόχους μου. Το αντίθετο. Ο καθένας συνεισέφερε στον βαθμό που μπορούσε. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δημιουργούνται οι προοπτικές, ώστε η πατρίδα μας να πάει καλά, να προχωρήσει ακόμα πιο μπροστά.

Και νιώθω περήφανος πραγματικά διότι θα αφήσω πίσω μου μια χώρα την οποία τη διακρίνει η πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, αλλά και προστατεύει απόλυτα την οικονομική ελευθερία, προστατεύει απόλυτα το επιχειρείν, θέλει να πάει μπροστά και έχει πάει μπροστά. Έχουμε αφήσει ένα κοινωνικό κράτος, έχουμε καθιερώσει το ΓΕΣΥ, το οποίο καλύπτει όλους ανεξαίρετα, το ΕΕΕ, τον κατώτατο μισθό, την κατώτατη σύνταξη ώστε κανείς να μη ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Φροντίσαμε να είμαστε συνεπείς με τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις. Βεβαίως αυτή τη δεκαετία διαπράχθηκαν και λάθη.

Δώσαμε έμφαση από την αρχή στο πώς επιτέλους η πατρίδα μας ανακτά την εδαφική της ακεραιότητα, επανενώνεται, απελευθερώνεται, απαλλάσσεται από τα κατοχικά στρατεύματα και δημιουργεί συνθήκες προκοπής για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Τα πρακτικά των συναντήσεων μεταξύ του Προέδρου, του διαπραγματευτή και των αντίστοιχων Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας αριθμούν 18 τόμους. Εργαστήκαμε σκληρά για να δούμε ότι επιτέλους διασώζεται η αξιοπρέπεια, ότι βρίσκεται μια λύση λειτουργική, βιώσιμη, διαρκής για να μπορούν τα παιδιά μας να ελπίζουν.

Παρά τις προσπάθειες μας, παρά τις υποχωρήσεις, παρά τους ιστορικούς συμβιβασμούς, δυστυχώς, η αδιαλλαξία της Άγκυρας δεν επέτρεψε να επιτύχουμε αυτό που ήταν επιθυμία όλων: Να πετύχουμε τη λύση που θα δημιουργούσε τις προοπτικές να διασωθεί ο Ελληνισμός στην Κύπρο.Πολιτική