Πολιτική

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης κάνει «διορθώσεις» στην κυβέρνηση

Πιθανές ακόμη και μέσα στην ημέρα οι ανακοινώσεις – Κεντρικό πρόσωπο των αλλαγών ο Θεόδωρος Σκυλακάκης – «Κλειδί» για τον μίνι ανασχηματισμό η οικονομία και τα πρόσωπα που θα διαχειρισθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Μίνι ανασχηματισμό με συμπληρωματικές παρεμβάσεις και διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να ανακοινώσει το Μέγαρο Μαξίμου ενδεχομένως και εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις θα είναι περιορισμένες και θα σχετίζονται κυρίως με τα 5 πρόσωπα που καλούνται να προετοιμάσουν το εθνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Παρασκευή η πενταμελής επιτροπή στελεχώνεται απο τους: Θεόδωρο Σκυλακάκη – υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ακη Σκέρτσο – υφυπουργό Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου, Δημήτρη Σκάλκο γενικό γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξη Πατέλη – προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Μιχάλη Αργυρού – πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.

Υπο αυτά τα δεδομένα σχεδόν σίγουρη θεωρείται η αναβάθμιση του κ. Σκυλακάκη πιθανότατα σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών με αρμοδιότητα τον σχεδιασμό του εθνικού οδικού χάρτη αξιοποίησης των 32 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επι της ουσίας, η νέα κυβερνητική δομή θα επεξεργαστεί τις προτάσεις της “Επιτροπής Πισσαρίδη” προκειμένου να τις εναρμονίσει με τις δράσεις όλων των υπουργείων.

Το οργανόγραμμα της νέας δομής, που ενδεχομένως να “φωτογραφίζει” και ορισμένες απο τις επικείμενες κυβερνητικές αλλαγές, θα περιλαμβάνει πέντε ομάδες εργασίες οι οποίες θα τρέξουν θεματικές για την “πράσινη” ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, μεταφορές, παραγωγικό μετασχηματισμό και επενδύσεις.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης θα εποπτεύει την ροή χρήματος και την μετάβαση του σχεδίου απο την θεωρία στην πράξη και την πραγματική οικονομία.

Με ερωτηματικό παραμένει το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Σκυλακάκη στην νευραλγική θέση του υφυπουργείου Δημοσιονομικής Πολιτικής που έχει την εποπτεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κρίσιμο πόστο θα μεταφερθεί άλλος εν ενεργεία υφυπουργός με γνώση της Δημόσιας Διοίκησης και πλούσια εμπειρία σε θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής ή θα προαχθεί άλλο πρόσωπο απο την δομή του υπουργείου Οικονομικών.

Εκτός όμως απο τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που προκαλεί η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης, ο μίνι ανασχηματισμός θα περιλαμβάνει και διορθωτικές κινήσεις σε επίπεδο υφυπουργών.

Εκκρεμεί άλλωστε η αντικατάσταση των υφυπουργών Ενέργειας και Δικαιοσύνης κ.κ. Γεράσιμου Θωμά και Δημήτρη Κράνη που παραιτήθηκαν με την υφυπουργοποίηση ορισμένων βουλευτών ή γενικών γραμματέων.

Για ποιο λόγο απορρίφθηκε το σενάριο του δομικού ανασχηματισμού

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας την Δευτέρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 είπε ότι δεν γίνεται ανασχηματισμός. «Ο πρωθυπουργός είπε πως πρόκειται για διορθωτικές κινήσεις. Οι όποιες κινήσεις κάνει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες δεν θα συνιστούν ανασχηματισμό, αλλά ενίσχυση του κυβερνητικού έργου» σημείωσε χαρακτηριστικά. και διορθωτικές κινήσεις στον κυβερνητικό σχηματισμό σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου έχει απορρίψει προ καιρού το σενάριο του δομικού ανασχηματισμού με το σκεπτικό ότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση απολαμβάνει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. Παράλληλα, η διατήρηση της πιθανότητας σαρωτικών αλλαγών ενδεχομένως εντός του επόμενου διαστήματος (φθινόπωρο – χειμώνας) διατηρεί τους υπουργούς σε εγρήγορση.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική