7 Δεκεμβρίου 2022

Ανασχηματισμός – Υπουργείο Εργασίας: Χατζηδάκης- Βρούτσης και στη μέση οι εκκρεμείς συντάξεις

Οι χειρισμοί του Γιάννη Βρούτση που έφεραν την αντικατάστασή του από ένα έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος – Άνθρωπος των επικίνδυνων αποστολών ο Χατζηδάκης από την εποχή της πώλησης της Ολυμπιακής και της εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

Παλαίμαχο και έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος, ο Κωστής Χατζηδάκης έχει αποδείξει ότι είναι ο άνθρωπος των δύσκολων αποστολών από την εποχή της πώλησης της Ολυμπιακής και της εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Με το σημερινό ανασχηματισμό αναβαθμίζεται, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εργασίας στη θέση του Γιάννη Βρούτση.

Η αντικατάσταση του Γιάννη Βρούτση είχε ακουστεί και στον προηγούμενο ανασχηματισμό κυρίως λόγω του φιάσκου της τηλεκπαίδευσης των επιστημόνων, του περίφημου «Σκοίλ Ελικίκου». Ο πρώην υπουργός όμως διατήρησε τη θέση του, η οποία ήταν εξαιρετικά κρίσιμη εν μέσω πανδημίας προκειμένου να συνεχιστεί χωρίς καθυστερήσεις η ενίσχυση των εργαζομένων σε αναστολή και των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς και η συγκράτηση της ανεργίας μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Ωστόσο στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις, οι εκπρόσωποι της επιτροπείας εξακολουθούσαν να κουνούν το δάκτυλο στον κ. Βρούτση για τον όγκο των συσσωρευμένων εκκρεμών συντάξεων που δε λένε να μειωθούν εδώ και ένα χρόνο. Η γκρίνια για τις καθυστερήσεις στον ΕΦΚΑ ήταν εμφανής στο Μαξίμου με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του κ. Βρούτση ο οποίος όμως προτάθηκε να αναλάβει δράση ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Από την άλλη πλευρά δυσαρέσκεια υπήρχε και για τους χειρισμούς του κ. Χατζηδάκη σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας.

Στα νέα του καθήκοντα, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης θα έχει να χειριστεί φλέγοντα θέματα όπως η συγκράτηση της ανεργίας, η γρηγορότερη απονομή των συντάξεων, η δημιουργία του νέου επικουρικού, καθώς και η μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που προωθούνται με το υπό κατάρτηση σχέδιο νόμου.Πολιτική