25 Οκτωβρίου 2020

Ανατολική Μεσόγειος: Στήριξη από τη Σαουδική Αραβία στην Κύπρο έναντι των τουρκικών προκλήσεων

Συνομιλίες των υπουργών Εξεωτερικών Κύπρου-Σαουδικής Αραβίας

Την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας στην κυριαρχία της Κύπρου εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Faisal Bin Farhan Al Saud ο οποίος είχε συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας πως η χώρα του ανησυχεί πολύ για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες, ο κ. Al Saud είπε: «καλούμε όλες τις χώρες να συμμορφώνονται με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» σε σχέση με την επίλυση των διαφορών, καθώς και με το διεθνές δίκαιο. Επεσήμανε πως όπου υπάρχουν διαφορές αυτές πρέπει να λύνονται μέσω διαλόγου και όχι μέσω μιας προσπάθειας επιβολής καταστάσεων επί του εδάφους.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ενημέρωσε τον Σαουδάραβα ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και ειδικότερα για τις κλιμακούμενες παράνομες ενέργειες και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Χριστοδουλίδης και Al Saud συζήτησαν επίσης και αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράν.Πολιτική