Πολιτική

Ανδρέας Παπανδρέου: Η «Αλλαγή» και η αλλαγή στο Κυπριακό – Το βιβλίο Παντελή Περιβολάρη

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου έχουν γραφτεί πολλά βιβλία και για το Κυπριακό ζήτημα αμέτρητα άλλα. Το βιβλίο, όμως, του δημοσιογράφου, επιστήμονα του ελληνικού πολιτισμού, ιστορικού και υποψήφιου διδάκτορα στις διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παντελή Περιβολάρη εγκαινιάζει την ιστορική μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου άλλαξε την πολιτική της Ελλάδας στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με το συγγραφέα, ο Έλληνας πολιτικός κατάφερε να ανοίξει τον δρόμο της Ευρώπης για την Κύπρο και να μετατρέψει το Κυπριακό ζήτημα σε ευρωπαϊκό ζήτημα.

Η ιστορική έρευνα 200 σελίδων με πλούσια βιβλιογραφία ξεκινά από τα προδικτατορικά χρόνια, για να διαπιστώσει τις βάσεις που εδράζονται οι απόψεις του Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου πρωταγωνίστησε στην απόρριψη του Σχεδίου Άτσεσον, το οποίο παρουσιάστηκε σε Ελλάδα και Τουρκία σε διάφορες παραλλαγές.

Μετά την πτώση της χούντας ίδρυσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), του οποίου η πρώτη παράγραφος της ιδρυτικής διακήρυξης είναι αφιερωμένη στην Κύπρο.

Ως αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης ακολούθησε σκληρή γραμμή για το Κυπριακό και δεσμεύτηκε για το άνοιγμα του «Φακέλου της Κύπρου» για να διερευνηθούν τα αίτια της Κυπριακής τραγωδίας.

Αναλαμβάνοντας την εξουσία το 1981 ήταν ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται το νησί, αναλαμβάνει έναν πιο ενεργό ρόλο στα θέματα της Κύπρου, με την Αθήνα να εμπλέκεται περισσότερο στις αποφάσεις της Λευκωσίας.

Αντιμετωπίζει με επιθετικό τρόπο την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ραούφ Ντεκτάς, ενώ απορρίπτει το σχέδιο λύσης του ΟΗΕ. Υιοθετεί την πολιτική του casus belli απέναντι στην Τουρκία, και σε οποιαδήποτε επεκτατική της προσπάθεια σε σχέση με την Κύπρο ενώ θέτει βέτο στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΟΚ εφόσον δεν λυθεί πρώτα το Κυπριακό ζήτημα.

Στο τέλος της δεύτερης Πρωθυπουργικής του θητείας αλλάζει πολιτική και δέχεται να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία, για τις οποίες θα δεχθεί κριτική ακόμα και από μέλη του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος με την φράση «mea culpa».


unnamed-53

Το βιβλίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του βιβλιοπωλείου Ιανός. Μίλησαν για αυτό ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο πρώην Υπουργός των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτής και καθηγητής Πανεπιστημίου, Ανδρέας Λοβέρδος και ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Αντώνης Κλάψης. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Μαρία Αντωνιάδου.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική