Πολιτική

Ανδρουλάκης: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφέρειας είναι πολύ μεγάλες»

Κοντά σε πληγέντες κτηνοτρόφους στον Πλατύκαμπο του νομού Λάρισας, που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή των κτηνοτροφικών μονάδων τους, βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, που για δεύτερη ημέρα επισκέπτεται πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

«Το ανάχωμα ήταν γεμάτο μπάζα, καλάμια και δέντρα» ανέφεραν οι πληγέντες στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας ότι «πριν τρία χρόνια, στην κακοκαιρία του Ιανού, είχε συμβεί το ίδιο» αλλά στην περιοχή τους -όπως κατήγγειλαν- δεν έγιναν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. «Η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς εδώ βρίσκεται η παραγωγική καρδιά της χώρας» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης συνομιλώντας με τους πληγέντες.

«Εφόσον έχει τεθεί η περιφέρεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να επιταχθούν ξενοδοχεία για τη φιλοξενία των κατοίκων. Άμεση προτεραιότητα. επίσης, να έρθει επί τόπου ο ΕΛΓΑ» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε: «Δύο μέρες τώρα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία συναντώ απόγνωση. Η ζωική και η φυτική παραγωγή έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφέρειας είναι πολύ μεγάλες. Δεν κατάφεραν να θωρακίσουν τη Θεσσαλία από αυτά τα ακραία φαινόμενα. Πρέπει να ελεγχθεί η ποιότητα των αντιπλημμυρικών έργων, που έχουν πραγματοποιηθεί. Αλλά, επίσης, πρέπει να απολογηθούν και για τα έργα που δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Πρέπει άμεσα να γίνει καταγραφή ζημιών και να αποζημιωθούν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους κτηνοτρόφοι και αγρότες. Επίσης, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να μετατραπεί η Θεσσαλία σε μια υγειονομική βόμβα. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα ο ΕΛΓΑ να καταγράψει τα νεκρά ζώα για να απομακρυνθούν στη συνέχεια.

Δυστυχώς, οι πολίτες της Θεσσαλίας κινδυνεύουν ακόμη, μολονότι έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο πλευρό τους με υπευθυνότητα. Και όχι κάποιοι να πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον, όπως βλέπουμε τις τελευταίες ώρες να συμβαίνει στα τηλεοπτικά δίκτυα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου τι πιστεύει ότι έφταιξε, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σχολίασε: «Όταν η επιστημονική κοινότητα ενημερώνει ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει ακραία φαινόμενα σε ολόκληρη τη χώρα, όταν έχει προηγηθεί ο ΙΑΝΟΣ, όταν έχουν δοθεί 240 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστούν έργα υδραυλικής θωράκισης της Θεσσαλίας κι έχουμε αυτά τα αποτελέσματα– όσο ακραία και να είναι τα φαινόμενα – τότε προφανέστατα η κυβέρνηση και η περιφέρεια έχουν ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν, αλλά και για την ποιότητα των αντιπλημμυρικών, που έγιναν τα τελευταία χρόνια».

Αργότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το κτίριο στις αναπαλαιωμένες εγκαταστάσεις του διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος της πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, πλημμύρισε ως την στέγη καταστρέφοντας ολοσχερώς τον εξοπλισμό και τα ερευνητικά αρχεία του Πανεπιστημίου.

«Θέλω να καλέσω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να σταθούν στο πλευρό των πολιτών της Θεσσαλίας. Να αναζωπυρώσουμε ένα κίνημα εθελοντισμού, να μαζευτούν τρόφιμα και φάρμακα για να στηρίξουμε τους πολίτες. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει το επίσημο κράτος, να το πράξει η κοινωνία των πολιτών. Και, από αύριο, καλώ τα μέλη, τους φίλους και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συμβάλλουν σε αυτό το εθελοντικό κίνημα. Η καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη σε παραγωγικές και κτηνοτροφικές μονάδες. Βλέπουμε τι έχει συμβεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η Θεσσαλία είναι η παραγωγική καρδιά της Ελλάδας. Πρέπει άμεσα να πάρουμε πρωτοβουλίες. Και η περιφέρεια και το κράτος» σημείωσε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δυστυχώς, οι επιστήμονες τα έλεγαν για την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Υπήρχε το καμπανάκι του “Ιανού” αλλά οι παρεμβάσεις απέτυχαν.
Πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση. Δεν είναι αυτής της ώρας, θα γίνει όμως. Να απολογηθούν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Αγοραστός, γιατί συγκεκριμένα έργα υδραυλικής θωράκισης, φράγματα και άλλες παρεμβάσεις δεν έχουν υλοποιηθεί. Αλλά και γιατί αυτά που υλοποιήθηκαν μετά τον “Ιανό”, δεν άντεξαν» πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική