Πολιτική

Ανδρουλάκης: «Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι να αναγεννηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Ημέρα αφιερωμένη στη Δημόσια Υγεία είναι η σημερινή για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος αποφάσισε να καλέσει σε διάλογο για το κορυφαίο ζήτημα εξειδικευμένους επιστήμονες, γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και ασθενείς σε ειδική εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει το απόγευμα με ομιλία του τις εργασίες της εκδήλωσης με τίτλο «Μαζί για το νέο ΕΣΥ», όπου οι συμμετέχοντες θα καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας. Πριν από την εκδήλωση επέλεξε ωστόσο να επισκεφθεί το Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου και να συζητήσει για τις αναγκαίες λύσεις με τη διοίκηση και τους εργαζομένους. Η έλλειψη αναισθησιολόγων στο Βενιζέλειο έχει – για παράδειγμα- προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα τακτικά χειρουργεία.

«Βασική προϋπόθεση μιας ανθρώπινης και δίκαιης κοινωνίας είναι η επένδυση σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος -στη δημόσια Υγεία και τη δημόσια Παιδεία- ώστε όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες. Σήμερα, εδώ, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, συζητήσαμε με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό για τα προβλήματα που υπάρχουν», δήλωσε από το Βενιζέλειο ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος υποστήριξε επίσης:

«Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε, όπως έπρεπε, το Ταμείο Ανάκαμψης. Γι’ αυτό, λοιπόν, έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Να υπάρξει αύξηση των μισθών και κίνητρα σε ειδικότητες, που λείπουν από τα νοσοκομεία μας και ως αποτέλεσμα έχουν χιλιάδες χειρουργεία να παίρνουν συνεχώς αναβολές».

«Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι να αναγεννηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας», συνέχισε και υπενθυμίζοντας το ρόλο του ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση του ΕΣΥ επέμεινε: «Εμείς το φτιάξαμε κι έχουμε χρέος να προσφέρουμε τις υπηρεσίες εκείνες, που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία η οποία, δυστυχώς, συνεχώς γερνάει. Έχουμε το υψηλότερο κόστος ιδιωτικών δαπανών υγείας, μετά τη Βουλγαρία, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό και σήμερα, στο Ηράκλειο, το απόγευμα έχουμε καλέσει γιατρούς, νοσηλευτές, εξειδικευμένους στα οικονομικά της Υγείας και ασθενείς, προκειμένου να συζητήσουμε για αυτό το τεράστιο ζήτημα, που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Θέλουμε να είμαστε στην προτεραιότητα των λύσεων και όχι να αναμοχλεύονται συνεχώς τα ίδια προβλήματα που εμποδίζουν –ιδίως τους πιο αδύναμους- να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας».

Στη θεματική εκδήλωση δε , στις 18:30 το απόγευμα ο κ. Ανδρουλάκης θα περιγράψει αναλυτικά τις προτάσεις του κόμματός του, δίνοντας έμφαση και στα ζητήματα που αφορούν ειδικά την Κρήτη.

Παρεμβάσεις θα κάνουν επίσης με τις ομιλίες τους οι:

-Άγις Τσουρός, πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την υγεία και την ευεξία του ευρωπαϊκού γραφείου Π.Ο.Υ., ειδικός καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. “Η στρατηγική για ένα σύγχρονο Ε.Σ.Υ.”, είναι το θέμα της παρέμβασής του.

-Νίκος Τσακουντάκης, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. , διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, που θα μιλήσει για την “Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πρόληψη”

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική