Πολιτική

Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή του Γκρουέφσκι μετά την επικράτηση του VMRO

Η εκλογική επικράτηση του αντιπολιτευόμενου – εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, μπορεί ν΄ ανοίξει τον δρόμο για επιστροφή του φυγόδικου πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι στη χώρα.

Αυτό σημειώνει δημοσίευμα της ουγγρικής ενημερωτικής πύλης 24.hu με τίτλο: «Οι φιλοευρωπαϊκοί «Μακεδόνες», βυθίστηκαν στην κρίση. Ο Γκρουέφσκι μπορεί να σχεδιάσει την επιστροφή του».

Σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Βόρεια Μακεδονία μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών για το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) και τους συμμάχους του, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Γκρουέφκσι, που διαμένει στην Βουδαπέστη με καθεστώς «VIP πρόσφυγα» διατηρεί ζωντανή πλέον την ελπίδα, επιστροφής στη χώρα του.

Το 2018, και με την άμεση και ενεργή βοήθεια των ουγγρικών διπλωματικών αρχών, ο καταζητούμενος πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, κατέληξε στην Βουδαπέστη, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο από την κυβέρνηση Όρμπαν.

Τ΄ όνομά του Γκρούεφσκι, επί τρεις φορές πρωθυπουργού των Σκοπίων, βρίσκεται πρώτο στη λίστα του υπουργείου Εσωτερικών, με τους πλέον καταζητούμενους φυγόδικους εγκληματίες που πρέπει να εντοπιστούν ανά τον πλανήτη και να παραδοθούν στις Αρχές της χώρας. Σύμφωνα με το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε το 2018 ο Γκρούεφσκι : «αναζητείται προκειμένου να εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών για παράνομη άσκηση επιρροής σε χρηματισμό».

Ο πρώην Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει την πλήρη υποστήριξη και κάλυψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, με ειδική μεταχείριση «VIP πρόσφυγα» στην Βουδαπέστη όπου ζει με την οικογένειά του. Το 2019, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, είχε παραδεχτεί πως λαμβάνει συμβουλές για ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων από τον Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με το 24.hu, τον περασμένο Ιούλιο ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων ίδρυσε την εταιρεία ICIC Kft, μ’ έδρα το προάστιο Πεσελ της Βουδαπέστης, με κύριες δραστηριότητες τη διαχείριση και παροχή συμβουλών επιχειρήσεων, αλλά και το χονδρικό εμπόριο πορσελάνης, γυαλικών και προϊόντων καθαρισμού, καθώς και τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως σύντομα το καθεστώς «VIP πρόσφυγα» για τον Νίκολα Γκρούεφσκι θα πρέπει να ανανεωθεί από τις ουγγρικές Αρχές μετανάστευσης. Εάν αυτό δεν συμβεί, ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, έχει ως εναλλακτικές λύσεις την εγκατάσταση στην Ρωσία ή στην Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική