26 Σεπτεμβρίου 2021

Αντιμέτωπος με ψήφο δυσπιστίας ο Στουμπ, με αφορμή την Ελλάδα

6055D828DF90A2235BA757799A66DD56.jpgΤην ψήφο έχει ζητήσει το ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα Πραγματικοί Φινλανδοί.

Αντιμέτωπη με ψήφο δυσπιστίας, με αφορμή τους έως τώρα χειρισμούς στις διασώσεις της Ελλάδας, βρίσκεται σήμερα Παρασκευή η κυβέρνηση της Φινλανδίας.

Την ψήφο έχει ζητήσει το δεξιό, ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα Πραγματικοί Φινλανδοί, το οποίο απαιτεί εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Στουμπ για το ποια είναι η έκθεση της Φινλανδίας στην Ελλάδα και για το εάν το Ελσίνκι είναι προετοιμασμένο για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης.

Οι Πραγματικοί Φινλανδοί είναι επί της αρχής αντίθετοι σε προγράμματα στήριξης.

Την Τετάρτη, ο κ. Στουμπ υπερασπίστηκε τη συμμετοχή της Φινλανδίας στα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση εργάστηκε με στόχο τη διάσωση του κοινού νομίσματος.

Η ψήφος δυσπιστίας φαίνεται πως αποτελεί μέρος της στρατηγικής της αντιπολίτευσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 19ης Απριλίου, με στόχο τη δημιουργία εντάσεων εντός του πολυκομματικού κυβερνώντος συνασπισμού.

Ο κ. Στουμπ απολαμβάνει πολύ μικρή πλειοψηφία εδρών στη Βουλή, με 101 έδρες να στηρίζουν την κυβέρνησή του ενώ 98 ανήκουν στην αντιπολίτευση.

Σημειώνεται πάντως πως οι ψήφοι δυσπιστίας είναι συχνό φαινόμενο στην φινλαδική πολιτική. Από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, τον Ιούνιο, ο κ. Στουμπ έχει «επιβιώσει» πέντε τέτοιων ψηφοφοριών. Ο προκάτοχός του, Γίρκι Κατάινεν, είχε αντιμετωπίσει 17 προτάσεις δυσπιστίας από τον Ιούνιο του 2011 ως τον Ιούνιο του 2014.Διεθνή