Πολιτική

Αντιπαράθεση Γεωργιάδη – Κατρούγκαλου για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος

Η κοινοβουλευτική επιτροπή αναθεώρησης του συντάγματος ολοκλήρωσε σήμερα την συζήτηση της ενότητας των άρθρων 87-101 που αφορούν τη λειτουργία της Βουλής και της κυβέρνησης, ενώ θα συνεχίσει με άλλη ενότητα την Τρίτη 8 Ιανουαρίου, και όπως αποφάσισαν τα μέλη της, θα κλείσει τις εργασίες της με δύο ακόμα συνεδριάσεις.

Και αυτή η συνεδρίαση είχε μία έντονη αντιπαράθεση ιδεολογικού χαρακτήρα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, με την απλή αναλογική, την ψήφο του Απόδημου Ελληνισμού και τους ισοσκελισμένους Προϋπολογισμούς να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και γενικού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου, και του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, με επίκεντρο το άρθρο 16 για την δυνατότητα λειτουργίας στην Ελλάδα, μη κρατικών πανεπιστημίων.

«Θα κηρυχθεί άγονη αυτή η αναθεώρηση αν δεν ψηφίσετε το άρθρο 16. Εσείς θα μπλοκάρετε το άρθρο 16 και εμείς θα το ξεμπλοκάρουμε στην επόμενη Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κ. Κατρούγκαλου.

«Εμείς υπερασπιζόμαστε την διαδικασία αναθεώρησης, αφενός για τον εκδημοκρατισμό και την ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας και αφετέρου για να αποτρέψουμε στοιχεία νεοφιλελευθερισμού που προσδιορίζουν την κατεύθυνση της ΝΔ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε:

«Ακόμη και αν παρ” ελπίδα – αν και πιστεύω ότι δεν θα ακολουθήσουν συνάδελφοι την εκβιαστική λογική της ΝΔ – και στην επόμενη Βουλή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες πλειοψηφίες, ακόμα και τίποτα από αυτά που προτείνουμε να μην ψηφιστεί, έχουμε αναθεώρηση. Και επομένως η Βουλή, δεν μπορεί να ξανακάνει αναθεώρηση πριν την πάροδο πέντε ετών. Αντί λοιπόν η ΝΔ να ονειρεύεται διάφορα, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να προχωρήσει πράγματι στις συνταγματικές συναινέσεις. Όλα τα άλλα είναι αντίθετα με το άρθρο 10 του συντάγματος».

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας, έκανε λόγο για «θεσμικό εκβιασμό» εκ μέρους των κυρίων Άδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη από τη ΝΔ, αλλά και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, με απειλές ότι δεν θα ψηφίσουν καμία διάταξη για αναθεώρηση, αν δεν ψηφιστεί από το ΣΥΡΙΖΑ η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας, έδωσε έμφαση στην πρόταση του κόμματος του, για συνταγματική θέσπιση ισοσκελισμένων Προϋπολογισμών.

«Εμείς επιμένουμε στον δημοσιονομικό αυτοπεριορισμό. Δεν μας χωρίζουν ιδεολογικές αποστάσεις, αλλά η σχέση με την πραγματικότητα που επιμένετε να αγνοείτε», τόνισε και πρόσθεσε:

«Τα ηνία της χώρας τα ανέλαβε το 2010 η πραγματικότητα. Εμείς συμβαδίσαμε με αυτήν, κοιτάξαμε να βελτιώσουμε τα πράγματα. Η δική σας λαθεμένη αντίληψη, επιμένει να φτιάχνει «σκιάχτρα» και να μας τα αποδίδετε για να φοβίσετε τον κόσμο. Και αυτό είναι και αξιολύπητο και μη γόνιμο» είπε ο κ. Τασούλας απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ειδικός εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε την αντίρρησή του για την «συνταγματοποίηση του εκλογικού συστήματος», όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για συγκρουόμενες προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

«Η κυβερνητική σταθερότητα αποτυπώνεται στο σύνταγμα σε σειρά διατάξεών του για τον διορισμό και την παύση της κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της ΝΔ, ενώ απέρριψε και τη πρόταση για αναλογικότερο σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα που αφορούν τη χρονική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Για την ψήφο των απόδημων, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι είναι άλλο θέμα η πρακτική συμμετοχή τους με βάση την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους, και άλλο η εισαγωγή συνταγματικών αποκλίσεων, όπως προτείνει η ΝΔ.

«Θα ήταν δικαιολογημένη η απόκλιση αν δεν επηρεάζουν οι παρατηρήσεις τον πραγματικό συσχετισμό των δυνάμεων. Οι συνταγματικές διατάξεις ελέγχονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο εθνικός νομοθέτης μπορεί να θεσπίσει κανόνες πραγματικής σχέσης ενός απόδημου με το κράτος», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

«Είμαι υπέρ της ψήφου των αποδήμων αλλά πρέπει να το κάνουμε με σοβαρότητα. Δεν είναι το ίδιο ένα «brain name» που φεύγει και ζει στην ΕΕ, με έναν Ελληνοαμερικανό δεύτερης και τρίτης γενιάς, που δεν έχει επαφή με το ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι. Είναι πολύ καλύτερα να είναι στο αμερικανικό Κογκρέσο», τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε κατά της συνταγματικής θέσπισης κωλύματος βουλευτών μετά από τρεις διαδοχικές θητείες, τονίζοντας ότι είναι άνιση, επιδεικτική και παραβιάζει την αρχή του εκλέγεσθαι. Ενστάσεις εξέφρασε και σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για τα δημοσιονομικά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας, προβλέπει αναλυτικότατους κανόνες που ισχύουν στη χώρα μας με αυξημένη πλειοψηφία. Στην πραγματικότητα, τα δημοσιονομικά θέματα έχουν λυθεί. Πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε επίγνωση της δημοσιονομικής κατάστασης μετά από 9 χρόνια περιπέτειας και εμπειρίας, γιατί αφορά την σταθερότητα της χώρας».

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, σημείωσε ότι μέσα από την αντιπαράθεση του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ, «διαπιστώνονται δύο διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις».

«Προσπαθείτε να ενσωματώσετε στο σύνταγμα, σειρά από θεματικές που αποτελούν το πολιτικό πρόταγμα των δράσεων που αναπτύξατε ως αντιπολίτευση στις κάτω πλατείες και να κάνετε ανακατανομή συμβολισμών», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας και συνέχισε:

«Σας ελκύει να έρχεστε και να λέτε, πως μπορεί να καταπολεμηθεί μέσα από το σύνταγμα ο επαγγελματισμός των πολιτικών. Αυτό που φέρνετε είναι μια δημιουργία γοητευτικής εικόνας στο πλήθος που συνωστιζόταν στην κάτω πλατεία. Έχετε υποχρέωση να βοηθήσετε να καταπολεμήσουμε το κλίμα της «αντιπολιτικής», όχι όμως μέσω των περιορισμών που προτείνετε και στρέφονται ενάντια στη λειτουργία του συντάγματος».

Όπως είπε ο κ. Τζαβάρας, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ψευτοδιλήμματα για να ενσωματώσει τα πολιτικά γλωσσικά παιχνίδια του στο σύνταγμα.

«Δεν είναι έμμεση η μορφή δημοκρατίας που ζούμε. Είναι κανονική αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Ας μην επιτρέψουμε αυτού του είδους τις ακραίες προσεγγίσεις. Σας καλώ να προσπαθήσετε για μπορέσουμε να συγκλίνουμε πάνω σε σοβαρά ζητήματα, όπως η λειτουργία της Βουλής και η ενίσχυση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας με την ψήφο στον Απόδημο Ελληνισμό», κατέληξε ο κ. Τζαβάρας.

«Συμφωνώ απόλυτα ότι το σύνταγμα δεν είναι αξιακά ουδέτερο, και ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε την επίθεση κατά της πολιτικής. Εκεί τελειώνουμε και αρχίζουν να αναδεικνύονται οι διαφορές μας», αντέτεινε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Εμείς θεωρούμε ότι η κρίση των γενικευμένων πολιτικών οφείλεται στη πλήρη απορρύθμιση των δημοκρατικών λειτουργιών», πρόσθεσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση για «συνταγματοποίηση των δημοσιονομικών», και τόνισε ότι «η πρόταση της ΝΔ είναι η έσχατη κατάληξη της λογικής να συνταγματοποιηθεί ο νεοφιλελευθερισμός».

«Συμμεριζόμαστε την διαπίστωση ότι υπάρχει γενική κρίση αξιών που είναι απότοκη των γενικών τάσεων του νεοφιλελευθερισμού, των αντιδημοκρατικών επιλογών και ειδικά στην Ελλάδα απορρέουν από το παλιό πολιτικό σύστημα», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Δεν είναι υποχρεωτική η ένταξη του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας στο σύνταγμα. Βασική μας αντίρρηση είναι ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο πρέπει να τροποποιηθεί, θέλουμε να αλλάξει. Ελάχιστα κράτη έχουν ενσωματώσει τη διάταξη σε επίπεδο συντάγματος. Ακόμα και συντηρητικές κυβερνήσεις δεν αποδέχτηκαν συνταγματοποίηση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας».

Ακόμα, υπεραμύνθηκε της πρότασης για συνταγματική θέσπιση της απλής αναλογικής, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις συνταγματοποίησής της σε άλλες χώρες. Σημείωσε δε, ότι η πρόταση της ΝΔ το 2014 περιελάμβανε αναφορά για την ανάγκη της αναλογικότητας του εκλογικού συστήματος.

Για τη ψήφο των ομογενών, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις που κατατέθηκαν σχετικά με τη δυνατότητα να εκλέγουν οι ομογενείς τους εκπροσώπους τους, ή να έχουν συμβουλευτική ψήφο στη Βουλή, όπως προτείνουν οι ΑΝΕΛ.

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής, εκτίμησε πως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ μοιράζονται τα ίδια ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

«Η εξασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας, όπως υποστηρίζουν, η αδιατάρακτη συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής, οι ψεύτικοι καυγάδες για δημόσια ηλεκτρική ενέργεια και νερό, η φιλολογία και παραφιλολογία για αναβάθμιση της λειτουργίας και του ρόλου της Βουλής, είναι η μέγιστη υποκρισία των δυο κομμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δελλής.

«Είναι πολύ μεγάλο το πολιτικό θράσος των κυβερνήσεων που παραβίασαν και έκαναν λάστιχο το σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, να μιλάνε για αναβάθμιση των θεσμών», σημείωσε.

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, συμφώνησε με την δυνατότητα η Βουλή να συζητά πρόταση νόμου με την υπογραφή 10.000 πολιτών, ενώ για το βουλευτικό κώλυμα σημείωσε, ότι «αφορά εντυπώσεις παρά ουσία».

Αναφορικά με την καθιέρωση της απλής αναλογικής που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δελλής αντέτεινε ότι το ΚΚΕ υπερασπίζεται τη θέση του που είναι η απλή ανόθευτη αναλογική και ζητά κατάργηση του πλαφόν του 3%.

«Το κυριότερο όμως είναι ότι ο λαός, όποιο σύστημα και να ισχύσει θα εφαρμόσει αντιλαϊκά μέτρα. Το κλειδί για τον λαό δεν είναι στη κάλπικη κάλπη και στις κυβερνήσεις εναλλακτικών διαχειριστών ίδιας κλοπής, αλλά είναι θέμα οργάνωσης της πάλης του και σπάσιμο του φόβου και της μοιρολατρίας», πρόσθεσε.

«Πολλές από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στα πλαίσια του λαϊκισμού», τόνισε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Παράλληλα, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι αρνείται συστηματικά τη ψήφο των αποδήμων – μια ψήφο που έχουν υιοθετήσει 29 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Τουρκία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης, κατηγόρησε με τη σειρά του τη ΝΔ ότι θέλει την «συνταγματοποίηση της διαρκούς λιτότητας με τις προτάσεις της για τα δημοσιονομικά».

«Το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών μπορεί να γίνει με απλή νομοθέτηση και χωρίς να επιτρέψουμε να γίνει το σύνταγμα εργαλείο επιβολής αντιλαϊκών μέτρων και τα δικαστήρια να μην μπορούν να κάνουν τίποτα», υπογράμμισε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, που χαρακτήρισε συνολικά τη πρόταση της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση, «σκοπιμοθηρική και ενταγμένη στα νεοφιλελεύθερα σχέδια της».

Αντίθετα, όπως είπε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήπια, και έχει στόχο την διεύρυνση της δημοκρατίας και την εύρυθμη λειτουργία του νομοθετικού έργου.

Μίλησε επίσης για «καθοριστικά ζητήματα που αναδεικνύουν την ουσιαστική διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ», και πρόσθεσε ότι «όταν φέρνεις το σύνολο του νεοφιλελεύθερου προγράμματος σου, δεν μπορείς να ζητάς συναίνεση».

Ακόμα, είπε πως «τα περί κυβερνησιμότητας είναι κενά περιεχομένου» και υπεραμύνθηκε της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στο σύνταγμα, που μεγιστοποιεί όπως είπε, όλες τις τάσεις της κοινωνίας. «Η συζήτηση πρέπει να γίνει με φειδώ, προσοχή και ανοιχτά αυτιά» πρόσθεσε.

«Η απλή αναλογική είναι ένα δημοκρατικό εργαλείο μέγιστης δυνατής αποτύπωσης του πλούτου των τάσεων της κοινωνίας για να διαμορφώσουν πολιτικές», κατέληξε ο κ. Δρίτσας.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Θόδωρος Φορτσάκης, επεσήμανε ότι στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο παράμετροι: Ο χρόνος απομάκρυνσης τους από τη Ελλάδα και αν έχουν διπλή υπηκοότητα.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι διαφωνεί με τον κ. Φορτσάκη που τάχθηκε υπέρ της συνταγματικής θέσπισης ορίου στη βουλευτική θητεία και χαρακτήρισε την σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, «ως τη μεγαλύτερη φρενοβλάβεια του αντικοινοβουλευτισμού».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική