Οικονομία

Αντίστροφα μετρά το ΔΝΤ: Αποπληρώνεται από την κυβέρνηση και φεύγει

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει τους επόμενους δύο μήνες ποσά άνω των 7 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους εταίρους της ευρωζώνης, εξοφλώντας πλήρως τα κεφάλαια που δανείστηκε από το Ταμείο, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας σήμερα στο πρακτορείο, ανέφεραν ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα αποπληρώσει 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια του ΔΝΤ νωρίτερα από από ό,τι προέβλεπε χρονοδιάγραμμα, εξοφλώντας το τελευταίο μέρος από τη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ που είχε παράσχει το Ταμείο στη χώρα μεταξύ 2010 και 2014.

Παράλληλα, η Ελλάδα θα αποπληρώσει ποσό περίπου 5,3 δισ. ευρώ στους εταίρους χώρας στην ευρωζώνη, εκ των δανείων που λήγουν το 2022 και το 2023 έως το τέλος του πρώτου τριμήνου.
“Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε την αποπληρωμή μέσα στους επόμενους δύο μήνες”, ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters.

“Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον λόγο του χρέους μας προς το ΑΕΠ, ενώ θα στείλει επίσης μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και υγιής”, πρόσθεσε δεύτερος αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα είχε αποπληρώσει πρόωρα περίπου 6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ το 2019 και το 2021.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Reuters, η Ελλάδα αναμένει να εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης της ΕΕ το καλοκαίρι, ενώ το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει γνωμοδοτήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία