SelectedΠολιτική

Αντώνης Σαμαράς: “Που το πάτε, σε ρήξη, σε δημοψήφισμα κ. Τσίπρα;”

deite-live-tin-omilia-samara.w_lΣφοδρή επίθεση του προέδρου της ΝΔ κατά του πρωθυπουργού στη συζήτηση στη Βουλή. «Δεν θα σας αφήσουμε να πάτε την χώρα στα βράχια» είπε ο κ. Σαμαράς. – ΒΙΝΤΕΟ

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Όποιος αγαπάει την πατρίδα του θέλει να πετύχει η κυβέρνηση αλλά επειδή αγαπάμε την Ελλάδα δεν θα κινδυνεύσουμε να τεθεί σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό μέλλον, προειδοποίησε στην αρχή της ομιλίας του ο Αντώνης Σαμαράς. «Δεν θα μηδενίζουμε, αλλά θα αναγνωρίζουμε τα όποια θετικά πετύχετε, μακάρι να μας δώσετε την ευκαιρία να υπερψηφίσουμε αλλά δεν θα σας αφήσουμε να πάτε την χώρα στα βράχια τώρα που αποκαλύπτεται ότι δεν είχατε πρόταση και πήρατε τις εκλογές με τα ψέματα» συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Εσείς στέκεστε επειδή εμείς σας δώσαμε τα εχέγγυα και σας εύχομαι να είστε το ίδιο όρθιοι όπως κι εμείς όταν θα βγαίνετε από το Eurogroup» είπε ο κ. Σαμαράς απαντώντας στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη νωρίτερα, ότι δεν θα επιστρέψει σκυφτός από το Eurogroup.

Βίντεο: Η ομιλία του προέδρου της ΝΔ

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή, Προγραμματικές δηλώσεις

Ξεπερνώ Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι τα φληναφήματα που μόλις ακούσαμε του Υπουργού Επικρατείας και σας το λέω καθαρά από την πρώτη στιγμή: Όποιος αγαπά την Πατρίδα του, θέλει να επιτύχει η νέα Κυβέρνηση. Αλλά και ακριβώς επειδή αγαπάμε κ. Υπουργέ την Ελλάδα, δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο το Ευρωπαϊκό της μέλλον και η Ευρωπαϊκή της πορεία.

Εμείς δεν θα κάνουμε, κ. Τσίπρα, αυτά που κάνατε εσείς επί δυόμιση χρόνια από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Δεν θα μηδενίζουμε το έργο σας. Θα αναγνωρίζουμε τα όποια θετικά επιτύχετε. Και σας εύχομαι ειλικρινά να πετύχετε…

Δεν θα καταψηφίζουμε τα πάντα. Μακάρι να μας δώσετε την ευκαιρία να στηρίξουμε ο,τιδήποτε είναι προς το συμφέρον της Χώρας.

Αλλά και δεν θα σας αφήσουμε να πάτε τη Χώρα στα βράχια! Πολύ περισσότερο, που αποκαλύπτεται σήμερα, ότι κανένα πρόγραμμα δεν είχατε! Καμία επαφή με την πραγματικότητα δεν είχατε. Εκβιάσατε πρόωρες εκλογές και τις κερδίσατε με ψέματα που τώρα πια αποδεικνύονται.

Να ξέρετε κάτι, σας το λέω προκαταβολικά, αλλά δεν σας το λέω με αντιπαλότητα: Η «συνέπεια» στο ψέμα και την πλάνη – δηλαδή η εμμονή σε πράγματα που αποδεικνύονται ψέματα και πλάνες – δεν είναι αρετή! Είναι ελάττωμα βαρύτατο…

Αντίθετα, αρετή είναι, να λες στον άλλο: «μπορεί να με υπονόμευσες σε κάθε μου βήμα, αλλά εγώ θα σε στηρίξω, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον του τόπου. Κοίτα μονάχα μη βλάψεις τη χώρα μας…»

Και αυτή είναι η αρετή της Νέας Δημοκρατίας!

Να σας θυμίσω λοιπόν, που βρίσκεται η χώρα που παραλάβατε. Και που βρισκόταν όταν εμείς την παραλάβαμε:

Εμείς, λοιπόν, το καλοκαίρι του 2012 βρήκαμε την Ελλάδα με 9,5% έλλειμμα για τη χρονιά εκείνη, με 7% ύφεση, με ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες 9,5 δισεκατομμύρια και με την αξιοπιστία της χώρας μηδενική στον υπόλοιπο κόσμο.

Όταν αναλάβατε εσείς την Ελλάδα, πριν δεκαπέντε μέρες, είχε η Ελλάδα σχεδόν εξαλείψει τα ελλείμματα και πέρσι, το 2014, έκλεισε τη χρονιά με σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα! Για δεύτερη χρονιά.

Μέχρι πριν λίγο, το κόμμα σας αμφισβητούσε τα πρωτογενή πλεονάσματα που βγάζαμε. Επί δυόμιση χρόνια τα λέγατε «εικονικά» και ανύπαρκτα…

Τώρα τα αποδέχεστε. Να σας θυμίσω, λοιπόν: Πλεονάσματα εμείς φτιάξαμε κι εσείς βρήκατε. Εμείς ήμασταν εκείνοι που μετατρέψαμε, μέσα σε δύο χρόνια τα τεράστια ελλείμματα σε πλεονάσματα. Κι αν εσείς στέκεστε τώρα, είναι γιατί εμείς σας παραδώσαμε στέρεα θεμέλια. Και μην προκαλείτε όπως έγινε νωρίτερα στη Βουλή για το ποιος στέκεται όρθιος και ποιος σκυφτός στο Eurogroup. Σας εύχομαι όταν μπαίνετε και κυρίως όταν βγαίνετε από το Eurogroup να είστε το ίδιο όρθιοι όπως ήμασταν εμείς.

Κι επειδή άκουσα κάποιες αμφισβητήσεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της περασμένης χρονιάς, του 2014, να είμαστε σαφείς: Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι και το Νοέμβριο, το πλεόνασμα για το 2014 προβλεπόταν πολύ πάνω από το στόχο, δηλαδή πάνω από 1,5% του ΑΕΠ.

Βέβαια, όπως προειδοποιήσαμε πολλές φορές, η αβεβαιότητα που δημιούργησαν οι πρόωρες εκλογές που εσείς προκαλέσατε, είχαν σαν αποτέλεσμα την καθίζηση των εσόδων τους δύο τελευταίους μήνες. Αλλά μόνο τους δύο τελευταίους μήνες! Και εξ αιτίας σας. Πόσες φορές δεν σας είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτό;

 

Μετά να πω ότι εσείς ο ίδιος σε τηλεοπτική εκπομπή διακηρύσσατε με αλαζονεία ότι δεν πρόκειται να πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ. [Ορίστε και η σχετική σας δήλωση]. Ήταν τον Απρίλιο του 2012 και μάλιστα δίνατε τη συνέντευξη αυτή στην εκπομπή του κ. Θεοδωράκη. Λίγο καιρό αργότερα, σε άλλη τηλεοπτική σας συνέντευξη διευκρινίζατε ότι δεν θα πληρώσετε έτσι κι αλλιώς, γιατί δεν έχετε σπίτι στο όνομά σας![ Και αν θέλετε είναι στον κ. Αυτιά 9/02/13.] Αλλά πουθενά, κ. Πρωθυπουργέ, δεν καλέσατε τον κόσμο να πληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις του. Την ίδια στιγμή μάλιστα, την ίδια εποχή που μιλάμε,  και σημερινοί βουλευτές σας, καλούσαν δημόσια τον κόσμο να μην  πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ! [Αν θέλετε εδώ πέρα υπάρχει και απάνθισμα από τέτοιες δηλώσεις και παρακαλώ για τα πρακτικά]. Και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ειδικά ο ΕΝΦΙΑ πληρωνόταν κανονικά. Τον Ιανουάριο, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο κόσμος πλήρωσε λιγότερα. Και τώρα ξαφνικά τον καλείτε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του για το καλό της Πατρίδας. Να σας ρωτήσω κάτι κ. Πρωθυπουργέ: Άλλη ήταν η Πατρίδα μας τότε, κ. Τσίπρα; Ήταν διαφορετική η Πατρίδα μας;

Κι ακόμα, εσείς βρήκατε τη Χώρα μας σε ανάκαμψη, όχι σε βαθιά ύφεση όπως εμείς. Σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία της Ευρώπης, της Κομισιόν στην προκειμένη περίπτωση, το 2014 η Ελλάδα σημείωσε Ανάπτυξη 1%. Αυτό παραλαμβάνετε, να το θυμάστε. Και προβλέπεται για την τρέχουσα χρονιά ανάπτυξη 2,5%. Αν δεν συμβούν έκτακτα γεγονότα. Που όλοι ευχόμαστε να μη συμβούν…

Η ανεργία είναι και τώρα 25,5%, όπως και πριν δυόμιση χρόνια. Μόνο που τώρα πέφτει σταθερά. Ενώ όταν εμείς αναλάβαμε, ανέβαινε ιλιγγιωδώς. Εμείς τη φρενάραμε και την αντιστρέψαμε. Εσείς ελπίζω να μην την αυξήσετε πάλι.

Κι ακόμα μιλάτε για «αποτυχία» της πολιτικής μας: Το ότι εξαλείψαμε 9,5% έλλειμμα, και βγάλαμε τη χώρα σε ανάκαμψη, και πληρώσαμε 6,5 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμες οφειλές του, και περάσαμε μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ξαναγίνει στην Ελλάδα και όλα αυτά μέσα σε δυόμιση χρόνια με τη δική σας συνεχή υπονόμευση, σας φαίνεται «αποτυχία» πολιτικής; Ή μήπως είναι  μισαλλόδοξο αυτό που λέτε;

Το χρέος της χώρας το βρήκαμε εκτός ελέγχου. Στηρίξαμε την προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου να το κουρέψει ονομαστικά κατά 105 δισεκατομμύρια. Ύστερα η δική μας κυβέρνηση, έκοψε άλλα 20 δισεκατομμύρια, με επαναγορά ομολόγων πολύ κάτω από την ονομαστική τιμή. Εσείς σε όλα αυτά ήσασταν αντίθετοι. Τώρα μας λέτε ότι το χρέος της Χώρας είναι έξι δισεκατομμύρια παραπάνω από τις προβλέψεις. Μπερδεύετε, το χρέος της Γενικής με το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης. Δεν έχουμε αύξηση χρέους! Τα repos είναι «χρηματοδοτικό εργαλείο», δεν είναι δημόσιο χρέος, μη μπερδεύεστε. Το χρωστάει το κράτος στον εαυτό του το repos. Σε ό,τι αφορά την Γενική Κυβέρνηση, στις προβλέψεις ακριβώς είμαστε.

Ξεχνάτε, επίσης, ότι μας χρεώνουν ακόμα, ως «χρέος», τα 10 δισεκατομμύρια από το υπόλοιπο του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, του ΤΧΣ, που δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Εμείς αυτά δεν σκοπεύαμε να τα χρησιμοποιήσουμε και θα τα επιστρέφαμε, σβήνοντας ακόμα δέκα δισεκατομμύρια χρέους! Ήμασταν καλύτερα από τις προβλέψεις!

Αν εσείς τώρα τα χρησιμοποιήσετε για να καλύψετε τις ανάγκες που δημιουργείτε, τότε, ναι, θα υπάρξει αύξηση χρέους! Χώρια που θα σας βάλουν και νέα «προαπαιτούμενα», γιατί θα αλλάξουν τη χρήση τους και θα το περάσουν αυτό το χρέος για νέο αναγκαστικό δανεισμό.

Κι επί πλέον, το πραγματικό χρέος της Χώρας είναι ακόμα 16 δισεκατομμύρια πιο χαμηλό. Γιατί προβλέπονται 16 δισεκατομμύρια επιστροφή από την ιδιωτικοποίηση των τριών τραπεζών στα επόμενα δύο-τρία χρόνια. Αν εσείς δεν τις ιδιωτικοποιήσετε, θα έλθετε σε σύγκρουση με το ευρω-σύστημα συνολικά και επί πλέον θα φορτώσετε άλλα 16 δισεκατομμύρια στο χρέος, που αλλιώς θα έσβηναν.

Κι αφού πάτε γυρεύοντας, να σας πω και το εξής: Εμείς από τις αποκρατικοποιήσεις που έγιναν, πετύχαμε 7,7 δισεκατομμύρια έσοδα, από τα οποία ήδη έχουμε εισπράξει τα 3,7 δισεκατομμύρια! Κι αυτά πάνε απευθείας στη μείωση του χρέους.

Και στην φετινή χρόνια προγραμματίζαμε άλλα 2 δισεκατομμύρια και θα εισπράτταμε άλλα δύο με τρία δισ. Αν εσείς ακυρώσετε όμως τις αποκρατικοποιήσεις που έγιναν και δεν προχωρήσετε σε άλλες, θα χάσετε τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια! Και αυτά δεν θα αφαιρεθούν από το χρέος, όπως εμείς προγραμματίζαμε.

Μη μιλάτε για χρέος, λοιπόν…

Προχωρώ: Και η αξιοπιστία της χώρας αποκαταστάθηκε στο διάστημα που ήμασταν κυβέρνηση πλήρως στο εξωτερικό. Επί δύο χρόνια ο διεθνής τύπος προέβαλλε τις επιτυχίες της Χώρας σε όλα τα επίπεδα. Και στο δημοσιονομικό, και στο χώρο των μεταρρυθμίσεων και στην Ανάκαμψη. Ζήταγαν ίσως περισσότερα, ιδιαίτερα στις μεταρρυθμίσεις. Αλλά δεν αρνήθηκε κανείς εκείνα που έγιναν.

Εσείς, αντίθετα, όλα αυτά τα ειρωνευόσασταν πάντοτε. Τώρα θέλετε να χτίσετε πάνω σε αυτές τις επιτυχίες. Κι εμείς θα σας βοηθήσουμε να χτίσετε, αν το εννοείτε πραγματικά. Αλλά για την ώρα, βλέπω μάλλον να θέλετε να γκρεμίσετε εκείνα τα οποία καταφέραμε. Και σε αυτό ασφαλώς, θα είμαστε απέναντι.

Και μην ξεχνάτε ακόμα ότι επί δικής μας διακυβέρνησης η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας συνεχώς αναβαθμιζόταν. Τώρα σε δεκαπέντε μέρες δικής σας διακυβέρνησης όλοι οι διεθνείς οίκοι υποβαθμίζουν τη χώρας μας ή ετοιμάζονται να το κάνουν. Κι αυτό μη το υποτιμάτε! Γιατί η αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους είναι το «εισιτήριο» για να βγούμε στις αγορές. Και είναι το μόνο που μπορεί να σε απαλλάξει τελικά από την πίεση των δανειστών να μπορείς να βγεις στις διεθνείς αγορές.

Με δύο λόγια: Εμείς πράγματι παραλάβαμε μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Αλλά παραδώσαμε Χώρα που στέκεται στα πόδια της. Εσείς Χώρα παραλαμβάνετε σήμερα. Κοιτάξτε να την παραδώσετε καλύτερη απ’ ό,τι την βρήκατε.

Και να ξέρετε ότι από τη στιγμή που η Βουλή αποφάσισε να μην εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας:

–Το τραπεζικό σύστημα έχει απολέσει πάνω από 15 δισεκατομμύρια.

–Επενδύσεις που ήταν έτοιμες να προσφέρουν δουλειά σε χιλιάδες Έλληνες έχουν παγώσει.

–Η Πατρίδα μας είναι πάλι στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου με δραματικό τρόπο.

–Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη έγινε πάλι αντικείμενο ζωηρής συζήτησης. Κι αυτό βλάπτει πολλαπλά και την οικονομία μας και την κοινωνική σταθερότητα.

 

Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί λέτε και διάφορες θεωρίες περί «διαπραγμάτευσης», θεωρίες που άλλες φορές δείχνουν μια, συμπαθητική κατά άλλα αφέλεια κι άλλες φορές μια πολύ επικίνδυνη ανευθυνότητα.

Να σας βοηθήσω λοιπόν: Όταν αναλαμβάνεις τη Χώρα σου σε κατάσταση απελπιστική, με 9,5% έλλειμμα και με 7% ύφεση, δεν έχεις πολλά περιθώρια. Εμείς εκεί βρισκόμασταν. Μη μας κάνετε λοιπόν, μαθήματα διαπραγμάτευσης με βάση το τι συνέβαινε τότε.

Όταν αναλαμβάνεις τη Χώρα σου σε συνθήκες τόσο δραματικές, έχεις ασφυκτικές ανάγκες. Πρέπει να τις καλύψεις και να ενισχύσεις τη θέση της Χώρας, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να πετύχει κάτι καλύτερο.

Αυτό κάναμε. Καλύψαμε τις άμεσες ανάγκες και αρχίσαμε να βελτιώνουμε τη θέση της Χώρας: περάσαμε από την επόμενη χρονιά αμέσως σε πλεονάσματα, βελτιώθηκε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός – αυτός που τώρα, με τις πρόωρες εκλογές αποσυντονίστηκε και πάλι – μειώθηκε στο μισό η ύφεση για το 2013 και περάσαμε στην Ανάκαμψη το 2014.

Όταν ενισχύσαμε τη διαπραγματευτική μας θέση, αρχίσαμε να ζητάμε περισσότερα για να πετύχουμε περισσότερα: Από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πετύχαμε, που δεν ήθελαν καν να την ακούσουν ως την αναστολή πλειστηριασμών και για το 2013 και για το 2014 που δεν την ήθελαν, αλλά κι αυτή την κάναμε. Και φυσικά θα την επεκτείναμε και το 2015. Ως τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπου ζήταγαν είσπραξη 3 δισεκατομμύρια και τα κατεβάσαμε στα 2,65 δισεκατομμύρια. Κι έτσι δύο φορές  μειώθηκε ο φόρος ακινήτων! Ως τη μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης κατά 30% και του φόρου πετρελαίου, επίσης κατά 30%, με διατήρηση της ενίσχυσης για τα αδύναμα νοικοκυριά. Και βεβαίως ως τις 100 δόσεις και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων που η Τρόικα δεν ήθελε να ακούσει, εμείς τα επιβάλαμε, εσείς τότε δεν τα ψηφίσατε και σήμερα τα εξαγγέλλετε! Εξαγγείλατε αυτό που ήδη το έχουμε κάνει! Κι όπως θα δείτε δεν είναι το μόνο.

Και ενισχύσαμε έτσι τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας για ένα λόγο ακόμα: γιατί στο μεταξύ βγήκαμε με επιτυχία στις αγορές και αποδείξαμε ότι μπορούμε να δανειζόμαστε ξανά ως «φυσιολογική χώρα».

Και τώρα μας λέτε για το e-mail Χαρδούβελη. Μάλλον δεν το έχετε διαβάσει. Γιατί εκεί μέσα αναφέρονται μέτρα που ζητούσε η Τρόικα, αλλά εμείς απορρίπταμε! Όλα σχεδόν! Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά: Και τα προηγούμενα χρόνια η Τρόικα επίσης ζητούσε υπέρογκα μέτρα, που εμείς επίσης απορρίψαμε ως το τέλος. Και πιάσαμε τους στόχους, τους ξεπεράσαμε μάλιστα, μοιράσαμε και κοινωνικό μέρισμα, αλλά πρόσθετα μέτρα δεν πήραμε. Ούτε τότε! [Πάρτε αν θέλετε και ένα σχετικό έγγραφο ήδη εμπιστευτικό από το Νοέμβριο του 2013, για να δείτε τι μας ζήταγαν για το 2014. Πρόσθετα μέτρα λιτότητας 1 δισεκατομμυρίου!] Δεν πήραμε κανένα. Και πιάσαμε και το στόχο του 2014! Μη μας μιλάτε, λοιπόν, για «διαπραγμάτευση».

Και τις μεταρρυθμίσεις αυτές εσείς τις λοιδορούσατε επί δυόμιση χρόνια. Και τώρα έρχεται ο κ. Βαρουφάκης και μας λέει ότι συμφωνεί με το 70% των μέτρων του Μνημονίου. Χθες το ξανά-είπε.  Απόψε το ξαναμπέρδεψε. Αλλά εν πάση περιπτώσει έπειτα, πιστεύω ότι θα πρέπει να έχει καταλάβει ότι εμείς μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για την τελευταία αξιολόγηση, έχουμε δεχθεί λιγότερα: επισήμως όχι πάνω από 63%.

Για πείτε μου: Ποιο από αυτά το 70% τα «σωστά», που αναγνωρίζετε σήμερα, τα τωρινά  ή τα παλιά, τα ψηφίσατε ποτέ στη Βουλή; Επί δυόμιση χρόνια, γι’ αυτά τα 70% που τώρα αναγνωρίζετε, δεν μας λέγατε «πουλημένους», «δοσίλογους» και «οσφυοκάμπτες»; Και δεν ψηφίσατε ποτέ ούτε ένα! Και σήμερα κάνετε την «κολοτούμπα», και δεν νιώθετε ανάγκη να πείτε ένα συγγνώμη για όσα συκοφαντικά λέγατε σε βάρος μας.

Και βέβαια, σύρατε τη Χώρα σε πρόωρες εκλογές, με οδυνηρές συνέπειες: Είχαμε ήδη βγει στις αγορές. Με το που εμφανίστηκε, όμως, και πάλι η πολιτική αβεβαιότητα, ανέβηκαν ξανά τα spreads, που ως τότε υποχωρούσαν. Κι έτσι έκλεισαν για την Ελλάδα οι αγορές.

Όσο πλησίαζε το φάσμα των εκλογών, τα spreads σκαρφάλωναν. Το χρηματιστήριο βυθιζόταν ακόμα περισσότερο. Τα έσοδα υποχωρούσαν. Η θέση της Χώρας αποδυναμωνόταν. Και τελικά, εκεί που πηγαίναμε για έξοδο από το Μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα, με πιστοληπτική μάλιστα γραμμή στήριξης, τώρα φοβάμαι ότι εσείς μας οδηγείτε σε ένα νέο Μνημόνιο αναγκαστικού δανεισμού. Δυστυχώς.

Και εδώ είναι πια που ξεπεράσατε και τον εαυτό σας. Εσείς ο ίδιος προεκλογικά μας λέγατε να «μη τολμήσουμε να ζητήσουμε ποτέ παράταση του Μνημονίου». [ Και όπως λέει και αυτό που καταθέτω]. Λέγατε: «η έξοδος απαιτεί ξήλωμα του καθεστώτος… όχι μηνιαία η εξάμηνη παράταση…». Και εδώ μέσα από τη Βουλή προχτές το ίδιο μας είπατε.

Την παράταση τη θεωρούσατε καταστροφική! Και τώρα διαμαρτύρεστε ότι ζητήσαμε παράταση… μόνο για δύο μήνες, όχι για έξι! Ε, τι να πει κανείς εδώ; Η επιστήμη εδώ σηκώνει τα χέρια κ. Τσίπρα…

Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αν θέλετε άλλους τέσσερις μήνες παράταση του Μνημονίου, γιατί δεν τη ζητάτε μόνοι σας; Φοβάστε τις «συνιστώσες» σας; Φοβάστε τα «αποκαλυπτήρια»; Κι οι άλλοι τι σας φταίνε; Χώρια, που αν εμείς ζητάγαμε και παίρναμε έξι μήνες παράταση, θα μας λέγατε σήμερα ότι «σας έχουμε δέσει τα χέρια» για άλλους τέσσερις μήνες… Το ξέρουμε καλά αυτό.

Να σας πω κι αυτό: Εμείς ζητώντας παράταση, ετοιμάζαμε το δικό μας επόμενο βήμα για τον τόπο. Να βγούμε από το Μνημόνιο όσο γίνεται πιο γρήγορα: Τέλος Φλεβάρη! Όχι το δικό σας επόμενο βήμα, που αν ρωτήσετε κανείς δεν το ξέρει. Κανείς ακόμα δεν το γνωρίζει, δεν το ξέρετε εσείς οι ίδιοι. Τώρα το ψάχνετε! Και το βαφτίσατε «γέφυρα» ή όπως αλλιώς θέλετε…

 

Και δείτε τις πρώτες συνέπειες της πολιτικής σας: Τα επιτόκια εντόκων γραμματίων, ήδη ανέβηκαν από το 2% στο 2,75%. Σε ετήσια βάση, αν δεν ανέβουν κι άλλο, αυτό σημαίνει πάνω από 100 εκατομμύρια πρόσθετη επιβάρυνση το χρόνο. Ενώ πέρσι, από τη μείωση των επιτοκίων στα έντοκα, είχαμε, ελάφρυνση του Προϋπολογισμού κατά 200 εκατομμύρια.

Κι ακόμα, το γεγονός ότι περνάει η ρευστότητα των τραπεζών από την ΕΚΤ, όπως ήταν ως τώρα, στον ELA, σημαίνει ότι το τραπεζικό κόστος επιβαρύνεται, προσέξτε, κατά 800 εκατομμύρια το χρόνο! Κι αυτό θα το υποστεί η αγορά. Και βεβαίως θα πλήξει την Ανάκαμψη…

Ήδη σας προειδοποίησαν δημόσια οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, ακόμα κι αυτοί που συμφωνούν με το πρόγραμμά σας: Ότι οι παραγγελίες από το εξωτερικό μειώνονται ή ακυρώνονται. Ότι οι εγγυητικές επιστολές από τις ελληνικές τράπεζες άρχισαν να μην  γίνονται δεκτές. Ότι η Χώρα μπαίνει πάλι σε ένα κλοιό πραγματικής οικονομικής απομόνωσης. Κι αυτό σημαίνει ξανά ύφεση.

 

Εσείς όμως νομίζετε ότι έτσι, κάνετε πιο «δυναμική διαπραγμάτευση»!

Εγώ σας λέω ότι αποδυναμώνετε τη Χώρα κ. Πρωθυπουργέ!

Εμείς ενισχύσαμε την Ελλάδα, ώστε να έχει όλο και λιγότερο ανάγκη τους δανειστές της. Εσείς, δυστυχώς, την ξαναφέρνετε στην ανάγκη τους. Κι ύστερα πάτε να συγκρουστείτε μαζί τους από θέση απόλυτης αδυναμίας!

Μιλάτε συνεχώς, το άκουσα και πριν για «ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Για να συνεννοηθούμε κάποτε: Η Ελλάδα πέρασε μια σοβαρότατη κοινωνική κρίση! Κι άρχισε να βγαίνει απ’ αυτήν σταδιακά. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Δεν υπάρχει πουθενά το «μαγικό κουμπί», που αρκεί να το γυρίσεις για να αρχίσουν να τρέχουν τα λεφτά στους δρόμους. Αλλά η κατάσταση τον τελευταίο χρόνο άρχισε πραγματικά να βελτιώνεται. Κι αν μέναμε στην πορεία αυτή, σύντομα τη βελτίωση θα την ένιωθαν πολύ περισσότεροι.

Αν επιμείνετε να δώσετε στους πάντες τα πάντα, στο τέλος δεν θα έχετε τη δυνατότητα να δώσετε σε κανένα τίποτε και θα υποχρεώσουν τη Χώρα σε νέα οδυνηρά μέτρα. Όταν δίνεις απ’ αυτά που δεν έχεις, τότε υποχρεώνεσαι σύντομα σε πολλαπλάσιες περικοπές! Τέτοιες πέτσινες «παροχές» οδηγούν πάντα, σε οδυνηρές περικοπές!

 

Πέρσι το Σεπτέμβριο, εξαγγείλατε το περιβόητο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Το οποίο στη συνέχεια υποσχεθήκατε να το χρηματοδοτήσετε, πως, με «κούρεμα χρέους». Αυτό ήταν το πιο μεγάλο ψέμα σας.

Και τώρα, τι θα γίνετε χωρίς «κούρεμα»;

Σας προειδοποιούσαμε ότι «κούρεμα χρέους» έγινε το 2012, όταν το χρέος μας ήταν σε ιδιωτικά χέρια. Τώρα το χρέος μας είναι σε δημόσια χέρια, το χρωστάμε, δηλαδή, σε κράτη-μέλη και σε οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί να κουρευτεί. Γιατί κάτι τέτοιο θα μας έφερνε σε σύγκρουση με όλους. Εσείς επιμείνατε. Κεντρικό σας θέμα στην προεκλογική εκστρατεία ήταν ότι θα απαιτήσετε «κούρεμα χρέους». Τώρα πια σας το είπαν όλοι: δεν γίνεται! Μάλλον το κατάλαβε και ο κ. Βαρουφάκης πια, αλλά με αυτά που ακούω από δω κι από κει, δεν παίρνω και όρκο…

Αυτές τις μέρες αποκαλύφθηκε ότι πάτε σε «διαπραγμάτευση από το μηδέν», αλλά δεν έχετε το παραμικρό σχεδιασμό για το τι θα κάνετε. Οι άλλοι ήδη απέρριψαν τη βασική σας απαίτηση για το κούρεμα. Και τώρα μιλάτε με γενικότητες για «συμφωνία- γέφυρα» και για «συμφωνία- συμβόλαιο». Μέχρι τώρα «Μνημόνια» τα λέγατε όλα αυτά κ. Τσίπρα. Αλλά τέλος πάντων…

Κι εδώ αρχίζουν μια σειρά από παρεξηγήσεις: Και σας το λέω χωρίς αντιπαλότητα: Για μας τελείωσε η προεκλογική εκστρατεία. Σας το λέω, γιατί συμβαίνει να διαχειρίζεστε τις τύχες του τόπου. Και γιατί δεν θέλω με τίποτε να συμβεί κάτι κακό στον τόπο…

Νομίζετε ότι η έξοδος της Χώρας από το ευρώ είναι «αδύνατη». Κάνετε λάθος! Βεβαίως, νομικά δεν μπορούν να σε διώξουν. Αλλά πολιτικά και οικονομικά μπορούν να σε αναγκάσουν μόνος σου να φύγεις! Μπορούν να σου ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις, να σου προκαλέσουν ασφυξία ρευστότητας, που θα καταστήσει αναπόφευκτη την αποχώρησή σου από την ευρωζώνη. Και φοβόμαστε όταν βλέπουμε τέτοιες πιθανές προοπτικές.            Σημασία εδώ δεν έχει ποιοι είναι οι «κακοί». Σημασία τελικά έχει να μη συμβεί το κακό στη Χώρα!

Σημασία δεν έχει πως «θα πληρώσουν κι εκείνοι για ό,τι κακό συμβεί». Σημασία έχει ότι αυτό που για εκείνους θα είναι απλώς «δυσάρεστο», για μας μπορεί να είναι ολέθριο!

 

Κι εμένα η Χώρα μου με νοιάζει. Κι όταν βλέπω κάποιον να την πηγαίνει κατευθείαν στα βράχια, δεν έχω πρόβλημα με τα… βράχια. Αυτόν που την πάει στα βράχια προσπαθώ να προειδοποιήσω.

Νομίζατε, ότι με το που θα θέσετε τις απαιτήσεις σας με «δυναμικό τρόπο», θα αρχίσατε να βρίσκετε «συμμάχους» στην Ευρώπη. Φοβάμαι ότι πέσατε έξω: Ακούσαμε στην αρχή πολλούς «παρηγορητικούς λόγους» από πολλούς. Αλλά τελικά, όλοι σας είπαν: «πηγαίνετε να τα βρείτε με τους εταίρους σας και με το ΔΝΤ». Και μια που λέω ΔΝΤ, η λέξη αυτή από εσάς φαίνεται να μην υπάρχει. Θα το ξαναζητήσουμε κάποτε.

Αλλά νομίζατε ότι «πήρατε στήριξη» από την Ουάσιγκτον. Πλην όμως, η Ουάσιγκτον δεν βάζει λεφτά. Και λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, σας έστειλε το μήνυμα να τα βρείτε με τους εταίρους και το ΔΝΤ. Νομίζατε ότι θα σας στηρίξουν οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου. Πέσατε έξω! Η Πορτογαλία το ξεκαθάρισε απολύτως. Η Ισπανία το ίδιο. Ο Σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας, δήλωσε πως η κίνηση Ντράγκι που ήταν η αρχή που κλείνουν οι κρουνοί, οι βρύσες της ρευστότητας,  είναι «απολύτως θεμιτή». Ο Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο κ. Ρέντζι, σας είπε πως η κίνηση Ντράγκι είναι «και θεμιτή και προσήκουσα». Επομένως που είναι η «συμμαχία του Νότου»;

Κι ύστερα καταστρέφετε τα πάντα. Χωρίς λόγο. Από το πουθενά. Χωρίς να σας το ζητήσει κανένας. Ο ένας υπουργός σας ονομάζει την κατ’ εξοχήν φίλη Ιταλία, «χρεοκοπημένη χώρα»! Ο άλλος λέει ότι έχετε Plan Β να δανειστείτε από… Ρωσία, Κίνα ή Αμερική! Και ταυτόχρονα προβαίνει και σε χαρακτηρισμούς υβριστικούς προς το διοικητή της ΕΚΤ. Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Μια ισχυρή σχέση, κ. Τσίπρα, θέλει χρόνια για να φτιαχτεί. Και θέλει μόνο λίγα λεπτά για να τη γκρεμίσετε. Οι επιπτώσεις από τέτοιες συμπεριφορές δεν σας νοιάζουν;

Διακηρύσσετε ότι δεν πάει άλλο λιτότητα.

Μα κανείς δεν θέλει τη μονομερή λιτότητα. Αλλά σήμερα στρέφονται εναντίον σας, πολλοί που έχουν δημόσια καταγγείλει την πολιτική της λιτότητας. Γιατί άραγε;

Διότι όλοι εμείς οι υπόλοιποι, όταν λέμε «διαφωνούμε με τη μονομερή λιτότητα», εννοούμε ότι πρέπει η οικονομία να παίρνει ανάσες για να αρχίζει να αναπτύσσεται. Με επενδύσεις, με μεταρρυθμίσεις που χτυπούν τη γραφειοκρατία και προάγουν την ανταγωνιστικότητα. Με εξασφάλιση ομαλής ρευστότητας. Όχι να συνεχίζονται οι σπατάλες.

Εσείς διώχνετε τις επενδύσεις. Ήδη με αυτά που προλάβατε να πείτε, έφυγαν όλοι οι ξένοι από το διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα έρευνας υδρογονανθράκων. Τρείς διεθνείς κολοσσοί, από Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, είχαν πάρει φακέλους για να υποβάλλουν προσφορές. Και έφυγαν όλοι μετά τις εκλογές! Συγχαρητήρια…

Όμως, μόνο μια οικονομία που αναπτύσσεται μπορεί να ξεπεράσει και τα προβλήματα του χρέους και τα ελλείμματα και τα κοινωνικά ζητήματα της φτώχειας.

Αλλά λέξη δεν είπατε για την κουβέντα για Ανάπτυξη προχθές στην ομιλία σας κ. Πρωθυπουργέ! Μιάμιση ώρα προγραμματικών δηλώσεων, κι ούτε μια λέξη για Ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα!

Το πρόβλημα είναι, λοιπόν, πως όταν εσείς λέτε «λιτότητα» εννοείτε κάτι το διαφορετικό! Εννοείτε να εξακολουθήσουν να υπάρχουν ελλείμματα και να τα χρηματοδοτούν άλλοι. Εννοείτε να μην απομακρυνθεί κανείς από το δημόσιο. Ούτε καν εκείνοι που βρέθηκαν με πλαστά πιστοποιητικά.

Εννοείτε να συνεχίζεται η απίστευτη σπατάλη που γινόταν στη Δημόσια υγεία και που εμείς σταματήσαμε. Κι εσείς καταψηφίζατε τότε όλα τα σχετικά μέτρα. Κι αυτό «λιτότητα» είναι; Κι αυτό πρέπει να ανατραπεί; Εννοείτε να μην υπάρχει αυστηρή αξιολόγηση προσωπικού στο δημόσιο. Όταν η αξιολόγηση γίνεται παντού στον κόσμο! Κι αυτό «λιτότητα» είναι; Εννοείτε να σταματήσουν και να ανατραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Που γίνονται παντού στον κόσμο. Και οι ιδιωτικοποιήσεις «λιτότητα» είναι;

Να μην έλθουν επενδύσεις, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους ανέργους. Κι αυτό «λιτότητα» είναι;

Αυτά πολεμήσατε στην αντιπολίτευση! Κι αυτά σταματάτε σήμερα ως κυβέρνηση. Αυτά που πολεμάτε δεν είναι «λιτότητα», κ. Τσίπρα. Ανάπτυξη είναι αυτά που πολεμάτε!

Εύχομαι να σας ακούσουν με προσοχή στο εξωτερικό. Να μη ζήσετε τη μοναξιά του απομονωμένου. Όμως, φοβάμαι ότι τώρα θα πάτε στις Βρυξέλλες και θα πετύχετε το ακατόρθωτο: να ενώσετε τον Ευρωπαϊκό Βορρά και τον Ευρωπαϊκό Νότο, εναντίον της Ελλάδας! Προσέξτε το. Και η διαφορά τους ήταν ακριβώς αυτή, στο ότι οι μεν ήθελαν πολύ περισσότερο Ανάπτυξη από τους άλλους.

Βέβαια, θα απαντήσετε ότι εσείς έχετε εντολή του ελληνικού λαού να τα αλλάξετε όλα:

Ναι, αλλά διαβεβαιώνατε τους πάντες μέσα στη χώρα, ότι δεν πρόκειται να έλθετε σε σύγκρουση με τους εταίρους μας. Ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσετε έξοδο από το ευρώ. Και βεβαίως, τέτοια εντολή να προκαλέσετε σύγκρουση, δεν έχετε πάρει από τον Ελληνικό λαό!

 

Ας δούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τώρα ορισμένα άλλα σημεία των Προγραμματικών:

Η αύξηση του κατώτατου μισθού σήμερα είναι λάθος. Θα προκαλέσει, φοβάμαι, άνοδο της ανεργίας. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα απολύσουν κάποιους για να δώσουν αύξηση στους υπόλοιπους. Χώρια που μπορεί να καταστρατηγηθεί η επιλογή αυτή, με επιστροφή στα μπλοκάκια. Χώρια που θα χαθούν έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Δε λέω ότι θα εκληφθεί ως casus belli από τους εταίρους μας. Δεν σας ενοχλεί αυτό. Γιατί- εγώ οφείλω να σας πω- υπάρχουν ανάμεσά τους κράτη που μας δάνεισαν και που έχουν χαμηλότερο βασικό μισθό από μας. Και τώρα θα δουν από εμάς να τον αυξάνουμε και να τους ζητάμε επιπλέον να «κουρέψουν» όσα μας είχαν προηγουμένως δανείσει…

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από φέτος, μπορεί να γίνει μόνο με υπέρ-φορολόγηση της μεσαίας τάξης. Και τα έσοδα που θα χάσετε, θα πρέπει από αλλού να αναπληρωθούν. Από πού; Και πώς; Πρόσθετα φορολογικά μέτρα μου μυρίζουν κι εδώ…

Για την αύξηση του αφορολογήτου στις 12 χιλιάδες, είμαστε οι πρώτοι που θα το θέλαμε. Μακάρι! Πρέπει μόνο να μας πείτε τα 2,5 δισεκατομμύρια τουλάχιστον που θα χρειαστούν, από πού θα τα βρείτε; Από άλλους φόρους;

Η αποκατάσταση της 13ης σύνταξης για ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, είναι μέτρο που μπορεί να στηριχθεί. Και το είχαμε κι εμείς στο πρόγραμμα. Δεν είμαι πια βέβαιος ότι μπορεί να γίνει φέτος. Ίσως  την επόμενη χρονιά να είναι πιο εύκολο.

Εμείς όμως, οφείλω να σας πω, ότι είχαμε προχωρήσει στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες: Τη θέσπιση του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Που αφορά σε όλες τις αδύναμες, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Και που ξεκίνησε ήδη, με επιτυχία, πιλοτικά. Προτεραιότητα μας ήταν να γενικευτεί σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό δε σας άκουσα να λέτε τίποτε. Θα το εγκαταλείψετε; Θα το προχωρήσετε; Και με τι λεφτά θα γίνουν όλα αυτά;

Εσείς, βέβαια, δώσατε διαβεβαιώσεις ότι θα τηρήσετε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά εξαγγείλατε κάποια μέτρα για τώρα, κάποια για αργότερα, σε όλα όμως σας λέω: με μηδέν κοστολόγηση, με μηδέν χρονοδιάγραμμα. «Συσκότιση» έχετε επιβάλλει στο πρόγραμμά σας.

Ζητάτε μετά να αλλάξει για φέτος ο δημοσιονομικός στόχος. Από 3% στο 1,5%. Εντάξει. Αλλά να θυμάστε πως ό,τι μας βγάζει από το στόχο του 3% πλεονάσματος για φέτος, αναγκαστικά θα πρέπει να καλυφθεί με αναγκαστικό δανεισμό. Με νέο μνημόνιο!  Γιατί το 3% αφορά και την προγραμματισμένη πλήρη κάλυψη πληρωμών για τόκους. Που δεν θα μπορεί πια να τους καλύψει μόνη της η Ελλάδα, όπως είχαμε εμείς προγραμματίσει. Άρα θα πρέπει και πάλι να δανειστούμε…

Συν όσα θα πρέπει να μας δανείσουν για την εξόφληση δανείων και ομολόγων που φέτος λήγουν. Που εμείς προγραμματίζαμε να τα καλύψουμε από  που; Από τις αγορές. Συν όσα υπολογίζουν για το δημοσιονομικό κενό φέτος, που- οφείλω να σας πω- έχει μεγαλώσει από το ξεχαρβάλωμα στα έσοδα που προκάλεσαν οι τελευταίες εκλογές. Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα είστε υποχρεωμένοι σε νέο αναγκαστικό δανεισμό, δηλαδή σε νέο μνημόνιο! Κι αν, τελικά, δεχθείτε- γιατί κανείς δεν ξέρει- την επέκταση του σημερινού προγράμματος, τότε θα καταλήξετε και σε αξιολόγηση για το παλαιό μνημόνιο και σε νέα «προαπαιτούμενα» και για το καινούργιο μνημόνιο.

Γιατί προσέξτε: ό,τι φορτώσετε φέτος στο λογαριασμό, θα το βρείτε αμέσως μπροστά σας σε περιοριστικά μέτρα και καινούργια σκληρή λιτότητα!

Καθαρές κουβέντες, λοιπόν: εθνική αξιοπρέπεια δεν είναι να ζητάς το «δικαίωμα» να σε. δανείζουν οι άλλοι επ’ άπειρον κι ύστερα να σου κουρεύουν το χρέος και να σου ξανά-δανείσουν! Αυτό λέγεται. «εθνική φαντασίωση»!

Και για να είμαι δίκαιος μαζί σας, θέλω να επαινέσω κάτι που είπατε χθες: ότι τα πλεονάσματα, ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας! Συμφωνούμε απόλυτα, κ. Τσίπρα. Αυτό σας λέμε εδώ και χρόνια! Αυτό κάναμε εδώ και χρόνια! Δημιουργήσαμε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία εσείς σήμερα εξανεμίζετε. Και δεν ακούσαμε μια λέξη αναγνώρισης ότι τα πλεονάσματα δημιουργήθηκαν προφανώς από τις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά με επιμονή της δικής μας κυβέρνησης!

Εθνική αξιοπρέπεια, λοιπόν, είναι να βγάζεις πλεονάσματα, να φτάσεις τη χώρα σου να μην έχει ανάγκη από τέτοια δανεικά.

Και κάνετε κι ένα άλλο επικίνδυνο λάθος: Επιμένετε, ότι το χρέος μας δεν είναι «βιώσιμο». Ακούστε:

Νομίζετε ότι η «βιωσιμότητα» του χρέους εξαρτάται μόνο από το ονομαστικό του ύψος και τη σχέση με το ΑΕΠ; Λάθος! Εξαρτάται από πολλά πράγματα: Και από το πόσο χρέος έχει μια χώρα: το ονομαστικό του μέγεθος. Και από τη σχέση του με το ΑΕΠ. Και από το πόσα υψηλά επιτόκια πληρώνει και για πόσα χρόνια. Και από το πότε λήγει, δηλαδή πότε το ξεχρεώνει.

Γιατί άλλο πράγμα να υποχρεωθείς να ξεχρεώσεις 50 δισεκατομμύρια σε τρία χρόνια και να πληρώνεις 5% τόκο- δηλαδή 2,5 δισεκατομμύρια το χρόνο, πράγμα που θα σε πνίξει- κι είναι εντελώς διαφορετικό, να πληρώνεις μισό τοις εκατό το χρόνο- δηλαδή 250 εκατομμύρια μόνο- και να πρέπει να το ξεχρεώσεις σε 25 χρόνια. Αυτό δεν θα σε πνίξει! Εύκολα το ξεχρεώνεις.  Το ίδιο ονομαστικό χρέος, 50 δισεκατομμύρια, έχουμε και στις δύο περιπτώσεις. Το ένα είναι «μη βιώσιμο», το άλλο είναι απολύτως βιώσιμο.

Και τέλος, η βιωσιμότητα εξαρτάται και από σε ποιόν χρωστάς. Αν χρωστάς στις αγορές, ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι μεγαλύτερος. Ενώ, αν χρωστάς στους εταίρους σου, ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι πολύ μικρότερος.

Επειδή όλα αυτά, λοιπόν, επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του χρέους, εμείς μεθοδικά όλα, κυρίες και κύριοι, τα αλλάξαμε: Κόψαμε το ονομαστικό χρέος. Κουρέψαμε 105 δισεκατομμύρια, το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία! Κόψαμε άλλα 20 δισεκατομμύρια αργότερα, με επαναγορά χρέους σε χαμηλότερη τιμή. Μετατρέψαμε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας από ιδιωτικό, σε χρέος προς κράτη και διεθνείς οργανισμούς. Και μειώσαμε τα επιτόκια από πάνω από 5% που ήταν πριν τέσσερα χρόνια, σε κάτω από 2% σήμερα! Ενώ- προσέξτε- τα επιτόκια στο χρέος μας με τις χώρες- μέλη της ΕΕ είναι κάτω από 0,7% ετησίως! Πάτε να τα βρείτε αλλού!

Εξασφαλίσαμε επίσης επιμήκυνση της εξόφλησης. Από έξι χρόνια που έχουν τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρώπης, σε πάνω από 16 χρόνια κατά μέσον όρο για το Ελληνικό χρέος.

Και τέλος, το πιο σημαντικό: Στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012, ήδη πετύχαμε, όταν η Ελλάδα θα έπιανε τους δημοσιονομικούς της στόχους, να μας δώσουν χαμηλότερα ακόμα επιτόκια, για πολύ περισσότερα χρόνια στο μέλλον! Και εξόφληση ακόμα πιο πέρα στο μέλλον! Αυτή ήταν η λεγόμενη «ανακούφιση χρέους» που είχαμε πετύχει.

Και αυτή η «ανακούφιση χρέους» επιτρέπει να διαπραγματευτείς μετά μικρότερα πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Τον έχουμε ανοίξει το δρόμο γι’ αυτό.

Έχουμε ήδη διαπραγματευθεί, έχουμε ήδη πιάσει τους όρους για να την «ανακούφιση του χρέους». Κι αυτό θα επιτρέψει χαμηλότερα πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.

Και μη ξεχνάτε, ότι με την έξοδο από το μνημόνιο που προωθούσαμε, και την πιστοληπτική γραμμή που θα παίρναμε και ο ρόλος της τρόικα θα άλλαζε τελείως. Η παρουσία της – το είχαμε ήδη συμφωνήσει – θα ήταν πολύ πιο διακριτική και περιορισμένη, μόνο για μερικούς μήνες ακόμα. Εσείς φοβάμαι ότι θα την ξαναφέρετε, πιθανώς με άλλο όνομα. Αλλά δεν υπάρχει αναγκαστικός δανεισμός, δηλαδή μνημόνιο, χωρίς αυστηρή επιτήρηση!

Μπορείτε να το πείτε «συμβόλαιο», αντί για μνημόνιο. Μπορείτε να το ονομάσετε κάπως αλλιώς, αντί για «τρόικα». Αλλά όπως και να το ονομάσετε, αυτή θα είναι η πραγματικότητα.

Έρχεστε, λοιπόν, και μας κάνετε μαθήματα «περί διαπραγμάτευσης χρέους». Μηδενίζετε κυριολεκτικά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην Ιστορία, που πετύχαμε, εγκαταλείπετε το σίγουρο δρόμο και πάτε να κυνηγήσετε χίμαιρες, με κίνδυνο να χάσετε τα πάντα!

Πήγατε έξω και είπατε το προεκλογικό σας «ποίημα». Τους είπατε για νέο ονομαστικό «κούρεμα χρέους» και εισπράξατε ένα «όχι» από όλους.

Τους είπατε για «συνδιάσκεψη χρέους», σας είπαν όλοι ένα ξερό «όχι».

Τους είπατε για «αέναα» ή «άληκτα» ομόλογα, το λεγόμενα perpetuals. Μα είναι δυνατόν; Ανασύρατε, κ. Τσίπρα, από τα βάθη τις Ιστορίας ένα «εργαλείο», το οποίο χρησιμοποίησε η Μ. Βρετανία για να καλύψει ανάγκες της εν όψει του «επταετούς πολέμου» στα μέσα του 18ου αιώνα! Στη συνέχεια, το χρησιμοποίησε και πάλι η Βρετανία, για να καλύψει τις δαπάνες της στους Ναπολεόντειους πολέμους, στις αρχές του 19ου αιώνα! Και τέλος, στις αρχές του 20ου αιώνα, για να καλύψει τις υπέρογκες δαπάνες της στα τέλη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ουάου!», που θα ‘λεγε και ο κ. Βαρουφάκης! Ότι αυτό το πράγμα δεν χρησιμοποιείται πια από κράτη εδώ και δεκαετίες, κανέναν σας δεν απασχόλησε! Ότι το χρησιμοποιούν σήμερα μόνον υπερχρεωμένες εταιρίες, σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδονησία, αλλά με επιτόκια 8% και 9%, προφανώς δε θα το ξέρατε! Ότι και σε αυτά τα σύγχρονα «αέναα ομόλογα» ο τόκος τους μεγαλώνει μετά από κάποια χρόνια και γίνεται ασύμφορος, υποθέτω ούτε αυτό το ξέρατε.

Κι αυτή η πρότασή σας έπεσε, φυσικά, στο κενό. Γιατί αυτό που σας είπα κι έχουμε διαπραγματευθεί, η «ανακούφιση χρέους», είναι πολύ καλύτερη. Δίνει χρονική επέκταση στις λήξεις, αλλά όχι για πάντα! Δίνει πιο χαμηλά επιτόκια για περισσότερα χρόνια. Και είναι εφικτό, δεν είναι «πυροτέχνημα»! Ελάτε να το κάνουμε, κι αφήστε αυτές τις άγονες περιπλανήσεις στα βάθη της χρηματοοικονομικής ιστορίας.

 

Λέτε σήμερα, ότι θα προωθήσετε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Μπράβο σας. Αλλά τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν, πάτε να τις ανατρέψετε. Κανείς δεν είναι μαζί σας σε αυτό. Και μόνο γι’ αυτό, κινδυνεύετε να προκαλέσετε σύγκρουση με όλους.

Λέτε ότι θα δώσετε έμφαση στο χτύπημα της φοροδιαφυγής. Μπράβο σας και μαζί σας. Αλλά όσα μέτρα πήραμε για το χτύπημα της φοροδιαφυγής, εσείς τα καταψηφίσατε.

Λέτε ότι θα χτυπήσετε τη διαφθορά. Μπράβο σας και μαζί σας. Αλλά όσα μέτρα πήραμε κατά της διαφθοράς στο δημόσιο, εσείς και τα καταψηφίσατε και τώρα πολλά τα ξηλώνετε! Η κυβέρνησή μας ψήφισε ήδη, παίρνοντας τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές- ρωτήστε τη Lazard- δύο εξειδικευμένα ελεγκτικά κέντρα, ένα για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου, μιας μονάδας είσπραξης μεγάλων χρεών και μιας Υπηρεσίας Εσωτερικών υποθέσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Εσείς τότε δεν τα ψηφίσατε. Αλλά προχθές τα εξαγγείλατε, σας θυμίζω, κ. Τσίπρα!

Εξαγγείλατε και μέτρα για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές. Μα υπάρχει ήδη η σχετική νομοθεσία. Την περάσαμε. Εσείς δεν την ψηφίσατε. Τώρα απλώς την .εξαγγέλλετε!

Μιλήσατε ακόμα για το χτύπημα του λαθρεμπορίου καυσίμων. Εμείς  περάσαμε νόμο αυστηρότατο. Ήδη το κράτος εισπράττει ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ετησίως. Και τρέξαμε όλους τους διαγωνισμούς για την προμήθεια του απαραίτητου υλικού. Πολύ σύντομα θα έχουμε τον εξοπλισμό να γίνει κι αυτό. Εσείς τώρα το θυμηθήκατε και το εξαγγείλατε.

Λέτε ότι θα χτυπήσετε τη «διαπλοκή». Μαζί σας! Θυμίζω ότι επί των ημερών μας η Δικαιοσύνη έβαλε αρκετούς μεγαλόσχημους στη φυλακή. Εσείς, θα δούμε τι ακριβώς θα κάνετε.

Ακόμα, μιλήσατε για εξεταστικές επιτροπές. Κανένα πρόβλημα! Κάντε όσες εξεταστικές επιτροπές θέλετε, κ. Τσίπρα. Εμείς, εφ’ όσον είναι σωστά στοιχειοθετημένα, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Σας θυμίζω ότι τη διετία 2010-2011, η τότε κυβέρνηση έκανε έξι εξεταστικές επιτροπές εναντίον μας, έψαξαν τα πάντα, ακόμα και υποθέσεις που είχαν ξαναψαχτεί, και δεν βρήκαν το παραμικρό. Αν θέλετε να κάνετε και έξι και δεκάξι εξεταστικές επιτροπές, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Προσέξτε, όμως, μην τελικά είναι όλα «πυροτεχνήματα» αποπροσανατολισμού για τα δικά σας τα αδιέξοδα.

Αλλά κάνατε και μια σειρά εξαγγελίες εδώ από πράγματα, που ήδη έχουμε κάνει: Το κοινωνικό τιμολόγιο για ρεύμα στα νοικοκυριά που έχουν πρόβλημα, υπάρχει ήδη!

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν γίνονται, γιατί εμείς τους έχουμε απαγορεύσει!

Την επαφή του πολίτη με το δημόσιο εμείς την έχουμε ελαχιστοποιήσει, σε μερικές περιπτώσεις εντυπωσιακά. Δεν έχετε ακούσει ότι το 95% των φορολογικών δηλώσεων υποβάλλονται και διορθώνονται ηλεκτρονικά από το σπίτι;

Δεν έχετε ακούσει ότι χιλιάδες «πιστοποιητικά» δίνονται ηλεκτρονικά;

Για τις δεκάδες νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις, για ασφάλιση,  για εργασία, δεν έχετε ακούσει;

Για το «ηλεκτρονικό κράτος» που εμείς και το ψηφίσαμε και το εφαρμόσαμε;

Ξένοι οργανισμοί το αναγνώρισαν, αναβάθμισαν γι’ αυτό το λόγο, τη θέση της Ελλάδας στην κατάταξη την παγκόσμια της ανταγωνιστικότητας. Κι εσείς δεν το πήρατε χαμπάρι και το εξαγγείλατε ως κάτι που «θα» κάνετε εσείς;

Το χτύπημα της γραφειοκρατίας με την ενιαία αδειοδοτική αρχή που θεσπίσαμε δεν το έχετε ακούσει; Το νέο νόμο για απλούστευση διαδικασιών στην έγκριση επενδύσεων δεν τον έχετε ακούσει; Ότι όλα αυτά οδήγησαν να αναβαθμιστεί η χώρα κατά 111 θέσεις στη διεθνή κατάταξη του ΟΟΣΑ μέσα σε δύο χρόνια, για έναρξη νέων επιχειρήσεων, δεν το ξέρετε; Σας το λέω, λοιπόν, να το μάθετε: Υπάρχει ήδη! Και όμως, όπως όλα τα άλλα, εσείς και αυτό τότε, το καταψηφίσατε!

Και μια ακόμα εξαγγελία σας έκπληκτοι ακούσαμε, που την έχουμε ήδη κάνει εμείς: Η χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων από τους φυσικούς πόρους της χώρας είναι ήδη νόμος του κράτους, κ. Τσίπρα, τον οποίο εσείς τότε βεβαίως δεν ψηφίσατε! Κι αφού δεν τον ψηφίσατε τότε, σήμερα τον εξαγγέλλετε, ενώ ταυτόχρονα διώχνετε τις ξένες εταιρίες που ετοιμάζονταν να κάνουν προσφορές για να πάρουν άδεια έρευνας. Ωραίοι «μεταρρυθμιστές» είστε.

Σαν το νέο υπουργό Παιδείας, ο οποίος χθες δήλωνε όχι μόνο ότι θα επαναφέρει το άσυλο παρανομίας στα Πανεπιστήμια, αλλά ότι καταργεί τα «πρότυπα σχολεία» γιατί, λέει, η Αριστεία- αν είναι ποτέ δυνατόν – μοιάζει με ρετσινιά!  Πράγματι, ωραίοι «μεταρρυθμιστές» είστε.

Για να μην  αναφερθούμε στη δημαγωγία σας, ότι για πρώτη φορά τάχα χτυπάτε τα προνόμια του πολιτικού συστήματος. Θα αστειεύεστε. Σας θυμίζω ότι πρώτη απόφαση της κυβέρνησής μας, τον Ιούλιο του 2012, ήταν η σαρωτική μείωση δαπανών για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Μειώθηκαν τότε οι αποδοχές, για πρώτη φορά, όλων των κρατικών λειτουργών, Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργού, όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου, βουλευτών, γενικών γραμματέων υπουργείων, υψηλόβαθμων στελεχών στη Διοίκηση. Κάποιες μειώθηκαν και ως 50%! Κι ακόμα μειώθηκαν σημαντικά και προνόμια των βουλευτών που προϋπήρχαν. Αυτά τα κάναμε ήδη, από τότε. Κι εσείς, βέβαια, τότε δεν τα ψηφίσατε.

Και δύο λόγια για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση, για πρώτη φορά αντιμετώπισε αυτό που δεν «άγγιζε» ως τότε κανένας:     τον ποσοτικό προσδιορισμό των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Το έκανε μεθοδικά και ήδη το πόρισμα της Επιτροπής είναι στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Κι αυτό εμείς το προχωρήσαμε, εδώ και δύο χρόνια.

Και τις φυλακές υψίστης ασφαλείας που δημιουργήσαμε, φαίνεται ότι πάτε κι αυτές να τις καταργήσετε. Γιατί; Για να είναι πιο εύκολη η απόδραση; Φαίνεται ότι ακούμπησα κάποιες ευαίσθητες λεπτές χορδές μιας συγκεκριμένης συνιστώσας! Μιας συνιστώσας συγκεκριμένης.

Όλες οι χώρες στον κόσμο έχουν ειδικές φυλακές για τέτοιους κακοποιούς. Η Ελλάδα τώρα μόλις τις απέκτησε. Εσείς γιατί τις καταργείτε;

Τέλος, μη διανοηθείτε να παίξετε με τα διεθνή ερείσματα και τις συμμαχίες της χώρας. Τα χτίσαμε με πολύ κόπο, τα κρατήσαμε μέσα σε δύσκολες περιστάσεις, τα έχουμε απολύτως ανάγκη για την ασφάλεια της χώρας μας. Δικαίωμα αυτά να τα παίξετε στα ζάρια δεν έχετε.  Εντολή για να αλλάξετε τις συμμαχίες της χώρας, δεν πήρατε από τον Ελληνικό λαό!

Εμείς, στα δύσκολα δύο τελευταία χρόνια, με τις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας να χειροτερεύουν συνεχώς, καταφέραμε και κρατήσαμε τις ισορροπίες. Προσέξτε μην τις ανατρέψετε! Καταφέραμε να ενισχύσουμε τη θέση της Ελλάδας και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη, ενώ  δημιουργήσαμε νέες στρατηγικές συμμαχίες με χώρες εκτός ΝΑΤΟ και εκτός Ευρώπης. Από την Αίγυπτο ως το Ισραήλ και από την Κίνα ως το Αζερμπαϊτζάν!

Αν θέλετε να το συνεχίσετε αυτό, εμείς απολύτως είμαστε μαζί να σας στηρίξουμε. Αλλά από κάποιες πρώτες κινήσεις σας άγαρμπες, δείξατε ότι και τις παραδοσιακές συμμαχίες θα τραυματίσετε και τις νέες θα χαλάσετε.

Και κάτι σημαντικό: Ξεκινήσαμε το μεγάλο διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα της ΑΟΖ. Είναι απαραίτητο εδώ να έχουμε ισχυρές, από εταιρείες, διεθνείς υποψηφιότητες. Για λόγους που ο καθένας καταλαβαίνει. Άρχισαν να έρχονται οι εταιρείες αυτές. Τους διώξατε μέχρι τώρα. Προσέξτε το.

Προσέξτε καλά! Γιατί «υπερήφανη Ελλάδα» είναι μια Ελλάδα με στηρίγματα παντού. Μια απομονωμένη Ελλάδα δεν είναι «υπερήφανη», δεν είναι καν ασφαλής. Κινδυνεύει άμεσα. Και δεν θέλω να πω σε αυτό τίποτε άλλο. Αλλά είστε υπόλογοι από εδώ και πέρα για ό,τι συμβεί.

Και κάτι ακόμα: Μη μπερδεύετε τους αγώνες Ελευθερίας του Έθνους μας, τα «ηρωικά όχι» των πατεράδων μας, με τη σύγχρονη αγωνία για περισσότερα «δανεικά». Το να έχεις ανάγκη συνεχώς από δανεικά δεν είναι «Ελευθερία», κ. Τσίπρα. Είναι εξάρτηση! Το να πάψεις να ζητάς συνέχεια δανεικά είναι και Αξιοπρέπεια και Ελευθερία. Εσείς, φοβάμαι μας πάτε σε νέα δανεικά.

 

Και βέβαια, τις προγραμματικές δηλώσεις σας δεν θα τις ψηφίσουμε, γιατί μαρτυρούν στην καλύτερη περίπτωση τη σύγχυσή σας. Και στη χειρότερη, την πρόθεσή σας να σπρώξετε τη χώρα σε σύγκρουση με όλους. Και σε απομόνωση απ’ όλους! Να την οδηγήσετε σε περιπέτειες, που εμείς κάναμε και θα κάνουμε τα πάντα για να τις αποτρέψουμε.

Δεν πρόκειται- επαναλαμβάνω- εμείς να σας υπονομεύσουμε, όπως κάνατε εσείς σε κάθε μας βήμα. Ούτε, βέβαια, πρόκειται να επιτρέψουμε να πάτε την Ελλάδα στα βράχια.

Αν εγκαίρως αλλάξετε την πολιτική σας, θα είμαστε δίπλα σας να διορθώσουμε ό,τι μπορεί να διορθωθεί. Να ξέρετε όμως, πως όσο αργείτε, τόσο τελικά μεγαλώνει ο λογαριασμός που θα τον πληρώσει ο λαός, εσείς θα τον χρεωθείτε. Όπως θα χρεωθείτε αν προχωρήσετε σε αυτά που ακούγονται, για «εκλογές της δραχμής» ή για «δημοψήφισμα».

Τελικά που το πάτε; Σε ρήξη; Σε δημοψήφισμα; Ελπίζω όχι! Θα μας πάει 100 χρόνια πίσω! Και μόνο η λέξη «δημοψήφισμα», που άρχισαν να τη λένε κάποιοι δικοί σας, θυμίζει τη μεγάλη κρίση που προκάλεσε κάποιος άλλος Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, το Νοέμβριο του 2011. Το φάντασμα τότε της δραχμής στρογγυλοκάθισε απειλητικά πάνω από τη χώρα για πολύ καιρό. Κάναμε πάνω από ένα-ενάμιση χρόνο για να το διώξουμε αυτό το φάντασμα και να συνεφέρουμε την Ελλάδα. Δεν φαντάζομαι να έχετε κατά νου να μας ξαναφέρετε στα ίδια. Ούτε να το σκέφτεστε. Και πείτε και στους δικούς σας που μιλάνε γι’ αυτό, να το κόψουν!

Κι εγώ αύριο, επειδή κάτι άκουσα από τον υπουργό σας, πηγαίνω στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Δεν θα πάω ως «αντίπαλός» σας. Θα πάω για να στηρίξω την Ελλάδα, όπως έκανα πάντα. Φροντίστε εσείς να μη δίνετε όπλα στους εχθρούς της Ελλάδας. Πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Σας το λέω εντίμως. Αλλά πρέπει να το θελήσετε κι εσείς.

 

Τελειώνω με κάτι που πιστεύω βαθύτατα: Η Νέα Δημοκρατία προσέφερε πολλά στην ανόρθωση της Χώρας. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στη Χώρα. Και η Νέα Δημοκρατία είναι εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας, ακόμα και στα μάτια όσων δεν την ψήφισαν. Αυτό το ρόλο θα τον παίξουμε στο ακέραιο.

Γιατί η ευθύνη, δεν είναι αδυναμία. Είναι δύναμη!

Και το να αγαπάς την Πατρίδα σου και να την υπηρετείς απ’ οποιαδήποτε θέση, είναι αρετή. Δεν είναι ελάττωμα!

Η πολιτική ευθύνη είναι για τους δυνατούς, δεν είναι για τα «κορόιδα»! Και ανταμείβεται τελικά. Και ας δοκιμάζεται προσωρινά…

Αυτά τα τελευταία δεν τα λέω, κ. Τσίπρα ως αντιπαράθεση με εσάς. Αλλά για να σας βοηθήσω και να σας προϊδεάσω.

Υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που δεν του φτάνουν τα λόγια, θέλει συγκεκριμένες απαντήσεις:

Πού το πάτε; Τι θα κάνετε με τις υποχρεώσεις της Χώρας; Πώς θα τις χρηματοδοτήσετε; Πώς θα κρατήσετε την Ελλάδα στο ευρώ, αν δεν πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας κι αν δεν υπάρχει ρευστότητα;

Να ξέρετε ότι στη Βουλή αυτή υπάρχουν φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, που δεν σας αφήσουν να εκτροχιάσετε τη θέση της Χώρας μας από την Ευρώπη!

Αν δεν ξεκαθαρίσετε αμέσως το τοπίο, θα υπάρχει περίπτωση να γίνετε υπαίτιος κακών εξελίξεων. Με δική σας ευθύνη…

Μας καλέσατε να σας στηρίξουμε. Δηλαδή να κάνουμε εκείνο που ποτέ εσείς δεν κάνατε.

Εμείς θα το κάνουμε, κ. Τσίπρα! Φτάνει η πυξίδα σας να μη δείχνει τα βράχια.

Αν σας στηρίζουμε, σας το ξαναλέω..

Ξέρετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι φωνάζετε και είστε και καινούριοι οι περισσότεροι, υπάρχει κάτι χειρότερο από την κωλοτούμπα. Να την πας κατευθείαν τη Χώρα στα βράχια. Αυτό να το θυμάστε.

Αν σας στηρίζουμε, σας το ξαναλέω είναι γιατί δεν θέλουμε να μπούμε σε απρόβλεπτες και επικίνδυνες καταστάσεις για τον τόπο και γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες του Ελληνικού λαού.

Από την στιγμή που εσείς διαχειρίζεστε τις τύχες της Χώρας, αν δείξετε υπευθυνότητα, θα βρείτε από μας περισσότερη στήριξη απ’ όσο φαντάζεστε.

Αν όμως, συνεχίσετε το δρόμο της ανευθυνότητας, τότε η παράταξή μου κι εγώ θα κάνουμε το κάθε τι, για να μην το πληρώσει η Χώρα.

 

Ευχαριστώ πολύ

 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected