SelectedΠολιτική

Σαμαράς: «Απειλούνται και τα εθνικά ζητήματα αν ξαναγίνει η Ελλάδα αδύναμος κρίκος» (ΒΙΝΤΕΟ)

4343
Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την επόμενη ημέρα τυχόν εκλογικής νίκης ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζοντας ότι αν βγούμε από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της σοβαρότητας θα επιστρέψουμε σε Μνημόνιο.

«Αν ανακοπεί αυτή η πορεία της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης, που είναι πολύ σημαντική για την οικονομία, αν βγαίναμε από αυτόν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της σοβαρότητας και της εξυγίανσης, τότε επόμενο είναι να επιστρέψεις σε μνημόνια, να μπεις στη διαδικασία της επαιτείας, της απομόνωσης της χώρας, της αίσθησης αδυναμίας της χώρας παγκοσμίως» είπε ο Α. Σαμαράς σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον κυπριακό σταθμό Σίγμα.

Το δίλημμα των εκλογών

«Εχουμε φάει τον γάιδαρο, μας έμεινε η ουρά, αν επιστρέψουμε στον γάιδαρο θα είναι τραγικό. Και φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο θα είχε φοβερές αρνητικές επιπτώσεις και στα εθνικά μας θέματα» πρόσθεσε δίνοντας και το στίγμα του διλήμματος που θα βάλει στην προεκλογική περίοδο:

«Ο καθένας αυτό να το σκεφτεί από μόνος του, ποια Ελλάδα θέλει. Την Ελλάδα της σοβαρότητας και της σταθερότητας ή την Ελλάδα, η οποία οδηγεί τον ελληνικό λαό σε μια βέβαιη χρεοκοπία. Και πότε η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή; Νομίζω η απόφαση και η απάντηση είναι για τον κάθε Έλληνα ξεχωριστά».

Ο Πρωθυπουργός άφησε πολλές αιχμές για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης – χωρίς να την κατονομάσει. «Κανείς δεν σώζει κάποιον που δεν θέλει να σωθεί. Αν αντίθετα δείξεις ότι το μόνο που σε ενδιαφέρει ως άποψη, ως ιδεολογία, ως κόμμα, είναι να συνεχίσεις τις αμαρτίες του παρελθόντος, τότε δεν θα σε στηρίξει κανένας και τελικά οι πάντες θα είναι εναντίον σου» υποστήριξε.

Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκτίναξη των spreads

Ο Α. Σαμαράς έκανε αναφορά και στην πρόσφατη εκτίναξη των spreads όταν υπήρξε η φημολογία ότι θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την αντίδραση των αγορών: «Είδατε τι αναταράξεις δημιουργήθηκαν στις αγορές όταν βγήκε προς τα έξω η εικόνα ότι δεν υπάρχει η αίσθηση σωσιβίου αν κάτι συμβεί σε μια χώρα. Αυτό τι σημαίνει; Αν εσένα η θέση σου είναι ότι πας στην τρικυμία μόνος σου, επόμενο είναι οι αγορές να δημιουργήσουν μια τρικυμία σε βάρος σου. Αυτό είναι φυσιολογικό και γίνεται εντός δευτερολέπτων. Οι αγορές δεν παίρνουν χαμπάρι από πολιτικές αλλά κινούνται από μόνες τους σε δευτερόλεπτα».

Και επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη εκ νέου στο… ΣΥΡΙΖΑ: «Ενα τέτοιο κόμμα, που πιστεύει τα ανάποδα από αυτά που σας λέω, στις αγορές δεν μπορεί να βγει. Στους δανειστές για να πάει θα χρειάζεται όρους, προϋποθέσεις και μνημόνια, που κάποιοι λένε δεν τα δέχονται με τίποτα. Άρα στις αγορές δεν μπορείς να πας, στους δανειστές δεν μπορείς να πας, από πού θα βρεις χρήματα; Και εδώ δεν είναι μόνο η Ελλάδα που χρειάζεται τα χρήματα. Τα χρειάζονται και άλλες χώρες. Υπάρχει ανταγωνισμός. Επομένως οδηγείς την κατάσταση σε χρεοκοπία».

Καλή ιδέα η πανεθνική συνάντηση κομμάτων αλλά θέλει χρόνο

Ο Α. Σαμαράς εμφανίστηκε θετικός στην ιδέα για πανεθνική συνάντηση κυβερνήσεων και κομμάτων Ελλάδας και Κύπρου για να χαραχθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική.

«Είναι μια πολύ καλή ιδέα, αλλά χρειάζεται μια πολύ καλή προετοιμασία από όλες τις πλευρές. Θέλει κάποιο χρόνο για να υλοποιηθεί. Δεν πρέπει να γίνει για εσωτερική κατανάλωση, μια θεατρική παράσταση, με τίποτα. Ξέρετε, αυτά τα πυροτεχνήματα, καμιά φορά βλάπτουν» απάντησε ο Πρωθυπουργός. Και προανήγγειλε ότι «στους επόμενους μήνες, δεν λέω χρόνια, ωριμάζουν οι συνθήκες για να γίνει αυτό» ξεκαθαρίζοντας ότι «χρειάζεται πολύ σοβαρή προετοιμασία».

Επιπλέον, στήριξε την απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να φύγει από το τραπέζι διαλόγου μετά τις προκλήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ σχολιάζοντας το απευκταίο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο Ελληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτήν την ώρα ένα θερμό επεισόδιο θα ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη».

Για το Κυπριακό, παραδέχθηκε ότι είχε μια αντιπαράθεση με τον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σημείωσε ότι πλέον οι χώρες του Ευρωατλαντικού χώρου αρχίζουν και βλέπουν με διαφορετικό μάτι τις εξελίξεις στην περιοχή. «Αυτό που χρειάζεται από την πλευρά μας είναι επιμονή, υπομονή και κυρίως ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός, πολύ στενή επαφή των δύο χωρών μας, για να αποφύγουμε σφάλματα».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected