4 Απριλίου 2020

Απεργούν το σαββατοκύριακο οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

15078881.jpg

Την απόφαση να πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία πήραν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, προκηρύσσοντας τις κινητοποιήσεις τους για το ερχόμενο σαββατοκύριακο, 4-5 Οκτωβρίου.

Με αυτό τον τρόπο αντιδρούν στην υπουργική απόφαση που δίνει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) πρόσβαση στους λογαριασμούς των τελών διαδρομής αεροναυτιλίας, «για να καλύπτει άμεσες ταμειακές του ανάγκες».

Αν και σημειώνει ότι στο άμεσο μέλλον δεν φαίνεται κίνδυνος για την κάλυψη των αναγκών της Αεροναυτιλίας, η Ενωση Ελεγκτών υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί πως για πρώτη φορά γίνεται παρέμβαση στους ειδικούς λογαριασμούς για σκοπούς αλλότριους από αυτούς της Αεροναυτιλίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. «Δηλαδή, αν μέχρι τώρα είχαμε μία διεύρυνση των αεροναυτιλιακών υπηρεσιών, για τις οποίες καταβάλλονται τα ανταποδοτικά τέλη που χρηματοδοτούν αυτούς τους ειδικούς λογαριασμούς στο σύνολο της ΥΠΑ, τώρα τα διαθέσιμα των ειδικών λογαριασμών μπορεί να διατίθενται και για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους», αναφέρει ανακοίνωση.

Ακόμη, οι ελεγκτές κάνουν λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου της ΕΕ» και γι’ αυτό πέρα από τα ένδικα μέσα (άσκηση αίτησης ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ και αίτηση αναστολής της απόφασης) θα προβούν «σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου και θα υποβάλουν αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Τέλος, σημειώνουν τους κινδύνους «που θα προκληθούν για την ασφάλεια των πτήσεων και τα εθνικά δικαιώματα στον ελληνικό εναέριο χώρο, λόγω του ότι δε θα γίνονται οι στοιχειώδεις επενδύσεις».

Φωτογραφία: EurokinissiΕλλάδα