28 Μαΐου 2020

Έκτακτο: Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός

romanos-660_0Είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με 3 ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης

Ανοίγει η πόρτα των φυλακών μετά από έξι χρόνια παραμονής σε σωφρονιστικό κατάστημα για τον Νίκο Ρωμανό με απόφαση που έλαβε σήμερα το πρωί το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Προηγήθηκε μια σημαντική απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές στον επιστήθιο φίλο του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου.

Μετά από αυτό, η υπόθεση επέστρεψε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας το οποίο μείωσε σήμερα την ποινή του 18 σε 14 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012, γεγονός που σημαίνει πως αποφυλακίζεται τις επόμενες ημέρες.
Ανάλογη απόφαση έλαβε σήμερα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για τον Αργύρη Ντάλιο, συγκατηγορούμενο του Νίκου Ρωμανού, του οποίου η ποινή μειώθηκε από τα 27 στα 20 έτη και αναμένεται να αποφυλακιστεί σε δύο χρόνια.
Εάν το ελαφρυντικό του είχε αναγνωριστεί εξαρχής τότε ο νεαρός κρατούμενος θα είχε δικαίωμα να αποφυλακιστεί πριν από περίπου ένα χρόνο.
Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με 3 ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης.

Οι πράξεις αυτές δεν συνδέθηκαν τελικώς με τους «Πυρήνες της Φωτιάς»(αθωώθηκε για συμμετοχή στην εν λόγω οργάνωση) και ο Ν.Ρωμανός καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών.

Καταδικάστηκε επίσης σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012.

Ο Θεόδωρος Μαντάς, δικηγόρος του Ν.Ρωμανού, εξέφρασε «την εξαιρετική ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, το οποίο ευθυγραμμιζόμενο με την απόφαση του Αρείου Πάγου δέχτηκε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές. Και η απόφαση αυτή εκτός από το γεγονός ότι ανοίγει το δρόμο σε λίγες μέρες να αποφυλακιστεί ο Νίκος Ρωμανός, είναι σημαντική γιατί αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμπεριφορά μέσα στις φυλακές όταν αυτή εχει θετικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον δημιουργεί και ένα εξαιρετικό νομικό προηγούμενο σε αντίστοιχες υποθέσεις να τύχουν του ευεργετήματος της θετικής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές».Ελλάδα