Πολιτική

Απόρρητη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – Σύσταση να μη γίνει χρήση κινητού

Τους κανόνες για τη διασφάλιση του απορρήτου της νέας συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων επιχείρησε να θέσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ώστε η επιτροπή να μην μετατραπεί σε «σουρωτήρι» διαρροών όπως συνέβη κατά την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διάσκεψη αποφάσισε να υπάρξει ταυτόχρονη ακρόαση και των εννέα προσώπων που έχουν προσκληθεί και να μην υπάρξει δημοσίευση των πρακτικών. Παράλληλα θα γίνουν αυστηρές συστάσεις προς τους βουλευτές που μετέχουν στις εργασίες της επιτροπής να μην φέρουν ή έστω να μην κάνουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων.

«Το ζήτημα είναι να προστατεύσουμε τη διαδικασία και ελπίζουμε όλοι να βοηθήσουν σε αυτή τη κατεύθυνση και να μη ξεφύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Από την άλλη πλευρά, το κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να υπάρξει μερική δημοσιοποίηση των πρακτικών εφόσον αφαιρεθούν τυχόν αποσπάσματα που αφορούν ευαίσθητα θέματα εθνικής ασφάλειας ή προσωπικά δεδομένα.

Παράλληλα, ζήτησαν να μην βρεθούν και τα εννέα πρόσωπα ταυτοχρόνως στην αίθουσα αλλά η ακρόασή τους να γίνει ξεχωριστά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν ενστάσεις και για την αφαίρεση των κινητών τηλεφώνων.

Ο κ. Τασούλας εξήγησε πως η ακρόαση θα γινει ταυτόχρονα καθώς η Θεσμών και Διαφάνειας δεν είναι εξεταστική επιτροπή όπου καλούνται και εξετάζονται μάρτυρες.

Αναφορικά με την δημοσιοποίηση των πρακτικών επανέλαβε πως η διαδικασία είναι απόρρητη και σημείωσε πως εφόσον υπάρξει διακομματική συμφωνία θα μπορούσε να εκδοθεί κείμενο κοινών συμπερασμάτων μετά τη συνεδρίαση.

Τέλος για τα κινητά τηλέφωνα σημείωσε πως η σύσταση είναι να μην εισέλθουν οι βουλευτές στην επιτροπή με αυτά, ωστόσο «δεν θα τους κάνουμε και σωματικό έλεγχο».

Υπενθυμίζεται πως στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων έχουν κληθεί για ακρόαση ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο πρώην γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας (2012-15), Ιωάννης Ρουμπάτης (2015-19), Παναγιώτης Κοντολέοντας (2019- 22),ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, η εισαγγελέας εφετών εποπτεύουσα στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, ο εισαγγελέας εφετών Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος.