Πολιτική

Αποστολάκης: Αφετηρία της επόμενης περιόδου των ελληνοτουρκικών η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ως «αφετηρία της επόμενης περιόδου των ελληνοτουρκικών σχέσεων» χαρακτήρισε ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

«Η συνάντηση αυτή θα καθορίσει αν θα κάνουμε βήματα προόδου και θετικών εξελίξεων στις διμερείς σχέσεις, δηλαδή αν θα υπεισέλθουμε σε μια περίοδο ανεκτικότητας ή σε έναν νέο κύκλο εντάσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Πέραν αυτού, ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ προσανατολίζονται να ονομάσουν τα στενά του Βοσπόρου ως «τουρκικά στενά» για να σημειώσει πως «γνωρίζουμε ότι η Τουρκία, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, χρησιμοποιεί τα Στενά για να ασκήσει πιέσεις υπέρ των συμφερόντων της αμφισβητώντας τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936. Τούτες οι αναθεωρητικές τάσεις της Τουρκίας, με την έμπρακτη αμφισβήτηση της ως άνω διεθνούς συνθήκης αλλά και των κανόνων του διεθνούς δικάιου, εν γένει, πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα. Χρειάζεται να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στη διαφύλαξη και προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Οφείλουμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία προηγούμενου, το οποίο στη συνέχεια θα οδηγούσε στην υπαναχώρηση από ζωτικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Χρειάζεται επαγρύπνηση σε διπλωματικό επίπεδο, ιδίως όταν κατά τις επίσημες συναντήσεις τίθενται στην αντζέντα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, όπως επίσης χρειάζεται συνεχής συντονισμός, αδιάκοπτη συνεργασία και συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Αναφορικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα εξοπλιστικά προγράμματα τόνισε μεταξύ άλλων πως «Περιμένουμε στα εξοπλιστικά προγράμματα που έρχονται, όπου είναι δυνατόν, να προβλέπεται η συμμετοχή της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και η επαναδιαπραγμάτευση, όπου είναι δυνατόν, των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων, με τον ίδιο ακριβώς στόχο»

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική