Πολιτική

Αποτελέσματα εκλογών: Ένας στους δύο αναποφάσιστους αποφάσισαν στο παραβάν να ψηφίσουν ΝΔ

Μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος έκαναν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με τον Γιώργο Κουβαρά ο διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ Γιάννης Τρουπής και ο εκλογικός αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης. Η αποτίμηση περιελάμβανε και ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία για την στάση που κράτησαν τελικά στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου οι αναποφάσιστοι, οι νέοι και οι κεντρώοι ψηφοφόροι.

Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών που παρουσίασε ο κ. Παναγιώτης Κουστένης, ένας στους δύο αναποφάσιστους που πήραν ουσιαστικά την απόφαση τους στο παραβάν, ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ μόλις το 13% αποφάσισε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν ένας στους 10 αναποφάσιστους στήριξε το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Στα ποιοτικά στοιχεία που αποκωδικοποιούν το εκλογικό αποτέλεσμα εντάσσεται και η συμπεριφορά των νέων όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και τους νέους ψηφοφόρους με μια διαφορά που προσεγγίζει τις 10 μονάδες.

Στα αξιοσημείωτα είναι και η υπεροχή της ΝΔ στον χώρο του κέντρου καθώς οι κεντρώοι ψηφοφόροι σε ποσοστό 40% προτίμησαν τη ΝΔ και μόλις το 12,4% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο εκλογικός αναλυτής παρουσίασε τα ακόλουθα ποιοτικά στοιχεία που αποκωδικοποιούν το εκλογικό αποτέλεσμα:

Πώς ψήφισαν όσοι αποφάσισαν την τελευταία μέρα

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων «Η Νέα Δημοκρατία παίρνει 38% υπεροχή σε αυτούς οι οποίοι αποφάσισαν την τελευταία μέρα κατά δήλωσή τους[…] Πρέπει να πω ότι μια ανάλογη υπεροχή η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σε αυτούς που δήλωσαν ότι ψηφίζουν πάντα και παραδοσιακά το ίδιο κόμμα, δηλαδή γύρω στο 35% διαφορά. Η μία περισσότερο ανταγωνιστική σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνεται σε αυτούς που αποφάσισαν τους τελευταίους μήνες ή και μέσα στην προεκλογική περίοδο».


anapofasistoi3-10

Πώς ψήφισαν οι πολίτες ανά ηλικία

Για το πώς ψήφισαν ανά ηλικία σημείωσε ότι «βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει από αρκετά χαμηλά ποσοστά ακόμα και στις νεαρές ηλικίες εκείνες που είθισται να θεωρούνται το προνομιακό του πεδίο τουλάχιστον από τον Σεπτέμβρη 2015 και μετά[…] Και θα δούμε ότι όσο προχωράμε ακόμα και μέχρι τα 65 η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στο 20%. Μάλιστα, αν ομαδοποιούσαμε το πώς ψηφίζουν οι ψηφοφόροι κάτω των 35 και άνω των 35, στους ψηφοφόρους άνω των 35 το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά είναι κάτω από 20%, διατηρεί δηλαδή μια ελαφρά, πολύ ελαφρά υπερεκπροσώπηση στις νεαρές ηλικίες, αλλά αυτό δεν είναι εικόνα βουλευτικών εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία αντιστρόφως. διατηρεί τουλάχιστον ως προς τις ψήφους ανά ηλικία την κατανομή που ξέραμε και το 2019 δηλαδή ξεκινάει από 30% στους νέους φτάνει 50% στους άνω των 65».


ilikia1_1-21


Ilikia2_2-1-1

Πώς ψήφισαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

«Η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανώτερη του 40% στους ελεύθερους επαγγελματίες[…]

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική