Πολιτική

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Η «ακτινογραφία» της ψήφου της Κυριακής: Η έκπληξη με τους νέους υπέρ της ΝΔ

Τους παράγοντες που αποδείχθηκαν καθοριστικοί για τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου καταγράφει η ανάλυση των στοιχείων που συγκέντρωσαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων προκειμένου να καταλήξουν στο exit poll που έδειξε πρώτο τη μεγάλη νίκη του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι ακόμα και στην ηλικιακή ομάδα 17-24, μια ομάδα στην οποία θεωρητικά είχε προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία αποτέλεσε την πρώτη επιλογή στην κάλπη με το 32,5% των νέων να ρίχνουν στην κάλπη «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν 10 μονάδες πάνω από αυτό που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (22,7%) ενώ ΠΑΣΟΚ επέλεξε ένας στους 10 νέους (10,1), ΚΚΕ το 6,6% και Ελληνική Λύση το 5,4%.


analysi_Page_07

Ξεκάθαρη ήταν η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν το 41,4% των πρώτων και το 40,2% των δεύτερων επέλεξαν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το 18,1% των ανδρών ψηφοφόρων και 22,2% των γυναικών, ΠΑΣΟΚ το 11,1% και 11,9%, αντίστοιχα, ΚΚΕ το 7,5% και το 7% και Ελληνική Λύση το 5,3% και το 3,5%.


analysi_Page_06

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε, όπως φαίνεται, και τη μάχη του κέντρου με 4 στους 10 ψηφοφόρους που τοποθετούνται ως κεντρώοι να την επιλέγουν στην κάλπη, με δεύτερη επιλογή σε αυτή την ομάδα να αποτελεί το ΠΑΣΟΚ (25,1%) και τρίτη τον ΣΥΡΙΖΑ (12,4%). ΚΚΕ και Ελληνική Λύση επέλεξε το 2,2% και το 4,4% των κεντρώων.


analysi_Page_05

Σαρωτική ήταν η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους συνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες – δύο ομάδες που επλήγησαν από τα μέτρα που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του – καθώς 1 στους 2 και από τις δύο ομάδες επέλεξε να το «ρίξει» στη Νέα Δημοκρατία.

Ειδικότερα, στους συνταξιούχους επέλεξε ΝΔ το 49,2%, ποσοστό που ανέβηκε ακόμα περισσότερο, στο 54,8% στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αντίθετα ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν περίπου 2 στους 10 συνταξιούχους (20,3%) ενώ μόλις το 13% ανήλθε το ποσοστό των ελευθέρων επαγγελματιών που επέλεξε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική