Διεθνή

Αραβικό Σύνδεσμος: Απόφαση για τη λήψη μέτρων κατά του Ισλαμικού Κράτους

A48781E1CD12C6BE2B8A0B8F54ECB39A.jpgΣτο τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο εγκρίνεται η απόφαση που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού συνδέσμου συμφώνησαν σήμερα Κυριακή να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού κράτους και να συνεργαθούν με όλες τις διεθνείς, περιφερειακές και εθνικές προσπάθειες για την καταπολέμηση των ένοπλων οργανώσεων.

Στο τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο εγκρίνεται η απόφαση που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία ζητεί από τα κράτη μέλη να σταματήσουν τη ροή χρηματικής, στρατιωτικής και επιμελητειακής βοήθειας προς τους εξτρεμιστές που δρουν στη Συρία και το Ιράκ.

Από την πλευρά του, ο μεγάλος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε τους μουσουλμάνους να “πολεμήσουν” το “επιθετικό και καταπιεστικό” Ισλαμικό Κράτος, “εφόσον στρέφεται κατά των μουσουλμάνων”, με δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Al-Eqtisadiah.

Το Ισλαμικό Κράτος “χύνει αίμα” και οι τζιχαντιστές του “δεν έχουν κάνει τίποτε άλλο από το να σκοτώνουν από τότε που ξεκίνησαν τον πόλεμο” στη Συρία και το Ιράκ, δήλωσε ο Σέιχ Αμπντέλ Αζίζ Αλ-Σέιχ, που ενσαρκώνει την ανώτατη θρησκευτική αρχή της Σαουδικής Αραβίας.
“Εάν πολεμούν μουσουλμάνους, οι μουσουλμάνοι οφείλουν να τους πολεμήσουν για να απαλλάξουν τον λαό και τη θρησκεία από το κακό που ενσαρκώνουν και από τις αδικίες που προκαλούν”.

Ο μουφτής απάντησε με τον τρόπο αυτόν σε αίτημα Ιρακινού για την έκδοση φάτουα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Συνεπικουρώντας τον βασιλιά Αμπντάλα, ο μεγάλος μουφτής είχε χαρακτηρίσει από τον περασμένο μήνα το Ισλαμικό Κράτος “Νο 1 εχθρό του ισλάμ”.

Η Σαουδική Αραβία περιλαμβάνεται στις χώρες του Κόλπου που έχουν δηλώσει έτοιμες να υποστηρίξουν μία διεθνή επιχείρηση, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, κατά των ακραίων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η Σαουδική Αραβία, σουνιτική μοναρχία, είναι η κοιτίδα του ουαχαμπισμού, της ακραίας συντηρητικής εκδοχής του ισλάμ. Δεκαπέντε από τους 19 καμικάζι της 11ης Σεπτεμβρίου προέρχονταν από την Σαουδική Αραβία, η οποία φοβάται την επιστροφή στο έδαφός της των τζιχαντιστών που δρουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, όπως συνέβη και στην περίπτωση επαναπατρισμού τζιχαντιστών που πολέμησαν στο
Αφγανιστάν.

Το σαουδαραβικό κράτος ολοκλήρωσε την κατασκευή φράκτη μήκους 900 χιλιομέτρων που χωρίζει στο εξής το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράκ, προστατεύοντάς το από τη διείσδυση ενόπλων.

“Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε απειλή για τις ΗΠΑ” προειδοποίησε από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος θα παρουσιάσει την Τετάρτη ενώπιον του Κογκρέσου και του αμερικανικού λαού τη στρατηγική του για την αντιμετώπισή τους.

Ο Ομπάμα θα εκφωνήσει ομιλία με στόχο να “περιγράψει ποίο θα είναι το σχέδιο” και την Τρίτη θα συναντήσει τους ηγέτες του Κογκρέσου για να τους ζητήσει τη στήριξή τους προς το σχέδιο αντιμετώπισης των τζιχαντιστών οι οποίοι ελέγχουν τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή