Ελλάδα

Αρειος Πάγος: Αυτό είναι το μεροκάματο για όσους δουλεύουν Κυριακές -Τι ισχύει για το ρεπό

areios-pagos-apolyseis-660_0.jpg

Αυξημένο μεροκάματο στο 75% δικαιούται να παίρνει ο εργαζόμενος που εργάζεται τις Κυριακές στον ιδιωτικό τομέα και εάν δεν πάρει το ρεπό του, τότε πρέπει να πάρει άλλο ένα μεροκάματο, δηλαδή το 1/25 του μισθού του.

Αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αριθμόν 437/2014 απόφασή του και υποχρέωσε κατασκευαστική εταιρεία να καταβάλλει σε οδηγό φορτηγού αυτοκινήτου το ποσό των 5.487 ευρώ ως αμοιβή για την απασχόληση του τις Κυριακές.

Ο εργαζόμενος απολύθηκε το 2002, ωστόσο κατά την διάρκεια του εργασιακού του βίου στην εταιρία δούλευε και τις 57 Κυριακές του χρόνου χωρίς προσαύξηση μισθού όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία, αλλά και χωρίς ρεπό. Προσέφυγε στον Αρείο Πάγο και δικαιώθηκε αφού το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι οι εργαζόμενοι τις Κυριακές ανεξάρτητα εάν η απασχόληση τους είναι νόμιμη ή παράνομη, δικαιούνται να λάβουν για κάθε Κυριακή προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους.

Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν χορηγείται από τον εργοδότη άλλη ημέρα της εβδομάδας αναπληρωματική ημέρα αναπαύσεως, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται επιπλέον και το 1/25 του μισθού ως απόδοση του αδικαιολόγητου πλουτισμού του εργοδότη.

Με άλλα λόγια ο εργαζόμενος στην περίπτωση αυτή δικαιούται ένα πρόσθετο ημερομίσθιο για κάθε Κυριακή κατά την οποία εργάστηκε χωρίς να λάβει αναπληρωματική ανάπαυση σε άλλη ημέρα της εβδομάδας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα