Πολιτική

Άρση μέτρων – Πέτσας: Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι να τακτοποιούμε τις υποθέσεις μας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέτρεψε τους πολίτες να χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα για να τακτοποιούν υποθέσεις, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός – Δεν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων – Τι είπε για πιθανό ανασχηματισμό

Για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στο περιθώριο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Ήδη εδώ και αρκετές ημέρες τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ είχαν ενημερώσει με κάθε τρόπο τους πολίτες ότι καταρχήν δεν κόβεται το ρεύμα, ότι μπορούν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους με ηλεκτρονικό τρόπο ή τηλεφωνικά. Επιπλέον κυκλοφόρησαν μια σειρά από έντυπα τα οποία παρουσίαζαν και τις διαφορετικές υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξ' αποστάσεως οι πολίτες και επεσήμαναν τη σήμανση η οποία είναι απαραίτητη στα καταστήματα της ΔΕΗ, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Σήμερα είδαμε μια ομαλή εικόνα στα περισσότερα καταστήματα της ΔΕΗ και μια προβληματική εικόνα στο κατάστημα της Αριστείδου. Οι άνθρωποι της ΔΕΗ προσπάθησαν από πολύ νωρίς το πρωί να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους. Επίσης τους έστελναν στο κατάστημα της Ομόνοιας όπου δεν υπήρχε ουρά για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν χωρίς συγχρωτισμό. Παράλληλα ζήτησαν και πήραν τα στοιχεία σε περισσότερα από 100 άτομα που περίμεναν στις ουρές προκειμένου να τους εξυπηρετήσουν τηλεφωνικά. Σιγά σιγά ομαλοποιήθηκε η κατάσταση και θα παραμείνει ανοιχτό το υποκατάστημα της Αριστείδου μέχρι όσο χρειαστεί για να εξυπηρετηθεί και ο τελευταίος πελάτης» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κληθείς να σχολιάσει τις ουρές στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου. «Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι να τακτοποιούμε τις υποθέσεις μας, ας κάνουμε χρήση αυτών, ας αποφύγουμε το συγχρωτισμό. Θέτουμε σε κίνδυνο την ατομική μας υγεία, των ανθρώπων που αγαπάμε και του κοινωνικού συνόλου. Πρέπει αυτό να γίνει βίωμα, πρέπει να συνεχίσουμε την υπεύθυνη συμπεριφορά και το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες με ψηφιακά εργαλεία» πρόσθεσε.

Δεν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων λόγω των φαινομένων συνωστισμού, είπε ότι δεν εξετάζεται καμία αυστηροποίηση. «Αυτό που εξετάζεται είναι τα στοιχεία τα οποία συλλέγονται από την επαναδραστηριοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας, με τα οποία η επιτροπή θα κάνει τις εισηγήσεις της και ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει. Το σχέδιο αξιολογείται καθημερινά και επαναπροσδιορίζεται. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος λόγος αυστηροποίησης. Θα έχουμε γενικές συστάσεις και θα δρούμε τοπικά αν αυτό χρειάζεται» σημείωσε.

Για την αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα 2020» είπε ότι «κρίθηκε σκόπιμο και οι Ένοπλες Δυνάμεις να δώσουν το παράδειγμα καθώς βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας, να αποφύγουμε οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιχειρησιακή ικανότητα. «Αρα είναι το ζήτημα της προσβολής ή της έκθεσης του προσωπικού στον κορωνοϊό. Δεν ακυρώνεται τίποτα όλα θα γίνουν στην ώρα τους με βάση και την εξέλιξη της πανδημίας και με γνώμονα την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την επιχειρησιακή ικανότητα. Δεν υπάρχει θέμα ακύρωσης αλλά ένας νέος σχεδιασμός» τόνισε.

Έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την αναμετάδοση σχολικών μαθημάτων

Για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος στα σχολεία και τις αιτιάσεις της ΟΛΜΕ ότι κάτι τέτοιο αντιτίθεται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων σημείωσε: «Όλοι έχουμε ευαισθησία στα προσωπικά δεδομένα και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι πολύ αυστηρή ανεξάρτητη Αρχή. Με την Αρχή υπήρξε διαβούλευση και έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της και γραπτώς – όπως διευκρίνισε – για τη διαδικασία η οποία έχει προκριθεί. Επομένως δεν υπάρχει ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων των παιδιών και έχουν δοθεί κατευθύνσεις για το πώς θα γίνετε η μετάδοση των μαθημάτων». «Πρέπει να υπάρχει ο εξοπλισμός αλλά και η διάθεση από όλους να συνδράμουμε στο νέο έργο που πρέπει να φέρουμε σε πέρας που είναι να ενσωματώσουμε όλες τις νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία των μαθητών εν μέσω πανδημίας που μας υποχρεώνει να τηρούμε αποστάσεις» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Καμία σκέψη για ανασχηματισμό και εκλογές

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η εξαμηνιαία αξιολόγηση υπάρχει με βάση τα χρονοδιαγράμματα και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί και τόνισε ότι δεν υπάρχει στο μυαλό του πρωθυπουργού καμία σκέψη για ανασχηματισμό και εκλογές.

Σχολιάζοντας τουρκικά δημοσιεύματα που κατηγορούν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι βοήθησε τον Φετουλάχ Γκιουλέν στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν σημείωσε: «Δεν θέλουμε να μπούμε στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας και φυσικά δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς πρόσωπα όπως του Πατριάρχη».

Τέλος για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της εστίασης νωρίτερα, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το σχέδιο επαναξιολογείται καθημερινά, συλλέγονται τα δεδομένα και το μεγάλο στοίχημα είναι στις 18 Μαΐου, που θα υπάρξει μεγαλύτερη απελευθέρωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική