Πολιτική

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνει Αγιασμό σε εξωτερικό χώρο

Σε πορεία αποκλιμάκωσης οδηγείται η ένταση Πολιτείας – Εκκλησίας – Εν αναμονή εγκυκλίου για τον τρόπο εορτασμού των Θεοφανείων

Σε πορεία αποκλιμάκωσης της έντασης με την Πολιτεία κινείται η Εκκλησία. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αναμένεται να μην πάει τελικά στο Μοσχάτο όπου κατά την εξουσιοδότηση από την Ιερά Σύνοδο θα έκανε Αγιασμό των υδάτων, συνοδευόμενος μόνο από έναν διάκο, ενώ δεν θα γίνουν Αγιασμοί σε εξωτερικούς χώρους.

Μετά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της ορκομωσίας των μελών της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το κλίμα σύγκρουσης που είχε διαμορφωθει το προηγούμενο εικοσιτετράωρο άρχισε να αλλάζει. Για συναίνεση μιλούσαν πηγές και από τις δύο πλευρές.

Το πρωθυπουργικό γραφείο αποτύπωσε σε ανακοίνωσή του όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στους δύο άνδρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Τόνισε δε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Από την πλευρά της εκκλησίας διατυπωνόταν ότι δεν υπάρχει διάθεση σύγκρουσης με την Πολιτεία και μάλιστα θεωρείται ζήτημα χρόνου να εκδοθεί εγκύκλιος για τον τρόπο εορτασμού των Θεοφανείων- με δεδομένη μάλιστα, πλέον και την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε κατ’ ουσίαν νόμιμα τα περιοριστικά μέτρα που είχαν εφαρμοσθεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Πάντως σε ένα βήμα έμπρακτης συναίνεσης η ίδια η Εκκλησία δεν προσέφυγε στο ΣτΕ για τα μέτρα που αποφάσισε η Πολιτεία για τα Θεοφάνεια. Για την Εκκλησία, έλεγαν αρμόδιες πηγές «είναι αδήρητη ανάγκη η συμπόρευση με την Πολιτεία ώστε να βγούμε από αυτή την εθνική δοκιμασία. Η Εκκλησία είναι και θα παραμείνει αρωγός της Πολιτείας σ’ αυτή την προσπάθεια».

Στην εγκύκλιο που αναμένεται, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δίνεται εντολή να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα που είχαν ορισθεί από την Πολιτεία, δεν θα γίνει κανένας Αγιασμός υδάτων σε εξωτερικό χώρο, ενώ και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν θα κάνει χρήση της συνοδικής ερξουσιοδότησης που είχε λάβει ώστε να μεταβεί στο Μοσχάτο και να κάνει εκεί τον Αγιασμό, συνοδεία του διάκου του, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα συνάθροισης πιστών. «Η επικοινωνία ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία διατηρείται στα ανώτατα επίπεδα» σημείωναν οι ίδιες εκκλησιαστικές πηγές.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική