Οικονομία

Ασφαλιστικό: Οι «τρύπες» στα Ταμεία ενισχύουν το «όχι» της κυβέρνησης σε νέες αλλαγές

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Μετάθεση του χρόνου λήψης αποφάσεων για το ασφαλιστικό θα ζητήσει η κυβέρνηση στην επόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας, επιδιώκοντας να μην πυροδοτήσει το πολιτικό κλίμα αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Στο μέτωπο των εργασιακών, θα παραμείνει αμετακίνητη στη θέση της να μην αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, ενώ θα αναζητήσει οδό συμβιβασμού για τις αλλαγές το συνδικαλιστικό νόμο, παρά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και των συνδικάτων.

Ένα σημαντικό μέρος της επιχειρηματολογίας του υπουργείου Εργασίας θα διαμορφωθεί από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών, που θα δημοσιοποιηθούν μετά τις 15 Νοεμβρίου. 

Το πιο ανησυχητικό εύρημα των αναλογιστικών μελετών είναι ότι τα Ταμεία έχουν χάσει έως και 40% των εσόδων τους εξαιτίας της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και της αδήλωτης εργασίας.

Η ύφεση συρρίκνωσε, όπως αναμενόταν, τα έσοδα των Ταμείων, αλλά τα μνημονιακά μέτρα έριξαν τη χαριστική βολή, διογκώνοντας το ταμειακό τους έλλειμμα.

Τα έσοδα του ΙΚΑ για το μήνα Σεπτέμβριο υποχώρησαν κατά 6,9% (μείωση 700-800 εκατ. ευρώ ετησίως), σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό μείωσης κατά την τετραετία της κρίσης, εξαιτίας:
 
α) της μείωσης των εισφορών κατά 3,9% (2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους), που μπήκε σε εφαρμογή από το μήνα Ιούλιο. Το μέτρο που επιβλήθηκε από την Τρόικα για να συμβάλει στην επανεκκίνηση της αγοράς, μειώνοντας το μοναδιαίο κόστος εργασίας, προς το παρόν συνέβαλε μόνο στην απώλεια των εσόδων των Ταμείων.

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η συνολική απώλεια από τη μείωση των εισφορών θα στοιχίσει στα ταμεία 974,17 εκατ. ευρώ. Μόνο για το 2014, η απώλεια εσόδων θα φθάσει τα 350 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση, από το πρωτογενές πλεόνασμα. 

Ωστόσο, ενώ τα Ταμεία «στεγνώνουν», δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την αναπλήρωση του ποσού, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

β) της μη καταβολής των τρεχουσών εισφορών και των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εν αναμονή της νέας, ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες των Ταμείων, η νέα ρύθμιση, παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, δεν θα τύχει θερμής υποδοχής από τους οφειλέτες.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία, η κυβέρνηση προωθεί τη λύση του δανεισμού και της έξτρα χρηματοδότησης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν τα Ταμεία στην πληρωμή των συντάξεων έως το τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα, για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΤΕΑ θα διατεθούν 50 εκατ. ευρώ, ενώ για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του Κλάδου Σύνταξης του ΟΑΕΕ για το έτος 2014 θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.), που τηρείται στο Α.Κ.Α.ΓΕ. 

Από την πλευρά του, το ΙΚΑ καταφεύγει κάθε μήνα σε εσωτερικό δανεισμό για την πληρωμή των συντάξεων.

Ωστόσο, οι έξτρα επιχορηγήσεις από το ΑΚΑΓΕ και το αποθεματικό του προϋπολογισμού δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ άπειρον. Το τέλος του 2014 το έλλειμμα των Ταμείων αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισ ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται προβληματισμένο για τον προϋπολογισμό του 2015 που προβλέπεται να επιβαρύνεται από τον πρώτο μήνα του νέου έτους από τα ελλείμματα των Ταμείων.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία