SelectedΠολιτική

Αυτή είναι ολόκληρη η μηνυτήρια αναφορά του Ανδρέα Βγενόπουλου για τον εκβιασμό που δέχτηκε

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος κατέθεσε, στις 11 Μαίου 2016, μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, στην οποία εξιστορούσε με λεπτομέρειες τα γεγονότα του εκβιασμού του.

Αυτή είναι η μηνυτήρια αναφορά του

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ

Θέτω ευσεβάστως υπόψη σας τα κατωτέρω περιγραφόμενα γεγονότα και παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες, προκειμένου να διαπιστωθεί η εκ πρώτης όψεως πιθανολογούμενη τέλεση σοβαρότατων αξιόποινων πράξεων (δωροληψία υπαλλήλου – δικαστικού λειτουργού, εμπορία επιρροής, απόπειρα εκβίασης, παράβαση καθήκοντος και τυχόν άλλες) στην Αθήνα από το έτος 2014 ως πρόσφατα.

Στις πράξεις αυτές φαίνεται ότι εμπλέκονται η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα Βασιλική Θάνου, η κα Δ.Μ, επιχειρηματίας, κάτοικος Αθηνών (…),  καθώς και άλλα, ενδεχομένως, πρόσωπα.

Ι. ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014 δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Θ.Α, με τον οποίο διατηρώ φιλική σχέση, ο οποίος μου ανέφερε ότι επιθυμούσε να με συναντήσει κάποια κυρία Δ.Μ.  Μου εξήγησε ότι σε συζήτηση που είχε με την κα Μ ανεφέρθη, μεταξύ άλλων, το όνομά μου ως ενός επιχειρηματία για τον οποίο διεξάγετο προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ο κ. Α ανέφερε την γνωστή σε εκείνον θέση μου, ότι για τις εξεταζόμενες μεν υποθέσεις  δεν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα, άρα δεν είχα καμία ανησυχία για την έκβαση της προκαταρκτικής έρευνας, όμως το πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο διεξήγετο αυτή η έρευνα με έθετε σε ένα είδος «ομηρίας» που με εμπόδιζε στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών μου δραστηριοτήτων.

Στη συζήτηση τους αυτή η κα Μ ανέφερε στον κ. Α ότι η ίδια είναι πολύ στενή φίλη της κας Βασιλικής Θάνου, που τότε ήταν Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και επειδή διέθετε ισχυρά ερείσματα στη Δικαιοσύνη θα μπορούσε να με βοηθήσει.  Ο κ. Α μου έδωσε το τηλέφωνο της κας Μ και αφού με διαβεβαίωσε ότι της τόνισε ότι η μόνη βοήθεια που χρειαζόμουν δεν αφορούσε την ουσία, αλλά μόνο την επίσπευση της διαδικασίας, άφησε στην κρίση μου το εάν ήθελα να της τηλεφωνήσω και να την συναντήσω.

Πράγματι της τηλεφώνησα και συναντηθήκαμε στο γραφείο μου επί της οδού Λεωφόρου Θησέως 67, στη Νέα Ερυθραία στις 8/9/2014. Κατά τη συνάντηση η κα Μ μου ανέφερε ότι η κα Θάνου, εκ της ιδιότητός της κυρίως ως Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επί πολλά έτη, έχει σημαντικές γνωριμίες στο χώρο της Δικαιοσύνης και ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει, ώστε να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν η ως άνω εκκρεμούσα υπόθεση. Εγώ της εξέφρασα την απογοήτευση μου, αφού με τον τρόπο που λειτουργεί η Ελληνική Δικαιοσύνη χρειάζεσαι να βάζεις «μέσον» για να γίνονται τα αυτονόητα, την ενημέρωσα ότι έχω ήδη επισκεφθεί αρμοδίως και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ευτέρπη Κουτζαμάνη και την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς κα Ελένη Ράικου με το αίτημα της επίσπευσης, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα, και την ρώτησα  αν νομίζει ότι η επέμβαση της κας Θάνου θα μπορούσε πραγματικά να φέρει το αιτούμενο αποτέλεσμα της επίσπευσης. Η κα Μ με διαβεβαίωσε για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της κας Θάνου και παράλληλα μου ανέφερε ότι η προσωπική θέση της κας Θάνου είναι να μην δημιουργούνται εμπόδια στις προσπάθειες των επιχειρηματιών για το καλό των επιχειρήσεών τους, των εργαζομένων τους και της Ελληνικής οικονομίας και ότι θα δεχόταν ευχαρίστως να παρέμβει υπέρ της επίσπευσης της διαδικασίας, πόσω μάλλον αφού το αίτημά μου ήταν απόλυτα θεμιτό.

Η επίσκεψη της Θάνου στο γραφείο του Βγενόπουλου

Στις 16/9/2014 η κα Μ ζήτησε και με επισκέφθηκε εκ νέου στο γραφείο μου όπου μου ανέφερε ότι η κα Θάνου με χαρά ανέλαβε να επικοινωνήσει με τους αρμόδιους Εισαγγελείς της Εισαγγελίας Διαφθοράς υπέρ της επίσπευσης της υπόθεσης και ότι σύντομα θα έχει νέα τα οποία θα ήθελε να μου μεταφέρει προσωπικώς. Πράγματι, λίγες μέρες αργότερα και μάλλον, ως προκύπτει εκ του ημερολογίου που τηρούν οι συνεργάτες μου, στις 23/9/2019 ή περί εκείνο το χρονικό διάστημα η κα Μ, συνοδευόμενη από την κα Θάνου, ήρθαν να με συναντήσουν στο γραφείο της Διοίκησης του Νοσοκομείου «Υγεία» το οποίο ανήκει στον Όμιλο της MIG. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κα Θάνου μου ανέφερε ότι μίλησε με τον Εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Αντώνη Ελευθεριάνο στον οποίο επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία της προκαταρκτικής και ότι εκείνος την διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα. Μάλιστα, η κα Θάνου μου ανέφερε, παρότι εγώ δεν της το είχα ζητήσει μέσω της κας Μ, ότι ρώτησε τον κ. Ελευθεριάνο και για την ουσία της υπόθεσης και ότι ο ίδιος της απάντησε πως δεν φαίνεται να έχουν προκύψει ενδείξεις διάπραξης ποινικών αδικημάτων, αλλά βέβαια η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Την ευχαρίστησα για την πρωτοβουλία της, παρότι εξέφρασα την επιφύλαξή μου εάν τελικώς η διαδικασία θα ολοκληρώνετο σύντομα, αφού αντίστοιχες παρεμβάσεις είχαν γίνει θεσμικά και από τους ανωτέρους του χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η κα Θάνου μου είπε «να της έχω εμπιστοσύνη» και ότι η ίδια «θα κυνηγήσει την υπόθεση αυτή ώστε να βγει η απόφαση το συντομότερο δυνατόν».

Στις 24/9/2014 η κα Μ ζήτησε και με επισκέφθηκε εκ νέου στο γραφείο μου, όπου μου ανέφερε ότι η κα Θάνου έμεινε με εξαιρετικές εντυπώσεις από τη συνάντηση μας κ.λ.π και εν συνεχεία μου είπε ότι, παρόλο που η ίδια αισθάνεται άσχημα γι’ αυτό που πρέπει να μου μεταφέρει, πρέπει να γνωρίζω ότι η κα Θάνου «κάτι περιμένει από εμένα σε αναγνώριση της βοήθειάς της». Εγώ εξέφρασα την έκπληξή μου και της εξήγησα ότι το αίτημά μου για επίσπευση της διαδικασίας ήταν απόλυτα θεμιτό και ότι ήδη το είχα διαβιβάσει αρμοδίως στους Εισαγγελείς μέσω των Προϊσταμένων τους και συνεπώς δεν θεωρώ ότι μου προσέφερε κάποια υπηρεσία για την οποία εδικαιούτο «αμοιβής» και σε κάθε περίπτωση εάν εγνώριζα ότι γι’ αυτήν την παρέμβασή της θα ζητούσε ανταλλάγματα, δεν θα τη ζητούσα. Η κα Μ μου είπε ότι έχω δίκιο και γι΄αυτό μου προανέφερε ότι είναι σε δύσκολη θέση, αλλά ότι, κατά τη γνώμη της, η παρέμβαση αυτή της κας Θάνου θα είχε αποτέλεσμα και ότι «οι άνθρωποι αυτοί, δυστυχώς, έτσι λειτουργούν». Η συζήτηση αυτή κατέληξε με τη δική μου θέση ότι «θα σκεφτώ τι θα κάνω και θα σας ενημερώσω».

Στις 6/10/2014 η κα Μ ζήτησε και με επισκέφθηκε στο γραφείο μου εκ νέου, αυτή τη φορά για να μου εξηγήσει τις δικές της επιχειρηματικές δραστηριότητες και το πόσον θα ήταν χρήσιμο για την MIG να εξετάσουμε κάποιο ενδεχόμενο συνεργασίας μας μαζί της, συνεργασία η οποία τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Στην διάρκεια της ίδιας συνάντησης  με ρώτησε αν σκοπεύω να κάνω κάτι για την περίπτωση της κας Θάνου και της απάντησα ότι το μόνο που σκοπεύω να κάνω είναι να της δείξω την φιλική μου εκτίμηση αποστέλλοντάς της ένα δώρο για τα Χριστούγεννα, όπως  κάνω με πολλούς άλλους φίλους και γνωστούς. Η κα Μ μου είπε ότι σέβεται την απόφασή μου και όταν φτάσει εκείνη η στιγμή θα μου δώσει τη διεύθυνση στην οποία θα έπρεπε να αποστείλω το δώρο για την κα Θάνου.

Πράγματι, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία μετά τα μέσα Δεκεμβρίου 2014 η κα Μ μου είπε να αποστείλω το δώρο που προγραμμάτιζα στη διεύθυνση (….) στην Κηφισιά, όπου ευρίσκετο το φαρμακείο της κόρης της κας Θάνου, διότι η κα Θάνου δεν θέλει να πηγαίνουν δώρα στη διεύθυνση της οικίας της. Αν θυμάμαι καλά, το δώρο που τελικώς απέστειλα με τον οδηγό μου στην υποδειχθείσα διεύθυνση ήταν κάποιο ασημικό.

Εν τω μεταξύ περί το Νοέμβριο του 2014  σε συνάντησή μου με τους Εισαγγελείς κ. Αντώνη Ελευθεριάνο και Γιάννη Δραγάτση στο πλαίσιο της υπόθεσης που εχειρίζοντο, μου ανέφερε ο κ. Ελευθεριάνος, χωρίς να ενθυμούνται αν το έπραξε παρόντος του κ. Δραγάτση ή όχι, ότι έχει δεχθεί πολλά αιτήματα για την επίσπευση της υπόθεσης, μεταξύ των οποίων και από την κα Θάνου, αλλά ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν βοηθούν γιατί ο ίδιος και οι συνεργάτες έχουν και πολλές άλλες υποθέσεις που χειρίζονται και κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την ταχεία διεκπεραίωση και της δικής μου υπόθεσης.

Ως υπηρεσιακή Πρωθυπουργός θα βοηθούσε αποτελεσματικότερα

Έκτοτε, μετά από πάροδο πολύ μεγάλου χρονικού διαστήματος, η κα Μ ζήτησε και με επισκέφθηκε στο γραφείο μου εκ νέου στις 26/8/2015, όταν ήταν γνωστό ότι από την επόμενη ημέρα η κα Θάνου θα αναλάβανε Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και μου μετέφερε από την κα Θάνου το μήνυμα ότι τώρα πλέον που έχει γίνει Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός μπορεί να με βοηθήσει αποτελεσματικά σε ό,τι επιθυμώ και ότι μέσω της ίδιας ή και του γιού της κας Θάνου, του δικηγόρου κ. Σπύρου Χριστόφιλου, μπορώ να της μεταφέρω τα αιτήματά μου και όταν βρει χρόνο θα επιθυμούσε να συναντηθεί και η ίδια προσωπικά εκ νέου μαζί μου.  Της είπα να αναφέρει στην κα Θάνου τις ευχαριστίες μου και ότι θα ξαναμιλήσουμε εν καιρώ.

Μετά από δέκα περίπου ημέρες εδέχθην στο κινητό μου τηλέφωνο (6944….4)  τηλεφώνημα από τον γιο της κα Θάνου κ. Σπύρο Χριστόφιλο ( από το κινητό 6949…99) όπου μου συστήθηκε ως «γιός της Πρωθυπουργού» και μου ζήτησε συνάντηση. Του είπα ότι θα δω το πρόγραμμα μου και θα επικοινωνήσω μαζί του, αμέσως όμως μετά τηλεφώνησα στην κα Μ και της είπα ότι, εάν η ίδια δεν έχει κάποια αντίρρηση, προτιμώ να μην συναντηθώ μαζί του. Η κα Μ. μου τόνισε ότι η ίδια δεν έχει πρόβλημα και ότι η συνάντηση αυτή δεν ήταν απαραίτητη, οπότε ουδέποτε τηλεφώνησα στον κ. Χριστόφιλο για να κανονίσω συνάντηση μαζί του και ουδέποτε τον συνάντησα.

Κατά τη διάρκεια του 2016 συναντήθηκα με την κα Μ στο γραφείο μου 17 φορές (και δη στις 27 Ιανουαρίου, 10 Φεβρουαρίου, 25 Φεβρουαρίου, 29  Φεβρουαρίου, 4 Μαρτίου, 16 Μαρτίου, 16 Μαρτίου, 17 Μαρτίου, 18 Μαρτίου, 21 Μαρτίου, 22 Μαρτίου, 28 Μαρτίου, 30 Μαρτίου, 31 Μαρτίου, 1 Απριλίου, 2 Απριλίου, 16 Απριλίου) και εκτός από τις συναντήσεις αυτές είχαμε και πολυάριθμες τηλεφωνικές συνομιλίες. Το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών αφορούσε κυρίως τις δικαστικές εκκρεμότητες των συνεργατών  μου κ. Ε.Μ και Μ.Φ, οι οποίοι είχαν κληθεί να παραστούν ως κατηγορούμενοι σε δίκη που θα διεξάγετο στην Κύπρο στις 15/2/2016 κατά την οποία, παρότι παρέστησαν δια των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, κρίθηκε ότι ήταν απαραίτητη και η φυσική τους παρουσία και εξεδόθησαν εναντίον τους ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.  Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας η κα Μ με διαβεβαίωνε για την φιλία και εκτίμηση της κας Θάνου προς το πρόσωπό μου λέγοντας μου «να μην ανησυχώ» και ότι τα στελέχη της MIG θα αντιμετωπίζοντο θετικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη, διότι η πολιτική της κας Θάνου ήταν να μην εκδίδονται Έλληνες στην αλλοδαπή και μάλιστα για ανύπαρκτα ή ήσσονος σημασίας ποινικά αδικήματα. Ενθυμούμαι μάλιστα ότι, κατόπιν αιτήματος της κας Μ, ετοίμασα ένα non paper για να το μεταφέρει στην κα Θάνου με το κάτωθι περιεχόμενο:

(Ο Βγενόπουλος παρέθεσε το περιεχόμενο του non paper στην μηνυτήρια αναφορά αλλά επισύναψε και αντίγραφο του πρωτότυπου που παρεδόθη στην Θάνου)

Εκ  του ανωτέρω προκύπτει η αγωνία μου να μην αδικηθούν τα στελέχη της MIG, δεδομένου ότι, όπως απεκάλυψα και σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσα στις 25/2/2016, είχαν προηγηθεί αδικαιολόγητες εχθρικές παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη από πλευράς του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου εναντίον μου, αλλά και εναντίον των στελεχών της MIG.

Τα τμήματα του Αρείου Πάγου ήταν «τα τσιφλίκια της»

Η κα Μαράντου συνεχώς με διαβεβαίωνε «να μην ανησυχώ» και ότι είναι προφανές ότι για νομικούς λόγους τα στελέχη της MIG δεν πρέπει να εκδοθούν στην Κύπρο και ότι η κα Θάνου δεν θα επέτρεπε να εκδοθούν. Μάλιστα, προ της συζήτησης της υπόθεσης ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών στις 17/3/2016 και συγκεκριμένα στη συνάντηση μας που έγινε είτε στις 15 είτε στις 16/3/2016 η κα Μαράντου με διαβεβαίωσε ότι η κα Θάνου είχε μιλήσει στους αρμόδιους δικαστές και τους είχε τονίσει την πολιτική της Δικαιοσύνης περί μη έκδοσης των Ελλήνων κάτω από αυτές τις περιστάσεις, αλλά και ότι τους είχε προτρέψει να μην πάρουν διαφορετική απόφαση από αυτή που είχαν πάρει προ διμήνου περίπου στην αντίστοιχη περίπτωση που αφορούσε Έλληνες αναρχικούς. Τελικώς στις 21/3/2016 το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απεφάσισε, κατά την εκτίμησή μου παρά τον νόμο, την έκδοση των συνεργατών μου και σε συνάντησή μας που ακολούθησε η κα Μ μου μετέφερε τη λύπη της κας Θάνου, διότι «δεν την άκουσαν» αλλά να μην ανησυχώ τώρα που η υπόθεση θα συζητηθεί στα αρμόδια τμήματα του Αρείου Πάγου, αυτά είναι πλέον «τα τσιφλίκια της» και ότι «οι Αρεοπαγίτες θα την ακούσουν».

Παράλληλα με αυτές τις συζητήσεις που αφορούσαν τις δικαστικές εκκρεμότητες των συνεργατών μου, στις συναντήσεις μας με την κα Μ που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 15/3/2016, αλλά και σε τηλεφωνήματα που προηγήθηκαν της ημερομηνίας αυτής, η κα Μ με ενημέρωνε για τις καταθέσεις των μαρτύρων που εξέταζε η κα Θάνου στην υπόθεση της πειθαρχικής έρευνας που διεξήγαγε η ίδια κατά της Εισαγγελέως Εφετών κας Γεωργίας Τσατάνη. Ενώ,  λοιπόν, εκ της αρνητικής αποφάσεως του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών θα ήταν εύλογο να αμφιβάλλω εάν τα όσα μου μετέφερε η κα Μ προέρχοντο πράγματι από την κα Θάνου ή ήταν δικές της επινοήσεις, οι λεπτομέρειες από τις καταθέσεις αυτές με έπεισαν ότι ευρίσκετο σε διαρκή επικοινωνία με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, μεταφέροντας μου το περιεχόμενο των επιμέρους καταθέσεων, μου μεταβίβαζε ταυτόχρονα και την εκτίμηση της κας Θάνου «ότι οι καταγγελίες των Κύπριων Αξιωματούχων δεν επιβεβαιώθηκαν», «ότι οι καταθέσεις τους διαψεύδουν», «ότι η κα Τσατάνη έχει πράξει καθ΄όλα νομίμως» και ότι η ίδια έχει ήδη βγάλει επί της ουσίας απόφαση περί αρχειοθέτησης της σχετικής υπόθεσης, αλλά «δεν μπορεί να την ανακοινώσει για να μην εκθέσει τους κ. Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο στις τοποθετήσεις που θα έκαναν σε προ ημερησίας διατάξεως της Βουλής», η οποία είχε αρχικώς προγραμματιστεί για τις 21/3/2016 και τελικώς πραγματοποιήθηκε στις 29/3/2016. Μεταξύ αυτών που μετέφερε η κα Μ για λογαριασμό της κας Θάνου περιλαμβάνοντο και εκφράσεις του τύπου «έχω προσπαθήσει να καλύψω τον Παπαγγελόπουλο όσο μπορώ, αλλά τελικά εγώ δεν θα παρανομήσω και θα εκτεθώ για χάρη του» και ότι «πες στον κ. Βγενόπουλο ότι και για τους συνεργάτες του και γι΄ αυτή την υπόθεση όλα θα πάνε καλά και ότι εγώ είμαι φίλη του», κ.λ.π.

Σε ένα βιβλίο χωρούν καθ΄ υπολογισμόν 50.000 ευρώ

Εντέλει και ενώ οι εφέσεις των συνεργατών μου που επρόκειτο να συζητηθούν ενώπιον των αρμοδίων τμημάτων του Αρείου Πάγου στις  5 και 6/4/2016, σε συνάντησή μας με την κα Μ που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο μου την Τετάρτη 30/3/2016, η κα Μ μου διαβίβασε καταρχήν εκ μέρους της κας Θάνου να μην ανησυχώ για τα στελέχη μου και ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και εν συνεχεία μετά από κάποια εισαγωγή του τύπου «είμαι σε δύσκολη θέση, αλλά επειδή θέλω να σας βοηθήσω να βρείτε το δίκιο σας  είμαι υποχρεωμένη να σας το πω» μου μετέφερε ότι η κα Θάνου θέλει συγκεκριμένα να μάθει αν είμαι διατεθειμένος να ακολουθήσω τη διαδικασία του “βιβλίου”. Όταν τη ρώτησα τι είναι αυτό, μου είπε ότι πρέπει να δείξω την εκτίμησή μου για τη βοήθεια που μου προσφέρει η κυρία Θάνου κάνοντάς της δώρο ένα βιβλίο όπου ανάμεσα στις σελίδες του θα πρέπει να βάλω έναν αριθμό χαρτονομισμάτων. Στην ερώτησή μου πόσα χαρτονομίσματα μπορούν να χωρέσουν σε ένα βιβλίο και για τι ποσό μιλάμε, μου είπε ότι καθ’ υπολογισμόν μπορεί να χωρέσουν 50.000 ευρώ. Στην επόμενη ερώτησή μου ποιος θα παραλάβει το βιβλίο, μου απάντησε ότι παλιά η κυρία Θάνου τα έπαιρνε η ίδια, αλλά τώρα θα το παραλάβει ο γιος της, και ότι η ίδια μεσολαβεί μόνο για να με βοηθήσει και δεν θέλει καμία ανάμειξη. Από την αγωνία μου να μην καταστραφούν άδικα οι ζωές των συνεργατών μου και πιστεύοντας ότι τελικώς θα βρω έναν τρόπο να μην προβώ σε αυτή την  πράξη,  είπα στην κα Μ ότι θα μπορούσα, ίσως, να σκεφτώ τη διαδικασία του βιβλίου και ότι εφόσον τελικά οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου  θα ήταν δίκαιες, θα βρίσκαμε έναν τρόπο με το βιβλίο, ή άλλως πως, να δείξω την εκτίμησή μου στην κυρία Θάνου. Το ίδιο απόγευμα συναντήθηκα με τους δικηγόρους μου, τους οποίους ενημέρωσα ότι δεν προτίθεμαι να δώσω κανένα βιβλίο, αλλά και παράλληλα δεν θέλω να προβώ σε καμία ενέργεια που θα έβλαπτε την υπόθεση των στελεχών ή θα δημιουργούσε ένα σκάνδαλο με πιθανές για αυτούς αρνητικές επιπτώσεις. Οι δικηγόροι μου με συμβούλευσαν να αφήσω να εξελιχθεί αυτή η υπόθεση και μου υπέδειξαν τη διαδικασία βάσει της οποίας όταν θα έφτανε η διαδικασία να παραδώσω το βιβλίο σε συνεργασία με το αντίστοιχο τμήμα της Αστυνομίας θα συλλαμβάνετο ο παραλήπτης του βιβλίου επ΄ αυτοφόρω».

Ήθελε να μάθει «το μέγεθος της βιβλιοθήκης»

Την Παρασκευή 1/4/2014, ήτοι δύο μέρες μετά, η κα Μ με επισκέφθηκε εκ νέου και μου είπε ότι η κα Θάνου με ευχαριστεί για την ανταπόκρισή μου στη διαδικασία του βιβλίου, αλλά ήθελε να της πω «το μέγεθος της βιβλιοθήκης που θα της προσέφερα» και ότι «η παράδοση της βιβλιοθήκης πρέπει να γίνει προ της συζήτησης των υποθέσεων του Αρείου Πάγου». Σε αυτό το σημείο  συνειδητοποίησα ότι η αρχική μου απόφαση να αφήσω την υπόθεση να εξελιχθεί δεν ήταν ρεαλιστική και είπα στην κα Μ ότι πλέον είναι προφανές ότι η κα Θάνου προσπαθεί να μου αποσπάσει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό, επί της ουσίας εκβιάζοντας με, και ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, να της μεταφέρει ότι δεν σκοπεύω να της δώσω ούτε βιβλίο ούτε βιβλιοθήκη και ότι αν αδικηθούν τα στελέχη μου θα προσφύγω εναντίον της στη δικαιοσύνη στηριζόμενος και στη δική της μαρτυρία».

Η κα Μ τρομοκρατήθηκε και μου είπε ότι, αν αυτή η υπόθεση ακολουθήσει τη δικαστική οδό ή έρθει στη δημοσιότητα, η ίδια θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση και ότι όλοι θα βγούμε πολύ ζημιωμένοι. Εγώ  επέμεινα ότι, αν καταστραφούν οι ζωές των συνεργατών μου, δεν με ενδιαφέρουν οι συνέπειες που θα υπάρξουν για την κα Θάνου και για την ίδια και ότι, όπως της τόνισα, αυτά που έχουν συμβεί είναι ντροπή για τη Δικαιοσύνη και δεν πρέπει να τα αφήσω να περάσουν έτσι. Η κα Μ μου συνέστησε ψυχραιμία και μου είπε ότι θα μεταφέρει τις αντιδράσεις μου στην κα Θάνου, συμφωνήσαμε δε να συναντηθούμε την επομένη, Σάββατο 2/4/2014 στο γραφείο μου. Μάλιστα μου αποκάλυψε ότι και η ίδια έβρισκε δίκαιες τις αντιδράσεις μου και ότι, μετά την επικοινωνία της κας Θάνου με τον κ. Ελευθεριάνο για επίσπευση της διαδικασίας το 2014, όταν μου μετέφερε ότι η κα Θάνου «κάτι περιμένει» και τότε της είχε πει να μου ζητήσει συγκεκριμένα «βιβλίο», αλλά η ίδια δεν μου το είχε μεταφέρει, γιατί ήταν σε δύσκολη θέση και μάλιστα για κάποια περίοδο είχαν ψυχρανθεί οι σχέσεις της με την κα Θάνου, διότι η κα Θάνου νόμιζε ότι η ίδια μου είχε πει για το βιβλίο και ότι εγώ της είχα δώσει βιβλίο, το οποίο κράτησε η ίδια για λογαριασμό της και δεν το έδωσε στην κα Θάνου, για τα γεγονότα δε αυτά μου είπε ότι τα είχε μεταφέρει και τα εγνώριζε και ο κ. Α.

Το ίδιο απόγευμα ζήτησα και συναντήθηκα με τον κοινό γνωστό μας κ. Θ.Α  τον οποίο ενημέρωσα για όλα αυτά που είχαν συμβεί. Ο κ. Α εξέφρασε την έκπληξή του και τον αποτροπιασμό του για όσα άκουσε και με ρώτησε αν ήθελα να με φέρει σε επαφή είτε με το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών είτε με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και εγώ του απάντησα ότι σε αυτή τη φάση δεν βλέπω πως μπορεί να με βοηθήσει  η Αστυνομία και ότι προτιμώ να χειρισθώ αυτή την υπόθεση περαιτέρω με τους δικηγόρους μου.

Ο Βγενόπουλος μάθαινε για τις καταθέσεις των μαρτύρων στην πειθαρχική έρευνα κατά της Τσατάνη

Το Σάββατο 2/4/2016 συναντηθήκαμε με την κα Μ εκ νέου στο γραφείο μου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κα Μ, μεταξύ άλλων, με ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης μέρας μέχρι αργά το βράδυ, προσπάθησε να βρει την κα Θάνου, αλλά δεν τα κατάφερε και ότι της έριξε σημειώματα κάτω από την πόρτα του σπιτιού της εξηγώντας τη θέση μου και την απειλή που πλέον υπάρχει όλη αυτή η υπόθεση να καταλήξει στη Δικαιοσύνη και να δημοσιοποιηθεί. Σε πρόκλησή μου του τύπου «κα Μ, μήπως όλα αυτά που μου έχετε πει δεν προέρχονται από την κα Θάνου και μου λέτε παραμύθια», η κα Μ μου έδειξε στο κινητό της, κατ΄ ισχυρισμόν διότι δεν το είδα από κοντά, πολυάριθμα τηλεφωνήματα που αντάλλαξε με την κα Θάνου, μηνύματα προς και από τον γιό της κας Θάνου, κ. Σπύρο Χριστόφιλο και επέμενε με μεγάλη δυσφορία και οργή ότι απλώς μετέφερε ό,τι της έλεγαν και ότι τώρα έχει μπλέξει σε αυτή την υπόθεση χωρίς να φταίει, κτλ. Μάλιστα χαρακτηριστικά μου είπε ότι «δηλαδή και τις καταθέσεις των μαρτύρων της πειθαρχικής έρευνας κατά της κ. Τσατάνη τις έβγαλα από το μυαλό μου;». Η συνάντηση τελείωσε με εμένα να τονίζω ότι θα συμβουλευθώ φυσικά τους δικηγόρους μου, όμως η πρόθεση μου είναι η όλη υπόθεση να πάει στη Δικαιοσύνη, ενώ η κα Μαράντου προσπάθησε να με πείσει ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή» και ότι σε αυτή την περίπτωση θα έλθει σε πολύ δύσκολη θέση.

Στις μέρες που ακολούθησαν πληροφορήθηκα ότι η κα Θάνου με πράξη της όρισε άλλον Πρόεδρο του τμήματος του Αρείου Πάγου που εκδίκαζε την υπόθεση του κ. Μ τοποθετώντας στην θέση του την κα Καρέλλου, ενώ αργότερα ανέθεσε την έρευνα κατά της κας Τσατάνη πάλι στην κα Καρέλλου. Επίσης, η απόφαση των αρμοδίων τμημάτων του Αρείου Πάγου ήταν τελικά να εκδοθούν τα στελέχη της MIG στην Κύπρο για δύο από τις τέσσερις πράξεις που στις μέρες που επακολούθησαν ασχολήθηκα με την επεξεργασία της παρούσης.

Επίσης, στις 16/4/2016, μία ημέρα μετά τις αρνητικές αποφάσεις των Συμβουλίων του Αρείου Πάγου, ζήτησα και συναντήθηκα εκ νέου με τη κα Μ στο γραφείο μου, με την οποία συνομιλήσαμε αρκετή ώρα. Η κα Μ προσπάθησε εκ νέου να με πείσει να μην προσφύγω στη Δικαιοσύνη και με διαβεβαίωσε ότι η κα Θάνου ενδιαφέρεται ειλικρινά για τις υποθέσεις μου και ότι η καλή σχέση μαζί της μπορούσε να με βοηθήσει και στις δικές μου δικαστικές εκκρεμότητες. Εγώ  προσπάθησα να καταλάβω, σε περίπτωση που θα προσέφευγα στη Δικαιοσύνη αν η κα Μ θα κατέθετε την αλήθεια και κατά τη διάρκεια της συζήτησης έλαβα αντιφατικές απαντήσεις, όμως έμεινα με την εντύπωση ότι παρά τη δυσφορία της τελικώς μάλλον θα το έπραττε. Βέβαια ήδη κατά τη διάρκεια της αυτής της συζήτησης η κα Μ προσπάθησε να με πείσει ότι ίσως αντελήφθην διαφορετικά ορισμένα πραγματικά περιστατικά και ισχυρίσθηκε ότι όταν μου εζητήθη η «βιβλιοθήκη» δεν έγινε για να εξασφαλίσει η κα Θάνου ένα θετικό αποτέλεσμα για τους συνεργάτες μου, αλλά «απλώς για να ασχοληθεί με την υπόθεση» και εγώ της απάντησα ότι αλλιώς το είχα αντιληφθεί, αλλά δεν πείραζε να δώσει την κατάθεση της με αυτήν την ερμηνεία και να αφεθεί στην κρίση της Δικαιοσύνης η διαπίστωση της τέλεσης ή μη αξιοποίνων πράξεων.

Τέλος, σύμφωνα με τις νομικές συμβουλές που πήρα, στις 25/4/2016 απέστειλα επιστολή στον κ. Θ. Σοφό, δικηγόρο της κας Γ. Τσατάνη, αιτούμενος αντίγραφα της εις βάρος της δικογραφίας, ώστε να βεβαιωθώ ότι το περιεχόμενο των καταθέσεων των μαρτύρων, όπως μου το μετέφερε η κα Μ. για λογαριασμό της κας Θάνου ήταν ορθό και πράγματι αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected