Πολιτική

Αχτσιόγλου: H κόκκινη Έφη έχει… δύο «βουνά» μπροστά της και τον Νίκο Παππά

Με αέρα φαβορί, αναλογίες μοντέλου, καλές σπουδές και αρκετή κυβερνητική εμπειρία η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών, Εφη Αχτσιόγλου, γεννηθείσα το 1985, προβάλλει ως η επικρατέστερη διάδοχος του κατά 11 χρόνια μεγαλύτερου Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παραμέρισε μετά τη συντριπτική διπλή ήττα στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

H «κόκκινη Εφη» έχει μπροστά της δύο «βουνά»: από τη μία είναι η διπλή αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών, από τις οποίες θα βγουν σημαντικά συμπεράσματα για τη δυναμική κάθε κόμματος, και από την άλλη το πιο εμφανές παρά ποτέ εσωκομματικό χάος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ένα κόμμα όπου οι τάσεις αφθονούν, η κυρία Αχτσιόγλου ανήκει στην ομάδα «6+6», μια έμπνευση του κ. Τσίπρα την οποία υλοποίησε ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος ώστε να υπάρξει ένα «αμορτισέρ» ανάμεσα στους «53+» του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και στους προεδρικούς της Κίνησης Μελών. Τις περισσότερες συμπάθειες πάντως τις έχει στον κύκλο της Ομπρέλας, τη μετεξέλιξη των «53+», απ’ όπου και ξεκίνησε.


axtsioglou_in__5_

Mε τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο φέρεται ως η επικρατέστερη να διαδεχθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Από τη νέα γενιά στελεχών της Κουμουνδούρου, η 38χρονη πρώην υπουργός από τα Γιαννιτσά Πέλλας ξεχώρισε αρκετά νωρίς, έχοντας διανύσει μια εντυπωσιακή για την ηλικία της πολιτική διαδρομή και ανεβαίνοντας μεθοδικά ένα-ένα τα σκαλιά προς την κομματική κορυφή. Στην τελική ευθεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, η προβεβλημένη νεαρή πολιτικός φέρεται έτοιμη να βρεθεί στην αφετηρία της εκλογικής κούρσας με σαφές προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων της, παραμένοντας ωστόσο για αρκετούς συντρόφους της μια «brutal αριστερή» χωρίς σοσιαλδημοκρατική γείωση.

Παιδί της μεσαίας τάξης από σχετικά ευκατάστατη οικογένεια, με πατέρα δικηγόρο-εργατολόγο και μητέρα επιτυχημένη, κατά γενική ομολογία, παιδίατρο στα Γιαννιτσά, η κυρία Αχτσιόγλου μεγάλωσε σε ένα δίπατο σπίτι όπου οι αριστερές αναζητήσεις ήταν πάντα παρούσες.

Παρότι αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα πολιτικά κέντρα, η έντονη δραστηριότητα του σταθερά τοποθετημένου στην Αριστερά πατέρα της στα τοπικά δρώμενα έφερνε την πολιτική συχνά πυκνά εντός της οικογενειακής εστίας: παρέες ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και επιστημόνων, αριστερών καταβολών στην πλειονότητά τους, κατέφταναν μυσταγωγικά στη μικρή επαρχιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας με αφορμή, κυρίως, την ετήσια μάζωξη στα καζάνια του τσίπουρου.


axtsioglou_in__4_

O Nίκος Παππάς αναμένεται να είναι ο βασικότερος ανταγωνιστήςτης Εφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία

Πολιτική ζύμωση

Ο βρασμός του τοπικού τσίπουρου συνοδευόταν από τους προβληματισμούς και τον αθηναϊκό απόηχο για το μέλλον του πολιτικού τους χώρου, και ειδικά του τότε Συνασπισμού. Από χρόνια, άλλωστε, η ενασχόληση της οικογένειας Αχτσιόγλου με τα κοινά ήταν ταυτοτικό της στοιχείο για την ευρύτερη περιοχή: ο πατέρας της, Θέμης Αχτσιόγλου, κατήλθε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ως υποψήφιος δήμαρχος Γιαννιτσών με τον συνδυασμό «Ανθρώπινη Πόλη» συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 22%, επίδοση-έκπληξη για μια αυτόνομη αριστερή κίνηση που παρ’ ολίγον να τον οδηγούσε στον δεύτερο γύρο.

Ο Δήμος Γιαννιτσών, ωστόσο, πέρασε εντέλει σε «γαλάζια» χέρια – και το ενδιαφέρον είναι ότι η πρωτοεμφανιζόμενη αριστερή παράταξη δεν είχε δώσει χείρα βοηθείας στον δεύτερο στην κατάταξη, δηλαδή τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική