Πολιτική

Αυγενάκης: Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου καταθέτουν κοινό πλαίσιο προτάσεων για τεχνικές βελτιώσεις στην ΚΑΠ

Με την απόφαση να κατατεθεί, τις επόμενες ημέρες, ένα κοινό πλαίσιο προτάσεων για τεχνικές βελτιώσεις στην ΚΑΠ, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, η δεύτερη συνεδρίαση των 9 χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9), η οποία συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες, ύστερα από πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

«Το κεντρικό θέμα είναι η ανταπόκριση που πρέπει να δείξει η ΕΕ στα πραγματικά, δίκαια αιτήματα όλων των Ευρωπαίων αγροτών. Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους, την αγωνία τους και γι’ αυτό τον λόγο παίρνουμε πρωτοβουλίες» δήλωσε ο ΥπΑΑΤ και συμπλήρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συντονισμό με τις ευρωπαϊκές συμμαχίες που έχει χτίσει για το καλό των Ελλήνων αγροτών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Έλληνας Υπουργός κατέθεσε 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και επισήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει η διαδικασία και για τις δομικές αλλαγές που είναι απαραίτητες να γίνουν στη νέα ΚΑΠ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε, ακόμη, ότι αποφασίσθηκε να συνεδριάζει η ομάδα των EUMED-9 πριν από κάθε Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ώστε να υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία για τα θέματα που αφορούν τους αγρότες της Ευρώπης.

Αλλά και η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου Μαρία Παναγιώτου σε δηλώσεις της σημείωσε την ανάγκη κοινής πλεύσης των χωρών του Νότου, ώστε να ενισχυθεί η κοινή προσπάθεια για πρακτικές λύσεις στα προβλήματα των αγροτών.

Ακολουθεί η δήλωση του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη (on camera):

«Ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση των 9 χωρών της Ευρώπης, το EUMED 9. Σαφώς το κεντρικό θέμα είναι η ανταπόκριση που πρέπει να δείξει η ΕΕ στα πραγματικά, δίκαια αιτήματα όλων των Ευρωπαίων αγροτών. Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους, την αγωνία τους και γι’ αυτό τον λόγο παίρνουμε πρωτοβουλίες. Τις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε όλοι μαζί κοινό πλαίσιο προτάσεων για τεχνικές βελτιώσεις στην ΚΑΠ. Ήδη εμείς ως Ελλάδα έχουμε ολοκληρωμένο πακέτο με 19 παρεμβάσεις. Πιθανόν αυτό να εμπλουτιστεί ή να διαφοροποιηθεί. Παρ’ όλα αυτά ξεκινάμε με μια βάση. Και βέβαια το επόμενο γενναίο, μεγάλο βήμα είναι οι αναγκαίες δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ 2023- 2027. Χρειάζεται πολύς δρόμος, υπομονή και καλή συνεργασία. Μέσα από τη συνεργασία αυτή μπορεί να προκύψουν πολλά και σημαντικά από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και κυρίως για τη γεωργία και την αλιεία της Ευρώπης. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, πριν από κάθε Συμβούλιο Υπουργών, αποφασίστηκε να έχουμε μια αντίστοιχη συνάντηση, ώστε καλύτερα προετοιμασμένοι να δουλεύουμε τα θέματα που αφορούν τον τομέα της γεωργίας και της αλιείας της Ευρώπης».

Ακολουθεί η δήλωση της Μαρίας Παναγιώτου, Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου (on camera)

«Είχαμε σήμερα τη δεύτερη συνάντηση για το 2024 της EUMED 9, μια πάρα πολύ καλή συνάντηση, καθότι στην ατζέντα μας έχουμε σημαντικά θέματα που αφορούν τους αγρότες μας. Εγώ έρχομαι εδώ έχοντας ως βασικούς πυλώνες αυτά στα οποία στηρίζω τις τοποθετήσεις και αυτά τα οποία ζητάμε να αλλάξουν. Είναι αφενός τα αιτήματα των αγροτών μας γιατί είμαστε σε μια ανοιχτή διαδικασία διαλόγου μαζί τους και μαζικούς πυλώνες που περιγράφονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης “Νίκος Χριστοδουλίδης” που αφορούν το δίκαιο εισόδημα των αγροτών, την ασφάλεια των καταναλωτών, την προστασία του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου σήμερα αποφασίσαμε ότι θα συναντιόμαστε πριν από κάθε Συμβούλιο. Η Κύπρος είναι η προεδρεύουσα χώρα για το EUMED 9 για το 2024. Οπότε εμείς θα διοργανώσουμε, τους επόμενους μήνες, όλες τις συναντήσεις μας πριν από κάθε Συμβούλιο. Αυτό το οποίο κατέθεσα εγώ σήμερα είναι να κυκλοφορήσει ένα κείμενο, το οποίο θα ετοιμάσουμε εμείς ως μνημόνιο συναντίληψης, να συμφωνήσουμε όλοι για το πως θα γίνονται αυτές οι συναντήσεις μας καθώς επίσης και τις κοινές προτάσεις τις οποίες θα καταθέσουμε όλοι μαζί για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγροτών μας και για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να δώσουμε πρακτικές λύσεις και άμεσα στα αιτήματά τους. Η ισχύς εν τη ενώσει και αυτό το οποίο ξεκινάμε και συνεχίζουμε στην EUMED 9 είναι αυτό που θα ενισχύσει και τις κοινές μας διεκδικήσεις».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική