Πολιτική

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ποιους στηρίζει η Ν.Δ. σε Περιφέρειες και Δήμους

Σε μικρή απόσταση από τις εθνικές κάλπες και λίγες ώρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τα αρμόδια στελέχη της Πειραιώς στρέφονται στην προετοιμασία της μάχης του Οκτωβρίου με στόχο να «γίνει ξανά ο χάρτης μπλε». Μπορεί η εικόνα που έχει ήδη καταγραφεί από το αποτέλεσμα της πρόσφατης κάλπης να παράγει τη βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία παίζει εν πολλοίς χωρίς αντίπαλο, ωστόσο κορυφαία στελέχη και συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι η επόμενη μάχη είναι πάντα μια νέα, διαφορετική και κρίσιμη μάχη – «και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε», εξηγούν με ενιαία φωνή στους συνομιλητές τους.

Θα βρει στην πορεία ισχυρούς αντιπάλους η Νέα Δημοκρατία; Κορυφαίο στέλεχος εκτιμά ότι οι σφοδρές αντιπαραθέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ από την προεκλογική περίοδο, η εκλογική συντριβή της Κουμουνδούρου σε συνδυασμό με την αδύναμη παρουσία της στην Αυτοδιοίκηση καθώς και η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να κατεβάσει δικούς του «πράσινους» υποψήφιους στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους δείχνει αναμφίβολα την εκκίνηση της Πειραιώς από θέση ισχύος. Από τη μία θα είναι, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η «γαλάζια» παράταξη που έχει αποδείξει ότι στηρίζει σθεναρά τη διεύρυνση και τη συμμαχία με ικανά στελέχη και, από την άλλη, η κατακερματισμένη αντιπολίτευση και στο αυτοδιοικητικό πεδίο. Βέβαια, σημειώνει, το ΠΑΣΟΚ και στις πιο δύσκολες στιγμές του κατάφερε να διατηρήσει ισχυρές γέφυρες στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, κάτι που φάνηκε και στις εκλογές του 2019.


autodioikitikes_in__2_

Γιώργος Πατούλης – (Περιφέρεια Αττικής)

Σε κάθε περίπτωση, οι πρωταγωνιστές και της νέας πολιτικής μάχης της Ν.Δ. είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο αποφασιστικό βήμα. Το πρώτο έχει ήδη γίνει με διαδοχικές συσκέψεις στην Πειραιώς για την επιλογή καταρχάς των υποψηφίων επικεφαλής των συνδυασμών στις καθοριστικής σημασίας αναμετρήσεις.

Η βασική ομάδα αποτελείται από τον γραμματέα της Ν.Δ. Παύλο Μαρινάκη, τον υφυπουργό και διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκο, τον έμπιστο επίσης συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη, ο οποίος έπαιξε βασικό ρόλο στην επιλογή υποψηφίων για τις εθνικές εκλογές, τον διευθυντή της Ν.Δ. Γιάννη Σμυρλή, τον «διαχρονικό» δήμαρχο και νυν βουλευτή Διονύση Χατζηδάκη και τους Στέλιο Κονταδάκη, Μιχάλη Σταυριανουδάκη και Μένιο Κορομηλά. Θεωρείται αυτονόητη και άκρως σημαντική η συνδρομή του αναπληρωτή υπουργού Θόδωρου Λιβάνιου.


autodioikitikes_in__3_

Κώστας Ζέρβας – (Δήμος Θεσσαλονίκης)

Τα χρίσματα και οι περιφέρειες

Ο πρώτος κανόνας λέει ότι δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στις περιφέρειες και στους επικεφαλής που η ηγεσία της Ν.Δ. αντιμετωπίζει ως τους συμμάχους της για τις αναγκαίες αλλαγές στη χώρα και πέραν της τετραετίας. Ο δεύτερος κανόνας παραπέμπει στην απόφαση για την απόλυτη κομματική πειθαρχία σε ό,τι αφορά τη στήριξη των επικεφαλής, που λαμβάνουν το «γαλάζιο» χρίσμα, στις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους. Ωστόσο η Ν.Δ., όσον αφορά την πλειονότητα των δήμων, δεν θα δώσει χρίσμα, όπως έπραξε και το 2019 – η εξαίρεση ισχύει δηλαδή για τις μεγάλες πόλεις, όπου δίνεται εκ των πραγμάτων ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.

Οσοι έχουν λάβει την κεντρική ευθύνη του συντονισμού της όλης επιχείρησης προς τον εκλογικό Οκτώβριο κινούνται στη βάση του φιλόδοξου σχεδίου για τη νίκη των επιλογών τους και στις 13 περιφέρειες – το 2019 είχαν χρωματίσει γαλάζιες 11 περιφέρειες. Είχαν μείνει εκτός «επιρροής» η Κρήτη, όπου σάρωσε για άλλη μία φορά ο «πράσινος» Σταύρος Αρναουτάκης (με τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ) και το Βόρειο Αιγαίο, όπου εκλέχτηκε ο «αντάρτης» Κώστας Μουτζούρης.


autodioikitikes_in__1_

Σταύρος Αρναουτάκης – (Περιφέρεια Κρήτης)

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική