23 Φεβρουαρίου 2020

Βενζινοπώλες: Να μειωθεί κι άλλο ο φόρος πετρελαίου -Θα μείνουν νοικοκυριά στο κρύο

venzinopoles-660.png

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 330 στα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο,  εκφράζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών (ΟΒΕ), υποστηρίζοντας ότι, με τα σημερινά δεδομένα, η κατανάλωση θα κυμανθεί και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΟΒΕ η μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με τη νέα τροπολογία θα είναι 12 λεπτά, δηλαδή η τιμή του θα κυμανθεί στα 1,13 με 1,15 ευρώ το λίτρο.

«Αν λάβουμε υπόψη ότι από το 2011 που ο ΕΦΚ ήταν στον χαμηλό συντελεστή, έχει μειωθεί δραματικά το εισόδημα των νοικοκυριών, με παράλληλη αύξηση όλων των φόρων και επιβαρύνσεων, η σημερινή τιμή ανά λίτρο φαντάζει απλησίαστη, με αποτέλεσμα και πάλι οι καταναλωτές να μην μπορέσουν να αγοράσουν. Η δε επιδότηση των αδύναμων νοικοκυριών, όπως έδειξε η πράξη, αφορά λίγα μόνο νοικοκυριά, αφήνοντας στο κρύο τη μεγάλη πλειοψηφία τους», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Αίτημα του κλάδου είναι η επαναφορά του φόρου στα επίπεδα του Απριλίου του 2011, δηλαδή στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο.Ελλάδα