Διεθνή

Βερολίνο: Προσπάθειες να πωληθεί η εξοχική κατοικία του Γκέμπελς

F9564F105A40771F4C2389D50B8D9F55.jpgΉταν το δώρο του Αδόλφου Χίτλερ στο «δεξί του χέρι», τον υπουργό Προπαγάνδας, και εκτιμάται ότι είναι η μόνη κατοικία της ηγετικής ομάδας των ναζί που στέκεται ακόμη όρθια.

Έντονες προσπάθειες να πωληθεί η εξοχική κατοικία του περιβόητου υπουργού Προπαγάνδας των Ναζί Γιόζεφ Γκέμπελς, καταβάλλει ο δήμος του Βερολίνου. Το εξοχικό, με την ονομασία Haus am Bogensee, ήταν το δώρο του Αδόλφου Χίτλερ στο «δεξί του χέρι», και εκτιμάται ότι είναι η μόνη κατοικία της ηγετικής ομάδας των ναζί που στέκεται ακόμη όρθια. Η αξία του εκτιμάται περί τα 15 εκατ. ευρώ.

Παρά τις δύο προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες να πουλήσει το ακίνητο και τους φόβους ότι μπορεί να αγοραστεί από νεοναζί, ο δήμος του Βερολίνου, του οποίου τα οικονομικά δεν είναι και τα ανθηρότερα, ελπίζει να πουλήσει το κτιριακό συγκρότημα προκειμένου να μετατραπεί σε ξενοδοχείο. 

Το Haus am Bogensee κατασκευάστηκε το 1939, και ο Γκέμπελς το χρησιμοποιούσε ως «ερωτική φωλιά» για τις παράνομες ερωτικές σχέσεις του, και ως καταφύγιο για να γράψει απερίσπαστος τους Φιλιππικούς του κατά των Εβραίων.

36-statue-getty.jpg

Εξήντα εννέα χρόνια αφότου ο Γκέμπελς και η σύζυγός του, Μάγδα δολοφόνησαν τα έξι παιδιά τους, και στη συνέχεια αυτοκτόνησαν στο καταφύγιο του Χίτλερ στο Βερολίνο, ο δήμος βγάζει και πάλι την ερειπωμένη κατοικία στο σφυρί.

Ωστόσο, τίποτε δεν προδίδει το σκοτεινό παρελθόν του συγκροτήματος των 42 στρεμμάτων, ενώ ο δήμος ισχυρίζεται ότι έχει επιτέλους προσελκύσει μερικούς πλειοδότες.

Το Haus am Bogensee είναι ένα διατηρητέο κτήριο. Μετά τον πόλεμο αποτέλεσε μέρος ενός κτιριακού συγκροτήματος που χρησιμοποιούνταν ως η έδρα του Κινήματος Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, αλλά από το 1990 και έπειτα εγκαταλείφθηκε στην τύχη του.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή